Výsledky slovenských a českých voleb se v lecčems podobají

13.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Srovnání nedávných voleb do české Poslanecké sněmovny a sobotních voleb do Národní rady Slovenské republiky:

  • Volby v Česku i na Slovensku mají levicového vítěze - Česká strana sociálně demokratická i slovenský Směr-sociální demokracie (Směr-SD) však mají minimální šanci sestavit vládu. V obou zemích nejspíše vznikne středopravá vládní koalice.
  • Zatímco česká sociální demokracie, která byla většinu minulého volebního období v opozici, ztratila za čtyři roky deset procent voličů, dosud vládní Směr-SD ve srovnání s volbami v roce 2006 získal o 5,5 procenta hlasů více. Více také oslabila nejsilnější pravicová strana v ČR, kde Občanská demokratická strana přišla za čtyři roky o 15 procent hlasů, zatímco slovenská SDKU-DS jen o tři procenta.
  • V obou zemích se dostaly do parlamentu s poměrně výrazným výsledkem dvě nové strany, které mají šanci zasednout v budoucím kabinetu. V České republice TOP 09 a Věci veřejné (VV), na Slovensku Svoboda a Solidarita (SaS) a Most-Híd. Podobnost je také v tom, že ve vrcholných funkcích TOP 09 i strany Most-Híd je možné nalézt dlouholeté politické matadory - ať už někdejšího předsedu českých lidovců Miroslava Kalouska nebo exšéfa Strany maďarské koalice Bélu Bugára.
  • Oba parlamenty opustily dvě strany. V České republice to byla vedle Strany zelených (do sněmovny se dostala až v roce 2006) i KDU-ČSL, která byla dosud tradičním členem sněmovny. Na Slovensku do poslaneckých lavic nezasednou představitelé dokonce dvou tradičních stran, Mečiarovy LS-HZDS a Strany maďarské koalice.
  • Na Slovensku ale dopadly volby poněkud těsnějším výsledkem, dosud vládní Směr-SD a Slovenská národní strana mají podle předběžných výsledků 71 poslanců, zatímco strany potenciální středopravé koalice 79. V České republice získaly ODS, TOP 09 a VV, tedy strany jednající o vládní spolupráci, 118 křesel ze 200.
  • V České republice byla při volbách do sněmovny druhá nejnižší volební účast, 62,6 procenta. Úplně nejméně voličů, 58 procent, přišlo v roce 2002. Slovenských 58,8 procenta je také druhý nejhorší výsledek, nejméně lidí k urnám se dostavilo před čtyřmi lety, kdy účast dosáhla necelých 54,7 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita