Konkurence schopnost zemí EU: Rakousko pokleslo na sedmou pozici

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle Světového ekonomického fóra se v posledních dvou letech konkurenceschopnost Rakouska zhoršila, i nadále vede Švédsko.

Podle cílů Lisabonské strategie obsadilo Rakousko z 27 zemí EU sedmou pozici, přičemž v roce 2008 bylo o dvě místa výše. Za Švédskem se umístily Finsko, Dánsko a Nizozemí. Rakousko bylo předběhnuto Německem a Lucemburskem. Rakousko se tak vrátilo na pozici z roku 2002 a 2006, v roce 2004zaznamenalo pád na deváté místo. Páté místo z roku 2008 bylo tedy historicky nejlepším umístěním.

Lépe než sedmé se Rakousko umístilo v podkategorii Liberalizace (3.), finanční služby a udržitelný rozvoj (4.), informační společnost a síťová odvětví (6.), hůře dopadly podkategorie inovace a výzkum&vývoj a sociální soudržnost (8.). Nejslabší oblastí byly rámcové podmínky pro podniky (10.).

Severské státy jsou podle SEF nejvíce konkurenceschopné, což souvisí s agresivním přijímáním nových technologií a úzkou spoluprací mezi univerzitami a privátním sektorem. Míry přihlašování patentů na hlavu jsou zde nejvyšší na světě. Především v Dánsku vyzdvihuje SEF vysokou sociální soudržnost a ve Finsku a Švédsku vysoký podíl žen v pracovním procesu. Ve všech zemích je velmi kvalitní systém školství.

Z nových členských zemích se dokázaly Estonsko, Slovinsko a Česko umístit přibližně v polovině žebříčku, ještě před některými starými členskými státy. Například Řecko nedokázalo zlepšit svou 23. pozici. Nejhorší známky dostalo od SEF Bulharsko, dále pak Rumunsko a Itálie.

Chorvatsko a Černá Hora, potenciální budoucí členové EU, byly ohodnoceny již dnes lépe než nejhorší čtyři země EU. Také Turecko a Makedonie předstihly Bulharsko.

Informace převzata ze stránek CzechTrade.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT