Daňová poradna: Sazba DPH je vázaná buď na typ zboží nebo na druh služby

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na portálu FiremniFinance.cz máme pro vás pravidelné poradny z oblasti daní, dotací a začátku podnikání. Můžete se na ně obrátit s jakoukoli otázkou...

Vybíráme zajímavé otázky a odpovědi z uplynulého týdne.


Poradenství v oblasti daní a účetnictví


Sazba DPH - zboží na sportovních akcích

Otázka: Pracuji jako účetní, teď se na mne obrátil jeden můj klient, že bude prodávat zboží na sportovní akci a že ho chce prodávat s 10% DPH. Jedná se o oblečení, obuv, suvenýry a střelivo. Podle mě to není možné, ale nenechá si to vymluvit, že to tak dělají všichni. Jenže já jsem to nikde nenašla. Prosím o radu, opravdu to jde prodávat s 10% DPH?

Odpověď: Plátce může se sníženou sazbou DPH prodávat pouze zboží zařazené v příloze č. 1 zákona o DPH (kromě tepla a chladu). Zboží, které uvádíte tam určitě nenajdete. Váš klient možná vychází z toho, že do roku 2008 patřily do snížené sazby i služby související s podporou a propagací sportu, ani sem však nemůže prodej zboží patřit, bez ohledu na to, že jde o prodej na sportovní akci. Sazba DPH je vázaná buď na typ zboží nebo na druh služby, obě věci nelze spojovat dohromady.


Obrat pro DPH

Otázka: Mám s.r.o., jsem jediný majitel a plátce DPH. S.r.o vykovává dvě činnosti, které spolu v podstatě nesouvisí a odvádí každé čtvrtletí cca 50 tis. DPH. Bylo by možné tyto dvě činnosti rozdělit např. jednu nechat v s.r.o. a na druhou si zřídit živnostencký list a provozovat ji jako OSVČ, a tak se dostat do menších obratů a stát se neplátcem DPH? Pokud by to tak šlo a já si zřizoval živnost, mohu být od začátku neplátce DPH? Nemůže to být posuzováno jako nekalé nebo protizákonné jednání?

Odpověď: Jako jediného společníka s.r.o. se Vás týká poze omezení v obchodním zákoníku - můžete takto vlastnit maximálně 3 společnosti. Pokud považujete za účelné rozdělení jednotlivých činností mezi různé subjekty, domnívám se, že tomu nic nebrání. Zřejmě najdete i jiné důvody, než "abych si snížil obrat" - např. možnost budoucího prodeje obchodního podílu v s.r.o., větší přehlednost hospodaření, rozdělení majetku a rizik... Zrušit registraci k DPH můžete po 12 měsících, kdy jste nedosáhl obratu 1 mil. Kč. Jako začínající OSVČ se nemusíte registrovat k DPH, povinnost registrace vzniká až po překročení obratu 1 mil. Kč za posledních 12 měsíců.


Vratky z ročního zúčtování daně

Otázka: Jsem zaměstnaná a každý rok při vyúčtování daní mám vratku. Daruji krev aj.. Nový zaměstnavatel nechce vyplatit vratku daní. Jak se mohu bránit a peníze získat?

Odpověď: O roční zúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za rok 2009 může zaměstnanec požádat zaměstnavatele, u kterého měl zaměstnanecký poměr k 31.12. 2009 (všechny potřebné podklady měly být předány zaměstnavateli do 15.2.2010). Předpokládám, že jste u nového zaměstnavatele už od roku 2009. Jestli jste nastoupila až 2010, nemá nový zaměstnavatel s Vaším ročním zúčtováním za 2009 nic společného. Pokud jste své povinnosti splnila a zaměstnavatel roční zúčtování provedl, je povinen vrátit Vám přeplatek na dani nejpozději ve mzdě za březen 2010. Pokud se tomu brání a mzdová účtárna nechce podat vysvětlení, můžete postupovat jako při dlužné mzdě - to je ale spíš krajní možnost. Jestli zaměstnavatel roční zúčtování neprovedl, máte možnost podat řádné daňové přiznánání k dani z příjmů fyzických osob a své nároky na vratku daně zde uplatnit.

Vstup do daňové poradny


Poradenství v oblasti začátku podnikání


Jak založit mateřskou školku

Otázka: Delší dobu uvažuji o založení soukromé mateřské školky, ale pár věcí je mi nejasných. Chtěla bych vědět, zda stačí jako odborná způsobilost 4 roky praxe v oboru všeob. sestry, nebo je potřeba druhou osobu s odborností sociálního pracovníka? Dále jsem se chtěla poradit o tom, že mám k dispozici byt, kde majitelem tohoto bytu je můj partner, tak jestli by s tím nebyl nějaký problém? Co se týče bytu, tak jsem se v hygienických podmínkách dočetla, že na 1 dítě je potřeba 30m2, je to možné? A zda ano, jestli si nepořídit ŽL např. na podobnou činnost jako např. "soukr. hlídání dětí", aby počet dětí mohl být větší, jelikož byt je o celkové výměře 70m2.

Odpověď:

(1) Předpokládám, že jde o péči o děti do tří let. Pro výkon této živnosti je zapotřebí mít odbornou způsobilost například všeobecné zdravotní sestry. Odpověď najdete v § 5 zákona č. 96/2004. Odborná způsobilost k výkonu povolání všeobecné sestry se získává absolvováním

a) nejméně tříletého akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru pro přípravu všeobecných sester,
b) nejméně tříletého studia v oboru diplomovaná všeobecná sestra na vyšších zdravotnických školách,
c) vysokoškolského studia ve studijních programech a studijních oborech psychologie - péče o nemocné, pedagogika - ošetřovatelství, pedagogika - péče o nemocné, péče o nemocné nebo učitelství odborných předmětů pro střední zdravotnické školy, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději v akademickém roce 2003/2004,
d) tříletého studia v oboru diplomovaná dětská sestra nebo diplomovaná sestra pro psychiatrii na vyšších zdravotnických školách, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2003/2004,
e) studijního oboru všeobecná sestra na střední zdravotnické škole, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2003/ /2004,
f) studijního oboru zdravotní sestra, dětská sestra, sestra pro psychiatrii, sestra pro intenzivní péči, ženská sestra nebo porodní asistentka na střední zdravotnické škole, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 1996/1997, nebo
g) tříletého studia v oboru diplomovaná porodní asistentka na vyšších zdravotnických školách, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2003/2004.

Pokud máte vzdělání dle písmen e) až g), pak můžete vykonávat své povolání bez odborného dohledu až po 3 letech výkonu povolání všeobecné sestry. Do té doby musíte vykonávat své povolání pouze pod odborným dohledem. To neplatí, pokud jste absolvovala vysokoškolské studium ošetřovatelského zaměření.

Pokud byste neměla tuto způsobilost (případně jinou způsobilost, na základě které je možné vykonávat tuto živnost), můžete podnikat s využitím odpovědného zástupce, který tyto podmínky splní. Jakou odbornou způsobilost musí mít, viz článek na této adrese http://firmy.finance.cz/zpravy/finance/262381-zalozeni-soukrome-materske-skolky/.

2) Provozovat tuto činnost v bytě, jehož nejste majitelem je možné, ale doporučuji mít písemný souhlas vlastníka.

3) Co se týče prostoru, máte patrně na mysli vyhlášku č. 410/2005. Nezastavěná plocha pozemku u zařízení pro výchovu a vzdělávání a provozoven pro výchovu a vzdělávání, určená pro pobyt dětí předškolního věku musí činit nejméně 30 m2 na 1 dítě.

4) Pokud máte problém se splněním náročných podmínek, můžete uvažovat o volné živnosti Poskytování služeb pro rodinu a domácnost. Více na této adrese zde. Ale tato živnost mluví o individuální péči, takže ten počet je tam omezen. Ale nedokáži Vám přesně říct, kolik dětí je možné mít v rámci individuální péče.

Vstup do poradny, jak začít podnikat

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT