Firmy mohou požádat o odklad placení daní

24.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firmy postižené záplavami mohou požádat finanční úřad o odklad placení daní. Navíc budou postižení osvobozeni od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením, vyplývá z internetových stránek MF. V případě daňových záloh mohou FÚ platby na základě žádostí nejen stanovit jinak, ale i popřípadě od nich zcela upustit. Možné je i placení daní ve splátkách.

"Správci daně budou postupovat obdobně jako při řešení důsledků povodní v roce 2002 a 2009, tedy vstřícně a ve vzájemné součinnosti s povodněmi či záplavami postiženými fyzickými a právnickými osobami. Předpokladem k takovému postupu je neprodlené oznámení o postižení povodní nebo záplavou místně příslušnému finančnímu úřadu," uvedlo MF.

Ministerstvo rovněž informovalo, že s ohledem na končící lhůtu pro podání daňového přiznání daně z příjmu, mohou povodněmi či záplavami postižené osoby požádat finanční úřad o prodloužení termínu podání daňového přiznání. Termín pro ty, kteří využívají daňového poradce, končí 30. června. "V případě pozdního podání daňového přiznání správce daně přihlédne k vzniklým a oznámeným okolnostem a upustí od zvýšení daně za pozdní podání přiznání," uvádí internetové stránky MF.

Ministerstvo navíc může na žádost postižených lidí zcela nebo částečně prominout daň dědickou, daň darovací a daň z převodu nemovitostí. Finanční i jiné dary poskytované v souvislosti s postižením povodněmi jsou navíc osvobozeny od daně darovací.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT