Kde v USA jsou nejlepší místa pro byznys a kariéru?

19.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jednotlivé státy v USA jsou v mnoha ohledech samostatné. Podnikatelské podmínky se tedy výrazně liší. Vždyť jenom v míře zdanění jsou rozdíly desítky procent. Mimo federální daně se totiž vybírají státní a místní daně, kterou jsou plně v kompetenci jednotlivých států. Ve kterých městech v USA jsou nejlepší podmínky pro byznys?

Současná krize dolehla na ekonomiku většiny velkých měst v USA. Např. ceny nemovitostí v roce 2009 poklesly ve 182 z 200 největších městských oblastí. Příjmy domácností v minulém roce klesly dokonce v 94 % městských oblastí. Zaměstnanost se dokonce zvýšila pouze ve 4 oblastech, dalších 196 městských oblastí ztratilo 3,5 miliónů pracovních míst během roku 2009. Většina firem zápasí s vysokými náklady, zadlužené státy mají problémy s prohlubujícími se schodky veřejných financí. Jedním z poměrně rychlých a levných řešení, je přesutí byznysu do států střední Ameriky, které nabízí dle hodnocení časopisu Forbes v současné době nejlepší podmínky k podnikání i pro pracovní kariéru.


Míra zdanění v jednotlivých státech

Daň z příjmu fyzických osob či právnických osob se odvádí na třech úrovních: federální, státní a místní. Zatímco federální daň je všude stejná, tak místní daně se značně liší. Např. u daně z příjmu fyzických osob se státní daň pohybuje od 0 % do 15 %. V sedmi amerických státech (Aljaška, Florida, Nevada, Jižní Dakota, Texas, Washington, Wyoming) se daň neplatí vůbec. V dalších 2 státech (New Hampshire a Tennessee) se platí daň z příjmu fyzických osob pouze z dividend. Protože jednotlivé státy ovlivňují daňovou politiku, tak má každý americký stát vlastní den daňové svobody. Nejméně dní pracovali občané na stát v Aljašce (85 dní), Lousianě (85 dní), New Hampshire (86 dní), Mississippi (87 dní), Jižní Dakotě (88 dní) a Západní Virginii (89 dní). Nejdéle pracují občané na stát v Connecticutu (117 dní), New Jersey (115 dní), New Yorku (113 dní) a Marylandu (109 dní).


Jaké oblasti jsou hodnoceny?

V sestaveném žebříčku časopisem Forbes je hodnoceno 200 oblastí s nejlepšími podmínkami pro podnikání a kariéru. Největší oblastí je městská oblast New York (11,7 miliónů obyvatel), nejmenší Kalifornie (245 tisíc obyvatel). Hodnotí se např. výše obchodních nákladů, ekonomický výhled do budoucnosti, kupní síla místních obyvatel či kvalita života, ale také náklady na bydlení, růst pracovních míst v nejbližších třech letech, vzdělanost obyvatelstva, růst příjmů obyvatel, míra kriminality či kulturní a rekreační možnosti.


Proč Des Moines (Iowa)?

Nejlepší podmínky pro byznys jsou v městské oblasti Des Moines (Iowa). V předcházejícím roce patřila Des Moines sedmé místo. Obchodní náklady v oblasti jsou o 15 % nižší než činí celostátní průměr, životní náklady jsou o 10 % nižší než činí celostátní průměr. Aktuální míra nezaměstnanosti činí 5,9 %, což je jedna z nejnižších hodnot v USA. Současně je v oblasti dostatek kvalifikovaných pracovníků, dokonce 33 % dospělých občanů má univerzitní vzdělání. Des Moines současně nabízí příznivé regulační prostředí, díky vzdělanému obyvatelstvu se v regionu daří společnostem s vysokou přidanou hodnotou. Současně vyhlídky do budoucnosti jsou dobré. Očekává se růst zaměstnanosti o 2,7 % v příštích třech letech a růst příjmů domácností se očekává o 2,9 % v příštích třech letech. Pro přesun výroby hovoří i poměrně příznivé ceny nemovitostí.


Jak se daří ostatním?

Velmi dobré podmínky nabízí z 50 amerických států Severní Karolína, Colorado, Nebraska a Utah. V loňském roce bylo v první dvacítce hned šest městských oblastí z tohoto amerického státu Severní Karolína (v letošním však pouze dvě) a první místo patřilo v loňském roce Raleigh, která je v letošním žebříku na třetím místě. Dlouhodobý výhled je však stále pro Severní Karolínu výborný. Jak zasáhla krize Raleigh? Nezaměstnanost stoupla z 4,9 % na 8,6 % a příjmy obyvatel klesly o 5,9 %. Současným problémem, stejně jako v drtivě většině městských oblastí, je přístup k financování startu firmu. Nejvyšší životní náklady ze sledovaných městských oblastí jsou v San Francisku (celkem 38. místo) a San Jose (celkem 48. místo). Obě města dále patří mezi první pětici měst s nejvyššími obchodními náklady. Tyto nedostatky jsou kompenzovány množstvím kulturních a rekreačních příležitostí a vzdělaným obyvatelstvem.

Nejlepší místa pro byznys a kariéru v USA

Pořadí Město Stát
1 Des Moines Iowa
2 Provo Utah
3 Raleigh Severní Karolína
4 Fort Collins Colorado
5 Lincoln Nebraska
6 Denver Colorado
7 Omaha Nebraska
8 Huntsville Alabama
9 Lexington Kentucky
10 Austin Texas
11 Ogden Utah
12 Colorado Springs Colorado
13 Cedar Rapids Iowa
14 Boulder Colorado
15 Fayetteville Arkansas
16 San Antonio Texas
17 Charlotte Severní Karolína
18 Seattle Washington
19 Portland Oregon
20 Salt Lake City Utah
21 Asheville Nebraska
22 St. Louis Missouri
23 Durham Nebraska
24 Columbus Ohio
25 Boise Idaho

Pramen: Forbes – The Best Places for Business and Careers

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT