Jak poznat správný dotační titul?

18.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V minulém díle jsme se dozvěděli, co je to dotace. Dnes si řekneme jak vybrat tu správnou dotaci právě pro vás.

Při výběru vhodného dotačního titulu existují dva základní postupy. V prvním případě máte podnikatelský nápad, pro který se snažíte najít finanční podporu. V případě druhém procházíte seznam vybraných dotací, a pokud vás některá zaujme, snažíte se vymyslet jak ji využít ke svému prospěchu. Takovéto narychlo a účelově vytvářené záměry jsou však velmi často předem odsouzeny k neúspěchu, proto se budeme zabývat zejména první variantou.


Projektový záměr

Na začátku úspěšného projektu (tj. projektu, na který se podaří získat dotaci) stojí projektový záměr. Tento říká, co chceme projektem řešit, jaké jej budou naplňovat aktivity, nastiňuje harmonogram a rozpočet. Takovéto projekty jsou dobře promyšlené, jsou vyvolány potřebami žadatele, zkrátka mají smysl. V řadě případů by byly realizovány, i pokud by na ně nebyla získána dotace. Ta je tu chápána jako pověstná „třešnička na dortu“.

Nevíte si rady? Využijte naší dotační poradnu.


Výběr dotačního titulu

Pokud máme sestavený projektový záměr, následuje výběr vhodného dotačního titulu. Ale kde ten správný dotační titul najít? Za tímto účelem vzniklo v ČR několik specializovaných serverů, které vám při zadání několika základních kritérií nabídnou seznam pro vás vhodných dotačních titulů. Tato služba je však většinou zpoplatněna. Další možností jsou portály jednotlivých poskytovatelů dotací, kde jsou uvedeny veškeré dotační tituly konkrétního poskytovatele a podrobné podmínky k nim. Pro podnikatele jsou hlavními poskytovateli dotací MPO (prostřednictvím agentury CzechInvest), MZE (zejména prostřednictvím Státního zemědělského a intervenčního fondu) a MMR (prostřednictvím jednotlivých Úřadů regionálních rad). V neposlední řadě Vám při hledání vhodného dotačního titulu mohou pomoci informační weby renomovaných dotačně-poradenských společností. Seznam některých dotačních titulů s termíny výzev najdete v sekci Podpory a dotace.


Musíte patřít mezi oprávněné žadatele

Po nalezení příslušného dotačního titulu je nezbytně nutné prověřit, zda patříte mezi oprávněné žadatele. Obecné vymezení možných typů žadatelů naleznete v programovém dokumentu operačního programu. Přesnou specifikaci však musíte hledat v dokumentech týkajících se konkrétní výzvy. Zde můžete dohledat různá omezení, která se vás mohou týkat, například: maximální počet zaměstnanců, velikost obratu, vybrané obory podnikání a minimální délka podnikání. Pokud splníte veškeré požadavky na vhodného žadatele, stále nemusíte mít vyhráno. U některých dotačních titulů může být velice důležité i místo plánované realizace projektu. Omezující může být také rozpočet vašeho projektu, pokud se nevejdete do stanoveného rozmezí mezi minimální a maximální výší poskytované dotace.


Když si nevíte rady

U jednotlivých dotačních titulů je řada omezení metodicky řešitelná nebo existuje pouze kvůli zamezení překrytu podpor z různých zdrojů. Pokud se vám tedy nepodaří nalézt ten správný dotační titul nebo si nejste jisti svojí kvalifikací pro ten vámi vybraný, neváhejte se obrátit na některou z dotačně-poradenských společností, kterých na českém trhu existuje velké množství. Velké a renomované dotačně-poradenské společnosti poskytují takovéto informace zdarma a nezávazně jako součást svých marketingových aktivit. Navíc disponují širokým a zkušeným týmem odborníků, kteří zvládnou najít řešení pro téměř každý váš nápad. Ušetří vám tak spoustu času nad hledáním vhodných dotačních titulů a studiem jejich podmínek a vy jej tak budete moci věnovat dalšímu rozvoji svého podnikání.

Pro ilustraci si uveďme jednoduchý příklad. Společnost, která se zabývá kovoobráběním, hodlá investovat do nového výrobního zařízení. Pro podnikatele je primárně určen Operační program podnikání a inovace (OPPI). Na pořízení výrobních zařízení jsou tu určeny programy Inovace a Rozvoj. Žadatelem je středně velký podnik s provozovnou v okrese Hodonín. Splňuje tedy vymezení činností i regionální alokace svého záměru pro oba tyto tituly. V jeho případě se však bude jednat o prostou modernizaci zařízení, nikoliv o zavádění poznatků výzkumu a vývoje do výroby. Z tohoto důvodu si zvolí program Rozvoj, kde tato podmínka není.

Jak vybrat vhodný dotační titul již víte a v příštím díle se můžete těšit na to, jak správně podat žádost o dotaci. Všechny díly seriálu najdete v sekci Seriály.

Autor pracuje pro společnost RENARDS.

RENARDS

Nevíte si rady? Využijte naší dotační poradnu.

Autor článku

Martin Bartoš

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT