Indie a Brazílie podaly na EU u WTO stížnost na zabavování léků

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. května (ČTK) - Indie a Brazílie dnes podaly na Evropskou unii a Nizozemsko u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na zabavování levných "generických" verzí patentovaných léků při tranzitu přes Evropu. Zadržování léků podle stěžovatelů poškozuje zdravotní péči v rozvojových zemích a narušuje mezinárodní obchod. Evropská unie naznačila, že chce spor o zabavování levných léků vyřešit dohodou.

Stížnost obou zemí je projevem jednoho z nejcitlivějších sporných problémů mezi bohatými a rozvojovými zeměmi. Na jedné straně stojí práva duševního vlastnictví firem, které vyvíjejí léky, na druhé přístup obyvatel rozvojových zemí k již vyvinutým lékům, které jsou ve vyspělých zemích na delší dobu chráněny patentovými právy. Pro rozvojové země byla dohodou v rámci WTO patentová omezení na některé léky zmírněna, aby mohly legálně vyrábět jejich levné verze.

Indie si stěžuje, že země EU opakovaně zabavují léky, které směřují z jedné do druhé rozvojové země přes Evropu, na základě obvinění z porušení práv duševního vlastnictví. To podle indického vyslance u WTO Ujala Singha Bhatii porušuje mezinárodní tranzitní garance. Dodal, že jde o koordinovanou snahu bohatých zemí zpřísnit současný režim duševních práv a omezit zvláštní podmínky pro rozvojové země.

Spor se odvíjí od případu zabavení zásilky léku Losartan, což je generická verze léku na vysoký tlak Cozaar od americké společnosti Merck & Co. Nizozemští celníci v rotterdamském přístavu zadrželi v prosinci 2008 dodávku, která směřovala z Indie do Brazílie a která by stačila na měsíc pro 300.000 lidí. Indická firma, které léky posílala, si je po uvolnění celníky odvezla zpět do Indie. Podle Indie zadrželi nizozemští celníci v minulých dvou letech nejméně 19 zásilek léků na tlak, nemoci srdce, AIDS a další choroby a další zásilky zabavily úřady ve Francii a Německu.

Činitelé EU tvrdí, že cílem kontrol je zajistit padělky léků, nikoli znemožnit léčbu lidem v rozvojovém světě. Mluvčí Evropské komise John Clancy řekl, že komise diskutuje s Indií o tomto problému již několik měsíců, a naznačil, že EU má v úmyslu změnit legislativu, aby se pravidla vyjasnila a celý spor vyřešil.

Indický vyslanec Bhatia na tiskové konferenci v ženevském ústředí WTO prohlásil, že Dillí opakovaně žádalo EU a Nizozemsko o seznam zabavených zásilek, aby indické orgány mohly vyšetřit obvinění z padělání léků. "Dodnes jsme nedostali informace ani o jedné zásilce, u níž bylo takové obvinění vzneseno," řekl.

Riziko zadržení nutí výrobce levných verzí patentovaných léků z rozvojových zemí vyhýbat se přepravě zboží přes Evropu. To jim zvyšuje přepravní náklady a podkopává účel volnějšího patentového režimu.

Strany sporu nyní mají na pokus o vyřešení sporu dohodou 60 dní. Jinak budou moci stěžovatelé požádat WTO o ustavení rozhodčího panelu, který stanoví, zda evropské praktiky porušují dohodnutá obchodní pravidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK