Kanada snížila dovozní cla - u některých položek už od 5.3.2010

12.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kanada informovala o rozhodnutí jednostranně snížit řadu dovozních celních sazeb na nulovou hodnotu.

Tento krok kanadské vlády navazuje na rozhodnutí z roku 2009 osvobodit od dovozních cel strojírenské výrobky, zařízení a další zboží určené v Kanadě k dalšímu zpracování. Celkem se jedná o 1541 osmimístných tarifních položek dle nomenklatury Harmonizovaného systému číselného popisu a označování zboží (HS). Průměrná celní sazba byla dosud u těchto položek 7,2% (řada položek měla sazbu i vyšší než 10%). Snížení bylo u 1160 položek uplatněno od 5. března 2010, u zbývajících 381 pak bude celní sazba snížena na nulu nejpozději k 1. lednu 2015. Snížení u některých z těchto položek proběhne již k 1. lednu 2012 nebo 2013 nebo 2014.

Většinu z 1541 položek představují výrobky strojírenského průmyslu, některé chemikálie, kaučuk, surové kůže, textilní výrobky, sklo, výrobky z kamene, výrobky z různých kovů a některé přístroje.

Podle vývozních statistik za roky 2007 až 2009 se v případě vývozu z České republiky snížení převážně týká některých číslicově řízených strojů, nástrojů pro opracování kovů, polyethylenu, integrovaných elektrických obvodů, bavlněných tkanin a kyseliny benzoové. Zrušením celních sazeb se našim subjektům otevírá prostor pro uplatnění dalších položek na kanadském trhu, kdy doposud mohla být pro jejich vývoz hlavním problémem vysoká celní sazba.

Seznam všech položek, včetně jejich podrobných popisů a data od kterého dochází ke snížení celní sazby, je uveden v dokumentu Světové obchodní organizace (WTO) G/MA/W/101 z 19. dubna 2010. Soubor je pod názvem "Snížené celní sazby Kanada" připojen jako příloha k tomuto článku.

Více informací lze získat na webu Ministerstva financí Kanady.

Aktuální znění veškerých tarifních změn v tomto roce zachycuje přehled Canadian Border Security Agency.

Autor článku

Firemni aktualita