Proč a jak používat Linkedin.com?

28.01.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Linkedin.com je sociální síť, která umožňuje propojení s pracovním trhem. Jedná se o zajímavý nástroj k aktivnímu hledání zaměstnání a oslovení potencionálního zaměstnavatele na podobném principu jako jsme zvyklí u Facebook.

Linkedin.com je sociální síť, která se na první pohled podobá síti Facebook, s tím rozdílem, že Linkedin je zaměřen na vaši profesionální kariéru a umožňuje uživatelům propojení s pracovním trhem nejen u nás, ale i v zahraničí. V současnosti je využíván více jak 55 mil. uživateli z nejrůznějších pracovních pozic a odvětví. Portál používají jak ti co práci hledají, tak i ti co práci nabízí, tedy personalisté společností, kteří aktivně vyhledávají kandidáty na pracovní pozice. Je často využíván firmami ze zahraničí, ale i nadnárodními společnostmi působící na území ČR. Nabízí vám tedy jedinečnou možnost propojení s pracovním trhem na podobném principu jako jsme zvyklí u Facebook.

 

Profil a jeho ovládání

Linkedin nabízí již při registraci vytvoření svého profesionálního profilu, s tím, že do něj vložíte informace o sobě podobně jako v životopise. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezinárodní sociální síť je třeba vytvořit si profil v anglickém či jiném světovém jazyce. Uveďte pečlivě všechny potřebné údaje, především ty, co se týkají získaného vzdělání, předchozího zaměstnání a praxe. Stejně jako u klasického životopisu platí uvést vše, co by mohlo zlepšit vaše uplatnění na pracovním trhu.

Náhled profilu na Linkedin.com - PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Po té, co jste se zaregistrovali a vytvořili si svůj profil, vám nic nebrání prohlížet si profily ostatních uživatelů a vyhledávat potencionálního zaměstnavatele. Máte i možnost i kdykoliv po vytvoření profilu libovolně měnit všechny vložené údaje a aktualizovat je, např. když se změní skutečnost, že již nehledáte zaměstnání tak jednoduše uvedete ve svém profilu jméno zaměstnavatele pro kterého pracujete a tím uchováte svůj profil pro případné další použití. Je dobré si účet po nalezení práce hned nedeaktivovat, protože Linkedin je využíván personalisty společností a může se stát, že zrovna budete odpovídat profilu na hledanou pozici a personalista vás sám osloví s nabídkou lepší pozice než na jaké se zrovna nacházíte. A samozřejmě zůstanete prostřednictvím Linkedin v kontaktu s kolegy z předešlých zaměstnání a můžete s nimi nejen komunikovat, ale i sledovat jakým směrem se dál vyvíjí jejich kariéra.

 

 

Funkce a ochrana soukromí

Máte možnost využít všech známých funkcí jako na podobných sociálních sítích jako je: prohlížení profilů, chatování nebo základní poslání zpráv. Ochrana soukromí je také podobná a citlivé údaje jde před neregistrovanými uživateli skrýt nebo je můžete sdílet, pokud chcete, aby byly dostupné komukoliv, kdo si ve vyhledávači zadá vaše jméno. Je na zvážení každého, jestli při aktivním hledání práce zveřejní část svého profilu, především pak údaje o vzdělání a praxi.

 

Zahraničí inspiruje

Hledání práce pomocí sociálních sítí jako je Linkedin je v zahraničí již běžnou praxí a existuje hned několik podobných portálů (např. v Rakousku www.xing.com). Je zřejmé, že tento způsob hledání pracovních příležitostí nabízí velký potenciál, čehož si začali všímat i personalisté v česku a dá se předpokládat nárůst zájmu o využívání této sítě u nás stejně jak tomu bylo s Facebookem. Ovšem ti, kdo mají zájem pracovat ve velkých mezinárodních společnostech, ať už u nás nebo v zahraničí, mají jedinečnou možnost využít sítě Linkedin.com již nyní.

Autor článku

Sabina Šebestíková  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT