Ferschmann: Naším heslem je „přístup odkudkoliv“

12.04.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Díky FlexiBee online jsme zajistili kompletní technické řešení účetnictví. Dalším přirozeným krokem je nabídnout účetní služby a daňové poradenství - odkudkoliv, uvedl Petr Ferschmann ze společnosti WinStrom.


Petr FerschmannS Petrem Ferschmannem, vedoucím vývojového oddělení a technologickým lídrem softwarové společnosti WinStrom s.r.o., jsme si povídali o ekonomickém systému WinStrom FlexiBee.

Prosím, představte na úvod Vaší společnost.
Společnost WinStrom s.r.o. se již od roku 1991 zabývá dodáváním ekonomických systémů, tehdy ještě pod názvem PC-Strom pro DOS. Později pro Windows pod názvem WinStrom. A nyní do éry internetu přicházíme s produktem WinStrom FlexiBee, jehož heslem je „přístup odkudkoliv“.

Winstrom FlexiBee bude možné používat nejen pod operačním systémem Windows, ale i pod systémy Mac OS X a Linux. O jak velkou inovaci mezi ERP systémy jde?
Vzhledem k momentální situaci na trhu jde o poměrně velkou inovaci. Žádný z ekonomických systémů pohybujících se na stejném segmentu trhu v současné době všechny tyto operační systémy nepodporuje.

Rovněž umožníte používat FlexiBee přes mobilní telefon. Jaký zájem o tuto službu očekáváte? Bude součástí každého balíčku?
Velkou skupinou našich uživatelů je komunita tvořící se kolem produktů společnosti Apple. V této komunitě je velmi často využíván mobilní telefon Apple iPhone. Právě uživatelům inteligentních mobilních telefonů vycházíme tímto krokem vstříc.
Mobilní přístup je dostupný již u varianty Market za 8 390,- bez DPH.

Jaké další unikátnosti v sobě nový produkt obsahuje?
Naším heslem je „přístup odkudkoliv“. Proto nabízíme širokou podporu operačních systémů, na které lze FlexiBee nainstalovat, přístup přes mobilní telefony nebo vzdálený přístup přes internet. Ten umožňuje snadno přistupovat k vašim firemním datům z domova, z autobusu nebo odkudkoliv kde je k dispozici internet. A to vše bez potřeby nákupu dalšího softwaru.

Také ale nesmíme zapomenout na programátorské rozhraní REST API. To umožňuje společnostem, které používají další informační systémy, integrovat FlexiBee do své infrastruktury.

Systém nabízíte v několika verzích. Pro podniky a podnikatele vedoucí daňovou evidenci jsou to verze Mini, Plus a Market, pro podniky a podnikatele vedoucí účetnictví jsou to verze Basic, Standard a Business a dále jako specializované řešení. To jsou pevně dané balíčky. Bude možné systém dále customizovat?
Již jsem zmínil integraci do stávajícího firemního prostředí pomocí rozhraní REST API. Toto rozhraní nám a našim zákazníkům velmi usnadňuje implementaci v konkrétním firemním prostředí. Dále shromažďujeme požadavky od zákazníků a postupně je implementujeme do našich balíčků. Pokud má zákazník specifický požadavek, který nevyžadují ostatní, jsme obvykle ochotni i schopni mu s tímto požadavkem pomoci. Samotný software je však tak flexibilní, že jej lze v naprosté většině případů nasadit bez úprav.

Tím, že máte FlexiBee v několika variantách, znamená to, že se snažíte zacílit všechny segmenty na trhu?
Jsme schopni pokrýt potřeby velice široké škály zákazníků, ale primárně se zaměřujeme na SMB trh.

Vývoj v každé společnosti je jiný. Zkuste popsat vývoj v té Vaší. Jaký je inovační cyklus apod.?
Při vývoji FlexiBee používáme moderní metodiku řízení projektů Scrum, který je založen na krátkých vývojových cyklech, což našim zákazníkům zaručuje, že jejich požadavky jsou zapracovány a dobře otestovány ve velmi krátké době. Metodika se nám, a potažmo i našim spokojeným zákazníkům, velmi osvědčila.

Nové verze našeho softwaru díky těmto krátkým cyklům vychází každé dva měsíce. Speciální péči věnujeme legislativním úpravám.

Produkt je možné získat i jako Software as a Service. Co vše v této službě nabízíte?
Této službě říkáme „FlexiBee online“ a zákazník díky ní získá levné kompletní řešení na klíč: hosting, zálohování dat (i několikrát denně), aktualizace software, aktualizace serveru, údržbu databáze. To vše představuje stabilitu, přístup odkudkoliv, kde je k dispozici internet, a pohodlí řešení, kde se nemusíte starat o to, kde systém běží nebo zda jsou data správně zálohována.

Zájem o hosting systému se zvyšuje zejména kvůli ceně. Jaké jsou další výhody a co vše musí klient splňovat, aby mohl tuto službu využít?
Jediné co zákazník potřebuje je dostatečně rychlé připojení na internet (např. ADSL) a stačí používat náš produkt.

Spolu s FlexiBee nabízíte i službu certifikované účetní, v čem tato služba spočívá?
Díky FlexiBee online jsme zajistili kompletní technické řešení účetnictví. Dalším přirozeným krokem je nabídnout účetní služby a daňové poradenství. Protože lze do systému FlexiBee přistupovat odkudkoliv, můžeme nabídnout našim zákazníkům externí zpracování účetnictví. Zákazník se přihlásí vzdáleně do systému, zadá do něj faktury a zbytek se postarají certifikovaní účetní. Zákazník má při tom celou dobu plný přístup do systému.

Systém FlexiBee nabízíte i ve verzi Start, což je demo verze, nicméně s plnou funkčností a to po neomezenou dobu. Tato verze je zdarma. Můžete tuto verzi přiblížit? Je to podobné jako program Avast společnosti ALWIL Software?
Variantu Start poskytujeme buď jako demoverzi pro větší zákazníky nebo jako plnou verzi zdarma pro ty nejmenší – magickým číslem je 100. Sto faktur, sto položek ceníku, sto kontaktů v adresáři, atd. Pokud zákazník potřebuje položek více, musí si systém FlexiBee zakoupit.

Pro zákazníky, kterým k testování nestačí bezplatná varianta Start, nabízíme plnou verzi po dobu jednoho měsíce zdarma.

Jakých čísel chcete s novým systémem dosáhnout?
Rádi bychom v tomto roce dosáhli takového podílu na trhu, abychom se mohli srovnávat s největšími tuzemskými hráči. V současné době navíc dokončujeme podporu pro Slovenské účetnictví a chceme se prosadit i na tamním trhu.

Děkuji za rozhovor,

Karel Pospíšilík, Finance.cz

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY