Plzeň se dohodla s Veolií, může čerpat 800 milionů Kč dotací z EU

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. března (ČTK) - Plzeň se dohodla s vedením francouzského koncernu Veolia na nové smlouvě o pronájmu městských vodovodů a kanalizací, která radnici umožní získat 800 milionů korun dotací z EU. Peníze půjdou zejména na tři stavby kanalizační řadů a rozšíření čistírny, která bude splňovat přísnější parametry platné od roku 2011, řekl dnes ČTK primátor Pavel Rödl, který jednání s Francouzi vedl.

Nové znění smlouvy musí do konce dubna schválit a podepsat vedení Vodárny Plzeň a městská rada a zastupitelstvo, jinak by Plzeň o peníze, o něž usilovala šest let, přišla.

"Na zapracování tohoto ekonomickém modelu do smlouvy se dohodlo ministerstvo životního prostředí (MŽP) s Evropskou komisí," řekl Rödl. Základní podmínkou čerpání dotací, které už byly loni v srpnu schváleny Státním fondem životního prostředí, je zkrácení smlouvy o pronájmu plzeňské vodárenské infrastruktury do roku 2015, tedy o dva roky. Město se dále dohodlo na tom, že po roce 2015 odkoupí zpět od Veolie akcie Vodárny Plzeň, tedy přes 98 procent akcií. "Pokud bude smlouva v tomto znění podepsána, pak to bude MŽP považovat za splnění podmínky pro získání dotace," řekl primátor.

Město by se tak po roce 2015 stalo stoprocentním vlastníkem Vodárny Plzeň. Vodárna byla přitom oceněna dvěma nezávislými firmami na zhruba 700 milionů Kč. Přibližně tato suma je uvedena v připravené smlouvě o budoucí kupní smlouvě. "Aby to pro město neznamenalo tak velký výdaj, začneme okamžitě pracovat na koncesním řízení, na jehož konci by si Vodárnu koupil provozovatel vodárenské infrastruktury, kterého si město vybere na základě koncesního řízení," uvedl Rödl.

Plzeňské stavby, které mají od srpna rozhodnutí o přidělení dotace 800 milionů Kč, musí splnit výše uvedené podmínky, aby město mohlo peníze čerpat. "Nejdůležitější je úslavský kanalizační sběrač a zádržná nádrž na staré čistírně odpadních vod," uvedl ředitel útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš. Na akci Čistá Berounka II má přitéct z EU celkem 1,2 miliardy korun včetně podobných akci ve Zruči-Senci a Přešticích. "V případě, kdybychom nesplnili podmínky, tak bychom také jim čerpání peněz znemožnili," dodal.

Smlouva s Veolií by kromě dotace na uvedené akce umožnila také čerpat peníze z programu na úpravny vod, který má nyní vypsat MŽP v rámci další výzvy operačního programu Životního prostředí.

Pokud jakékoli české město nad 2000 obyvatel nebude od roku 2011 plnit parametry čištění vod, může dostávat pokutu až do výše jednoho milionu korun denně. "Podle mých informací nechce Evropská komise tuto pokutu uplatňovat u měst, které zahájily práce na úpravách tak, aby splnily normu. Obce, které nic nezahájily, budou platit pokuty podle velikosti. Pro město velikosti Plzně by se to zřejmě blížilo horní hranici," dodal Rödl. Velmi nereálnou možností by bylo také podle něj ještě změnit podmínky přístupové smlouvy, s čímž by musely souhlasit všechny státy, které pro ni kdysi hlasovaly.

Podle informací ČTK existuje asi v ČR 20 měst s více než 2000 obyvatel, která na vylepšení parametrů čištěných vod ještě nezačaly pracovat. Pokud by po nich komise chtěla nejvyšší pokuty, šlo by se o sedm miliard korun ročně, což by města zruinovalo anebo by to za ně musel zaplatit stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK