Znáte svoje povinnosti ve zdravotním pojištění?

24.11.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Jednou z povinností, kterou máte vůči zdravotní pojišťovně je oznámit do osmi dnů narození dítěte. A je jich více...

Být ze zákona zdravotně pojištěn neznamená pouze čerpat (zcela nebo částečně hrazenou) zdravotní péči, ale právní úprava zdravotního pojištění ukládá různé povinnosti, které musí plnit pojištěnec:


  • jako fyzická osoba;
  • jako zaměstnanec;
  • jako osoba samostatně výdělečně činná.

Některé z povinností uvádíme v následujícím textu a při jejich porušení může být pojištěnci uložena majetková sankce ve formě pokuty nebo penále.


Oznamovací povinnost


Začínáte podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná? Pak je vaší povinností oznámit zdravotní pojišťovně, u které je pojištěn, zahájení (a také ukončení) podnikání, a to nejpozději do osmi dnů ode dne, kdy jste tuto činnost zahájil nebo ukončil. Od data 1. srpna 2006 lze tuto povinnost splnit i prostřednictvím Centrálního registračního místa obecního živnostenského úřadu vyplněním tiskopisu nazvaného Jednotný registrační formulář. Tato instituce pak rozešle jednotlivé díly tohoto formuláře na příslušné orgány a vy se tak vyhnete obecně ne příliš oblíbenému běhání po úřadech. Pamatujte, že při souběžně prováděných aktivitách si nemůžete vybírat pojišťovny, protože z titulu všech svých činností musí být občan pojištěn u jedné zdravotní pojišťovny.



Nezapomeňte na narození dítěte


Ve zdravotním pojištění musí být občan ve střehu tehdy, pokud za něj platí pojistné stát. Jedná se například o poživatele některého z důchodů, ženy na mateřské dovolené, studenty apod. Zdravotní pojišťovna musí tuto skutečnost – tedy, že za vás platí pojistné stát - vědět, aby mohla nárokovat pravidelné měsíční platby od státu. U zaměstnance sděluje tyto skutečnosti zdravotní pojišťovně zaměstnavatel (na základě informace, které mu zaměstnanec podá), jinak si plníte tuto povinnost sami. Nezapomeňte, že i narození dítěte oznamuje jeho zákonný zástupce do osmi dnů ode dne narození zdravotní pojišťovně, u které je v den porodu pojištěna matka dítěte.

Při nesplnění oznamovací povinnosti může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pojištěnci sankci ve formě pokuty až do výše 10.000 Kč.


Informujete zaměstnavatele o změně zdravotní pojišťovny


Jste-li zaměstnancem, pak změna zdravotní pojišťovny není pouze vaší soukromou záležitostí, ale jste povinen sdělit v den nástupu do zaměstnání svému zaměstnavateli, u které zdravotní pojišťovny jste pojištěn a rovněž jste povinen do osmi dnů informovat svého zaměstnavatele, jestliže jste se stal během zaměstnání pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny.

Zaměstnavatel má totiž ze zákona právo požadovat po zaměstnanci nebo i po bývalém zaměstnanci úhradu penále, které zaplatil v souvislosti s neoznámením nebo opožděným oznámením změny zdravotní pojišťovny jeho zaměstnancem.


Pozor na zpožděné zálohy!


Pojistné se musí platit, pokud samozřejmě zákon nestanoví jinak. Jestliže jste například podnikatel jako osoba samostatně výdělečně činná a neplatíte zálohy na pojistné včas a ve správné výši, má zdravotní pojišťovna nárok nejen na úhradu nedoplatku pojistného, ale bude po vás uplatňovat i penále. A nespoléhejte na to, že na vás zapomenou, zdravotní pojišťovny totiž ve věci svých pohledávek spolupracují například se státními orgány, jako jsou třeba správy sociálního zabezpečení nebo finanční úřady.


Opatření směřující k odvrácení nemoci?


Víte, že se máte chovat tak, abyste dodržovali opatření směřující k odvrácení nemoci? Takže nepít alkohol, nekouřit, zdravě se stravovat apod. Pokud společně s dalšími pozitivními postoji zaujmete nejen z medicínského hlediska správné stanovisko, pak třeba nebudete muset zdravotní péči čerpat, ale budete pouze platit pojistné zdravotní pojišťovně, což je vlastně podstata principu solidarity, na kterém systém dlouhodobě funguje.. Nicméně lékaře čas od času navštívit musíte (nebo byste měli), protože preventivní prohlídky jsou nejlepší cestou k tomu, jak případným zdravotním problémům včas předejít.


Ztráta průkazu


Dávejte si pozor na váš průkaz pojištěnce, protože jeho ztrátu, případně poškození, musíte oznámit zdravotní pojišťovně do osmi dnů. Tento průkaz vracíte při:


  • zániku zdravotního pojištění, tedy za situace, kdy osoba bez trvalého pobytu na území České republiky přestane být zaměstnancem nebo je-li ukončen trvalý pobyt na území České republiky;
  • změně zdravotní pojišťovny;
  • dlouhodobém pobytu v zahraničí – musí se jednat o nepřetržitý pobyt delší šesti měsíců.

Pokutu až 500 Kč můžete od zdravotní pojišťovny obdržet tehdy, pokud do 30 dnů neoznámíte změnu jména, příjmení, trvalého  pobytu nebo rodného čísla.

Autor článku

Antonín Daněk


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY