Jízda po D1? Od neděle jen v zimním obutí

29.10.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Víte, že vstoupila v platnost vyhláška Ministerstva dopravy ohledně povinné výbavy motorových vozidel? Je vám známo, kde a od kdy do kdy platí značka „Zimní výbava“? Ne? Čtěte dále.

Téma týdne: Povinné ručení

Ministerstvo dopravy vydalo novou vyhlášku č. 283/2009 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ta přináší změny v povinné výbavě motorových i přípojných vozidel, která jsou registrována v ČR. Tato novela není pro řidiče nijak nepříjemná. Naopak. Některá ustanovení jsou účinná již od 15. září tohoto roku a některá až od 1. ledna 2011. Nyní si vyjmenujeme nejdůležitější změny.


Změny účinné od 15. září 2009

 

  • 1. Rezervní pneumatiky


Motorová vozidla bez indikace defektu pneumatiky, jež budou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu pneumatik, nemusí být vybavena rezervní pneumatikou. Vozidla, která byla uvedena do provozu před 15.9.2009, se tato možnost týká pouze tehdy, pokud s nevybavením vozidla rezervou souhlasí výrobce vozidla (popř. pokud jsou vozidla stejného typu uváděna na trh bez rezervních pneumatik). Autobusy a nákladní vozidla nad 3,5 tuny lze provozovat bez rezervního kola i v případě, kdy nebudou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu pneumatik, a to za předpokladu, že pro případy oprav pneumatik bude uzavřena smlouva na nonstop asistenční služby poskytované na území celé ČR.

Někteří výrobci zveřejnili svá stanoviska na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

 

  • 2. Náhradní žárovky u motocyklů


Motocykly registrované na území ČR nemusí mít náhradní žárovky. Nyní stačí jen, aby motocykl byl vybaven jednou náhradní pojistkou a motolékárničkou (lékárničku nemusí mít babety či motokola).

 

  • 3. Nepovinná přepážka pro užitková vozidla


U lehkých užitkových vozidel, která vychází svojí konstrukcí z osobních vozidel (existuje konstrukčně shodné osobní vozidlo), není povinnost mít ve vozidlech přepážku oddělující prostor pro cestující od prostoru pro náklad. To se týká i neprůhledných fólií nebo mříží na zadních, bočních oknech. Při vyjmutí přepážky vozidlo zůstává nákladním se shodnou obsaditelností jako nákladní vozidlo. Vyjmutí přepážky není přestavbou, nezapisuje se do technického průkazu, ani ho nikdo nikam nepotvrzuje.

 

  • 4. Nové požadavky na autolékárničky


Od 15.9.2009 platí nové požadavky na obsah autolékárniček ve vozidlech. Vyhláška blíže specifikuje stávající zdravotnické prostředky (rozměry a vlastnosti náplastí, nůžek, obvazů, atd…), vypouští některé prostředky (spínací špendlík) a přidává nové prostředky (izotermickou folii, resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem). Povinný obsah zahrnuje mimo jiné i leták s postupem zvládání dopravní nehody. Se zavedením této části vyhlášky je spojeno i přechodné ustanovení, a to, že do 31.12. 2010 je možno používat lékárničky stávající. Teprve od 1.1.2011 bude ve všech vozidlech registrovaných v ČR, tedy i v těch starších, povinná lékárnička, která odpovídá požadavkům vyhlášky, tj. včetně doplnění letákem o postupu při zvládání dopravní nehody. Co všechno bude muset obsahovat lékárnička i s letákem o postupu zvládání nehody si můžete stáhnout zde.

Ve vyhlášce je více změn, které se ale většinou netýkají běžného občana, který jezdí s osobním vozidlem. Například jsou nově upraveny technické požadavky na konstrukci traktorů či požadavky na hasící přístroje v autobusech.

Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on-line!
Pokud si chcete spočítat cenu povinného ručení u konkrétní pojišťovny přímo pro vás, pomůže vám Kalkulátor povinného ručení. Prostřednictvím Ručení.cz si můžete nejen spočítat cenu vašeho pojištění, ale můžete si povinné ručení přímo i sjednat on-line!



Změny účinné od 1. ledna 2011


Od 1. 1. 2011 budou muset řidiči všech motorových vozidel povinně vozit reflexní vestu, resp. jiný oděvní doplněk s označením z retroreflexního materiálu (šle). Tato povinnost se bude týkat všech motorových vozidel, tedy i motocyklů. Více na www.mdcr.cz.

Povinná výbava cizozemských aut se řídí požadavky platných ve státě, v němž je vozidlo registrováno.


Zimní výbava - konečně bez zmatků?

zimni_vybava.jpg


Asi si všichni pamatujeme loňské zmatky okolo značky „Zimní výbava“. Nevědělo se, kdy bude platná hlavně díky teplému počasí v listopadu 2008. Použití zimních pneumatik má totiž smysl při teplotách nižších jak 7°C. Letos snad již toto nehrozí. Značka „Zimní výbava“ na dálnici D1 bude platit pro všechny vozidla bez rozdílu hmotnosti a přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. Vozidla do 3,5 t (včetně) mají povinnost mít zimní pneu na všech kolech vozidla, jejichž hloubka dezénu musí být minimálně 4 mm. Auta nad 3,5 t mají povinnost mít zimní pneu na hnacích kolech s minimální hloubkou dezénu 6 mm. A snad to nejdůležitější, značka platí od neděle 1.listopadu 2009 do 31. března 2010, s tím, že pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. Platnost je vymezena v úseku dálnice D1 Loket (exit 66) – Velká Bíteš (exit 162).


Další důležité informace


Pneumatiky je možné nahradit sněhovými řetězy pouze v případě, že vozovka je v celém úseku pozemní komunikace dostatečně pokryta sněhovou nebo ledovou vrstvou. Přívěs nemusí mít zimní pneumatiky. Více na www.mdcr.cz.

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ