Programy EU, které zrovna letí

02.10.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Už víme, že čeští podnikatelé umí žádat o evropské peníze a jak o tyto peníze žádat. Které programy jsou ale nejzajímavější?

Téma týdne: EU fondy

Nejčastěji se podnikatelé zajímají o programy jako Marketing nebo ICT v podnicích, ty ale nemají aktuální výzvy. Velký zájem je i o programy Záruka, Progres, Nemovitosti nebo Vzdělávejte se.


Progres

Program Progres má docela velký rozsah. Cílem je totiž podpořit realizaci rozvojových podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů. Formou podpory jsou podřízené úvěry. Příjem žádostí již ve druhé výzvě byl zahájen 16. 3. 2009 a bude ukončen 31. 12. 2009. Plánovaná alokace pro tuto výzvu je 0,85 mld. Kč.

Podřízený úvěr je úvěr s víceletým odkladem splátek jistiny úvěru, jehož poskytovatel (Českomoravská záruční a rozvojová banka) vyslovuje ve smlouvě o podpoře souhlas s tím, že závazky příjemce podpory ke splácení jistiny podřízeného úvěru budou do data první splátky jistiny tohoto úvěru (období podřízenosti) zařazeny za jeho všechny ostatní peněžité závazky.

Podřízený úvěr může být poskytnut až do výše 20 mil. Kč (nejvýše však 75 % předpokládaných způsobilých výdajů projektu) s pevnou úrokovou sazbou 3 % p.a. Doba splatnosti je maximálně 7 let a odklad splátek jistiny úvěru maximálně 3 roky. Jaké procento způsobilých výdajů je možné získat, viz následující tabulka.


Region NUTS II malý podnik střední podnik
Střední Morava, Severozápad, Střední Čechy, Moravskoslezsko, Severovýchod, Jihovýchod 60 % 50 %
Jihozápad (do 31.12.2010) 56 % 46 %

K zajištění podřízeného úvěru je třeba minimálně směnka vystavená příjemcem podpory avalovaná nejméně jednou fyzickou nebo právnickou osobou.


Otázka: Pracuji 10 let ve stavebnictví na ŽL (Vysočina) a chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká dotace z EU na pořízení fasádního lešení?
Odpověď: Vhodné jsou tyto dva programy - Program ZÁRUKA ve znění Výzvy II nebo II. výzvu programu Progres. Oba programy jsou zaměřené na kraj Vysočina, obor stavebnictví a pořizování technologií či strojů.

Záruka

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou výzvu v programu Záruka, díky které může podnikatel získat od Českomoravské záruční a rozvojové banky záruku, pokud žádá o úvěr v komerční bance. Je to ale možné pouze v některých oblastech. Podporovány jsou obory jako těžba a dobývání, zpracovatelský průmysl, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, stavebnictví, informatika a komunikace, vědecké a technické činnosti. Více o tomto programu v článku Jak získat úvěr?


Nemovitosti

Chystáte se zrekonstruovat podnikatelské nemovitosti nebo připravujete projektovou dokumentaci? Pak se zajímejte o program Nemovitosti. Program je zaměřen na podporu projektů realizovaných ve všech hlavních fázích životního cyklu nemovitosti, tj. projektů přípravy, výstavby, rozvoje i regenerace nemovitostí. Příjem registračních žádostí o poskytnutí dotace byl zahájen 1. září 2009 a bude ukončen 31. března 2010. "Spolufinancování z programu lze využít i na projekty revitalizace brownfieldů, tedy nevyužívaných a chátrajících nemovitostí, jejichž počet podle odhadů agentury CzechInvest přesahuje 10 tisíc,“ uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest, která přijímá žádosti o dotace.

Minimální výše podpory je stanovena na 1 mil. Kč, maximální výše podpory na 500 mil. Kč. V případě vyhotovení projektové dokumentace je minimální výše podpory stanovena na 500 tis. Kč, maximální na 50 mil. Kč.


Region NUTS II malý podnik střední podnik velký podnik
Střední Morava, Severozápad, Střední Čechy, Moravskoslezsko, Severovýchod, Jihovýchod 60 % 50 % 40 %
Jihozápad (do 31.12.2010) 56 % 46 % 36 %
Jihozápad (od 1.1.2011 do 31.12.2013) 50 % 40 % 30 %

Podmínkou je finanční zdraví vyjádřené ratingovým hodnocením, které nesmí být nižší než C+. Další z mnoha podmínek je povinnost zabezpečit, aby byl podporovaný projekt zachován po dobu nejméně 3 roky. Program je také zaměřený na renovaci starých průmyslových areálů, tzv. brownfieldů. Na stránkách Czechinvestu je k dispozici jejich seznam.

Otázka: Chtěl bych začít podnikat a to otevřením malé provozovny s drobným prodejem. Existují nějaké dotace, které by mi mohly pomoci s financováním začátku podnikání?
Odpověď: Očekáváme novou výzvu programu Start, který je spojen s poskytnutím bezúročných úvěrů až do výše 0,75 mil. Kč pro FO-podnikatele. V tomto programu můžete získat i záruky za bankovní úvěry. Další možností je Regionální operační program. Dále jde o Program rozvoje, Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje, který by byl pro Vás velmi vhodný, bohužel ukončilo příjem žádostí 9.3.2009. Opět je potřeba posečkat na novou výzvu.


Vzdělávejte se

Projekt Vzdělávejte se je dnes módní záležitostí mnoha podniků, které v důsledku celosvětové finanční krize a hospodářské recese museli nebo budou muset omezit výrobu ve svých provozech. Zaměstnanci mají možnost dalšího vzdělávání a zaměstnavatelé zlepší personální situaci svého podniku v období krize. V rámci projektu zaměstnavatelé dostanou příspěvek na úhradu nákladů na vzdělávání a na náhradu mzdy, včetně sociálního a zdravotního pojištění a cestovních náhrad.

Na jednom úřadu práce mohou zaměstnavatelé přitom získat maximálně 500 000 Kč měsíčně, příspěvek na jednoho zaměstnance může být až 24 000 Kč měsíčně. Nyní jde již o druhou fázi, první fáze projektu „Vzdělávejte se!“ využilo víc než 900 společností. Úřady práce dle vyjádření MPSV podpořily celkem 3 247 žádostí, školení se týkala 56 676 lidí a znamenala necelých 7 milionů výukových hodin. Zaměstnanci se nejčastěji vzdělávali v odborných znalostech, výpočetní technice a rovněž absolvovali i manažerské kurzy, uvedla Štěpánka Filipová, vedoucí oddělení styků s veřejností a tisková mluvčí MPSV.


Více o programech se dozvíte v sekci Podpory a dotace.

 

Další články30.9. Nezůstaňte pozadu s EU fondy
1.10. Jak získat peníze z EU?

 

 

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY