Odměňte se aneb zadarmo ani kuře nehrabe

23.07.2009 | , Finance.cz
FIRMY


V zákoníku práce je věnována podstatná část textu mzdám, platům a odměnám z dohod. Nevíte, jaký je rozdíl v těchto třech pojmech? Čtěte dál a dozvíte se mnohem více.

Téma týdne: Zákoník práce v kostce

Jak již víme z článku Pracovní poměr - od začátku do konce, tak zaměstnanci přísluší za vykonanou práci mzda, plat nebo odměna z dohod (zákoník práce § 109 – 150). Mzda (plat) je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu (plat). Při měsíčním vyúčtování mzdy (platu) je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad (výplatní pásku) obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy (platu) a o provedených srážkách.


Mzda


je peněžité plnění a plnění nepeněžité hodnoty (naturální mzda) poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci za práci. Mzda se sjednává v kolektivní smlouvě, pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě, popřípadě ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem. Mzda musí být zaměstnanci známa před začátkem výkonu práce. Zaměstnanec musí být taktéž informován o údajích o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy. Dojde-li ke změně z některých z výše uvedených údajů, je zaměstnavatel povinen toto zaměstnanci písemně oznámit a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.

Minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu. Mzda, plat nebo odměna z dohod nesmí být nižší než minimální mzda. Výše základní sazby minimální mzdy stanoví vláda nařízením. Nyní základní sazba činí 8 000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu. Minimální mzdu si můžete spočítat v naší kalkulačce. S tím souvisí zaručená mzda. Zaručená mzda je mzda (plat), na kterou zaměstnanci vzniklo právo podle zákoníku práce, smlouvy, mzdového výměru. Zaručená mzda má osm mzdových skupin a více se dozvíte na jobs.finance.cz.

 


Plat


je peněžité plnění poskytované za práci zaměstnanci zaměstnavatelem, kterým je:

  • stát,
  • územní samosprávný celek,
  • státní fond,
  • příspěvková organizace nebo
  • školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona.

Plat určuje zaměstnavatel podle zákoníku práce, nařízení vlády o minimální mzdě, podle kolektivní smlouvy či vnitřního předpisu. Plat není možné určit jiným způsobem v jiném složení a v jiné výši, než stanoví zákoník práce. Zaměstnanci přísluší platový tarif stanovený pro platovou třídu a platový stupeň, do kterého je zařazen. Platová třída se týká druhového vymezení prací a platový stupeň se týká doby započitatelné praxe. (Více na jobs.finance.cz). Platové tarify se stanoví v 16 platových třídách a v každé z nich ve 12 platových stupních. Písemný platový výměr musí obsahovat údaje o platové třídě, platovém stupni, platovém tarifu a termínu a místu výplaty.


Odměna z dohod


je peněžité plnění poskytované za práci vykonanou na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.


Příplatky


Jak u mzdy, tak i u platu jsou možné příplatky a odměny. V zákoníku práce jsou uvedeny jak druhy příplatků, tak i jejich minimální výše. Nejčastěji jsou využívány příplatky za práci přesčas, za dobu práce ve svátek (za práci ve svátek náleží dosažená mzda a náhradní volno; pokud se zaměstnavatel dohodne se zaměstnancem, tak místo volna poskytne příplatek). Dále jsou to příplatky za dobu noční práce, za dobu práce ve stíženém prostředí, za dobu práce v sobotu a neděli. Také za dobu pracovní pohotovosti přísluší odměna. Další příplatky jsou za vedení, za rozdělenou směnu, osobní příplatek, zvláštní příplatek (za práci s neuropsychickou zátěží,..), příplatek za přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah, specializační příplatek pedagogického pracovníka.


Srážky z příjmu


Každý zaměstnanec s pohledem na svou výplatní pásku jen žasne kolik mínusových položek se tam nachází. Podívejte se na pořadí srážek ze mzdy:

  • daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti,
  • pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění,
  • zálohu na mzdu, kterou je zaměstnanec povinen vrátit proto, že nebyly splněny podmínky pro přiznání této mzdy,
  • nevyúčtovanou zálohu na cestovní náhrady, popř. jiné nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů,
  • náhradu mzdy za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo.

Výkon rozhodnutí (exekuce) nařízených soudem, soudním exekutorem, správcem daně, orgánem správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku se řídí zvlášním právním předpisem. Srážky ze mzdy zaměstnance ve prospěch zaměstnavatele za přijetí do zaměstnání, ke složení peněžních záruk nebo k úhradě smluvních pokut nejsou dovoleny; srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy.

Další články22.7. Pracovní poměr – od začátku do konce

24.7. Nejlepší na konec - doba odpočinku

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Marie Žáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY