Daňové ráje v USA

29.06.2009 | , Finance.cz
DANĚ


V USA je jedno z nejnižších daňových zatížení z vyspělých zemí světa. Daně však nejsou ve všech amerických státech jednotné a některé americké státy se považují dokonce za daňové ráje.

Daňová soustava v USA je založena na rozdělení na přímé a nepřímé daně. Oproti zemím EU není v USA zavedena DPH. Téměř všechny daně jsou současně zdrojem federálního i státního rozpočtu. Míra zdanění je v jednotlivých státech velmi odlišná. Např. daň z příjmu fyzických osob se odvádí na třech úrovních: federální, státní a místní.

Daňové přiznání musí v USA podat každý jednotlivce či firma americkému finančnímu úřadu (IRS). Rezidentem z pohledu amerického daňového práva je každý, kdo zde pobývá déle než 6 měsíců. Mít americké občanství tak není podmínkou k podání daňového přiznání. USA byly v letošním roce opět první vyspělou zemí, kde nastal den daňové svobody nejdříve, již 13. dubna. Nejdříve přestávali na stát pracovat na Aljašce (23. března), naopak nejdéle na stát pracovali v Connecticutu (30. dubna). Jak je na tom Evropa, se dočtete v článku Evropské daňové ráje.


Federální daň z příjmu


Federální daň je strhávána každému pracujícímu z jeho příjmu a sazba daně závisí na výši jeho příjmu (viz. tabulka), manželé platí nižší daně, vyměřovací základ podléhající jednotlivým sazbám u daně z příjmu fyzických osob je v USA u manželského páru dvojnásobně vyšší než u jednotlivce. Většina příjmu tak spadá do nižší daňové sazby a celková daňová povinnost manželského páru je podstatně nižší, než kdyby podávali daňové přiznání každý sám. O příjmových daních se více dočtete v článku Daně pro firmy ve světě.

Federální sazba daně z příjmu FO v USA v roce 2009

svobodný

manželský pár

daň

základ daně (v USD)

daň

základ daně (v USD)

10 % do 8350 10 % do 16 700
15 % 8 351 – 33 950 15 % 8 351 – 33 950
25 % 33 951 – 82 250 25 % 33 951 – 82 250
28 % 82 251 – 171 550 28 % 137 051 – 208 850
33 % 171 551 – 372 951 33 % 171 551 – 372 951
35 % 372 951 a více 35 % 375 951 a více


Státní daň z příjmu


Státní daň je opět strhávána z celkového příjmu každého pracujícího, její výše se pohybuje od 0 % do 15 %. Místní daň z příjmu fyzických osob se tak neplatí hned v 7 státech (Aljaška, Florida, Nevada, jižní Dakota, Texas, Washington, Wyoming). V dalších 2 státech (New Hampshire a Tennessee se platí daň z příjmu fyzických osob pouze z dividend. Nejvyšší sazba státní daně je na Havaji (až 11 %). Ve většině státech je progresivní zdanění, ale i v USA jsou státy s rovnou daní:

  • Colorado 4,63 %
  • Illinois 3,00 %
  • Indiana 3,40 %
  • Massachusetts 5,30 %
  • Michigan 4,35 %
  • Pennsylvania 3,07 %
  • Utah 5,00 %


Místní daň z příjmu


Tato daň se opět strhává z příjmu pracovníka, ale pouze v některých městech a její výše není vyšší než 3 %, ve většině městech se však neodvádí.

Obdobná praxe jako u daně z příjmu fyzických osob je i u daně z příjmu právnických osob a nepřímých daní. Celkové daňové zatížení v USA je nejnižší v těchto sedmi státek: Wyoming, Nevada, Florida, Texas, Washington, New Hampshire a Tennessee. Tyto státy se pro své nízké zdanění považují dokonce za „daňové ráje“. Založení společnosti v některém z těchto daňově přátelských států ušetří společnosti značné finanční prostředky.


Jednotlivé daňové ráje v USA


Wyoming

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob ani státní daň z příjmu právnických osob. Dle společnosti Tax Foundation se jedná o daňově „nejpřátelštější“ stát v USA. Neplatí se totiž místní přímé daně, ale navíc je zde velmi nízká obchodní daň a spotřební daně. Velké příjmy plynou z cestovního ruchu, nachází se zde turistický magnet Yellowstone National park. Mimo nízkých daní je Wyoming lákavý i díky nízkým životním nákladům (na americké poměry).

Nevada

Neplatí se stání daň z příjmu fyzických osob ani státní daň z příjmu právnických osob (o dani z příjmů právnických osob více v článku OECD: sazba daně od 0 % do 52 %). Značné příjmy proudí z hlavního města zábavy Las Vegas. Životní náklady jsou v Nevadě opět velmi nízké, současně jsou zde nejnižší daně z pohonných hmot.

Florida

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob, státní daň z příjmu právnických osob je nízká. Pro příznivé životní a klimatické podmínky je Florida vyhledávanou destinací pro penzisty a na Floridě žije nejvíce občanů starší 65 let. Současně Florida nabízí výborné pracovní podmínky.

Texas

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob, státní daň z příjmu právnických osob je nízká. Texas těží z velkého naftového bohatství a rozvinutého průmyslu. V mnoha městech se neplatí dokonce daň z majetku.

Washington

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob, státní daň z příjmu právnických osob je nízká. Washington je nejvíce high-tech státem v USA (sídlo zde mají společnosti jako Microsoft, Amazon nebo Boxing).

New Hampshire

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob, pouze z dividend a investic, státní daň z příjmu právnických osob je nízká. New Hamshire je jedním z pěti států, kde není zavedena obchodní daň. Daně z majetku jsou velmi nízké.

Tennessee

Neplatí se státní daň z příjmu fyzických osob, pouze z dividend a investic, státní daň z příjmu právnických osob je nízká.

Jak je možné daňové ráje využít více v článku Daňové ráje lákají české firmy.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ