Znáte svoji cenu na trhu práce?

22.04.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Plat uvedený přímo v inzerátu pracovní nabídky zažijete pouze ve Velké Británii, Rusku a v USA. Přitom skoro devadesát procent Čechů by totéž ocenilo i u nás. V čem je zakopaný pes a můžeme se těšit na změnu?

V Česku jsou firmy opatrné a nerady zveřejňují, kolik nabízejí na konkrétní pozici. Je to ale pochopitelné, plat se logicky liší podle praxe a dosaženého vzdělání či dalších kompetencí uchazeče. Nezřídka se stává, že na té samé pozici mohou dva lidé brát rozdílný plat i o několik tisíc korun,“ říká Jana Skalová, specialistka na pracovní problematiku ze společnosti LMC.

V Čechách jsme v této oblasti dost opatrní a konzervativní. Přitom určitá transparentnost by mohla firmám umožnit přilákat kvalitní kandidáty. Na druhou stranu reálný platový odhad usnadní kandidátům přijímací pohovory a v konečném důsledku ušetří personalistům čas strávený s někým, kdo má odlišné platové požadavky. Nejen uchazečům tak může pomoci novinka na českém internetu - služba JobsMoney na www.jobs.cz a Porovnání platů na www.prace.cz.


Důvěryhodnost zpracovaných dat


Najdete zde platové průměry pro danou profesi a lokalitu. Po zadání svého platu se vám zobrazí graf, jež srovná váš současný plat s průměrem platů zadaných uživateli a firmami. Není bezvýznamné, že platy si na Jobs.cz a Práce.cz mohou porovnat jen registrovaní uživatelé. Nezveřejňují se zde data konkrétních uživatelů ani firem, ale průměry pro danou oblast.

Služba vychází z bezkonkurenčního množství dat o platové nabídce i poptávce. V únoru letošního roku se při testovacím provozu vycházelo ze vzorku zhruba 32 000 nabídek práce a 296 000 požadavků uchazečů ze společné databáze Jobs.cz a Prace.cz. Pokud se číselné údaje správně extrahují a zpracovávají, jsou kvalitními indikátory platové hladiny pro jednotlivé profese.

Při výpočtu průměrného platu je nejprve odstraněno 10% dokumentů s nejvyšším uvedeným platem a 10% dokumentů s platem nejnižším. Tím je eliminován vliv různých překlepů, chyb v třídění dokumentu a podobně. Ze zbylých dokumentů je následně vypočítán průměrný plat, přičemž se bere v úvahu i průměrná hodnota platu v předchozích měsících. Tím jsou eliminovány případné výraznější výkyvy, které mohou být způsobeny například příchodem velké společnosti do daného regionu, která, aby získala zaměstnance, dočasně nabídne výrazně vyšší plat, než je v daném regionu běžné.


Užitečná věc?


Nedostatek vhodných kandidátů na trhu práce v posledních letech prudce zvedl platovou hladinu v některých profesích a představy o finančním ohodnocení mnoha uchazečů se dost vzdálily realitě. Služba, která je na internetu zdarma dostupná, jim pomůže jejich očekávání korigovat. V době recese tedy lze očekávat určité platové vystřízlivění.

Služby umožňující benchmarking platů jsou užitečné, obzvlášť pro český trh práce, jehož platová hladina je rozbouřená. Mimo jiné přispívají k nastolení větší spravedlnosti v odměňování bez ohledu na věk a pohlaví,“ dodává Skalová.

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY