Rukověť propuštěného - postup při ztrátě práce

15.04.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Odejít ze zaměstnání není nic příjemného. Zvláště, musíte-li odchod přijmout jako fakt, který je vynucen okolnostmi. Když se dozvíte o nuceném odchodu ze zaměstnání, nepropadejte panice, ale snažte se v nové situaci zorientovat.

Ukončení spolupráce s dosavadním zaměstnavatelem berte jako příležitost k novému začátku, proto si dejte čas na promyšlení, co by vás bavilo, co byste chtěli a mohli v budoucnu dělat. Odpovězte si na otázky, jaké jsou vaše požadavky a očekávání na nové zaměstnání, z čeho můžete slevit a co je pro vás důležité. Budete se snadněji orientovat v nabídce na trhu práce a lépe se vám bude vyjednávat na pohovorech.

Rozvázání pracovního poměru je upraveno zákoníkem práce v § 48 – 73. Pracovní poměr může být rozvázán dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením nebo ukončením ve zkušební době či uplynutím sjednané doby, pokud byl uzavřen na dobu určitou. První krok, který by měl po ukončení pracovního poměru následovat, je registrace na příslušném úřadu práce a to nejpozději do tří pracovních dnů. Stáváte se nezaměstnaným a žádáte tak o zprostředkování zaměstnání a o podporu v nezaměstnanosti. Dalším krokem je hledání nové práce, přičemž existují různé způsoby, jak ji najít.


Internet, internet a znovu internet


Nejrychlejší a nejdostupnější je internet, kde najdete nejvíce aktuálních nabídek práce na jednom místě. Na pracovních portálech typu www.prace.cz , www.jobs.cz nebo jobs.finance.cz si můžete vystavit vlastní životopis, který je dostupný personalistům z registrovaných firem. Výhodou je, že si vytvoříte elektronickou a odkudkoliv dostupnou verzi, kterou můžete alternovat dle aktuálních změn ve vašem životě. V současné době je ale cennější variantou vystavit si na internetu svého vlastního vyhledávacího agenta, který bude dle vámi specifikovaných kritérií prohledávat denně nabídky práce a zasílat vám je do e-mailu. V situaci, kdy se trh hemží kvalitními kandidáty je lepší zvolit tuto rychlou a aktivní metodu vyhledávání.


Rozhoďte sítě aneb ať vás doporučí známý


Velmi častým způsobem, jak si najít novou práci, je podle průzkumů doporučení známého. Výhodou je, že se  vyhnete většině administrativních formalit, dostanete přímé reference a vstupujete do otevřenější komunikace. Nevýhodou je, že nemusíte mít zrovna své známé ve firmách, které by vás zajímaly.


Personální agentury


Můžete buď reagovat na konkrétní nabídku agentury anebo zaslat svůj profesní profil s očekáváním nabídky adekvátní pracovní pozice. Doba odezvy agentury by neměla být příliš velká a neměli byste platit žádné poplatky za zprostředkování práce.


Zaměřte se na svůj životopis


Divili byste se, kolik specialistů, odborníků, manažerů, absolventů a vysokoškoláků stále ještě neumí dobře napsat životopis, popsat a prodat své vzdělání a praxi. Životopis je formální dokument, vaše vizitka a také prostředek, kterým bojujete v konkurenci ostatních uchazečů. Personalista mu při prvním screeningu věnuje dvě až tři minuty, musíte tedy zaujmout už v této části výběru. Soustřeďte se na dobře formulovaný popis náplně práce v minulém zaměstnání, na přehlednou strukturu životopisu a také na své další kompetence (jazykové, počítačová gramotnost, osobnostní charakteristiky, stáže, publikační činnost, hobby aj.).

Pokud si dobře vyberete firmu, pozici a zaujmete svým profilem, můžete se těšit na první kolo pohovoru.

Hodně štěstí!

 

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY