Bankovní záruky aneb Jak snížit podnikatelská rizika?

26.03.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Problémům s neuhrazenými fakturami za dodané zboží nebo s neprovedením zakázky obchodním partnerem lze předejít využitím bankovních záruk. Víte, jak takové bankovní záruky fungují a co všechno lze jimi zaručit?

Vedle klasických peněžních úvěrů banky poskytují tzv. závazkové úvěry. Tyto úvěry jsou specifickým druhem úvěrů, v nichž banky neposkytují žádné finanční prostředky, ale zaručují se za svého klienta, že provede svůj závazek ve sjednané kvalitě či množství. Bankovní záruky jsou určeny všem typům podnikatelů – od fyzických osob po právnické osoby.

Bankovní zárukou může být zaručeno plnění závazku jak ze strany odběratele, tak dodavatele. Představme si jednoduchý příklad, kdy mezi sebou dvě firmy uzavřou kupní smlouvu – například stavební firma si objedná dodávku stavebního materiálu. Dodavatel stavební firmě cihly doveze a vystaví fakturu, nemá však jistotu, že ji stavební firma uhradí. Pokud by dodavatel taková rizika podstupovat nechtěl, mohl by ještě před uzavřením kupní smlouvy po stavební firmě požadovat sjednání záruky u banky, která by se za zaplacení stavební firmou zaručila.

Bankovní záruku však může vyžadovat i odběratel po dodavateli. Nemusí si totiž být jist, že zakázku provede ve sjednané kvalitě nebo dodá sjednané množství. Můžeme zůstat u příkladu stavební firmy. Nejběžnějším případem využití těchto záruk je situace, kdy nějaký úřad samosprávy (např. obecní úřad) vypíše veřejnou zakázku (např. na opravu silnic). Stavební firma však zakázku nemusí provést ve sjednaném termínu nebo sjednané kvalitě. Kdyby práce provedené stavební firmou byly zajištěny bankovní zárukou, obecní úřad by měl jistotu, že v případě nekvalitní nebo opožděné opravy silnic by dostal vyplacené plnění od záruční banky jako kompenzaci za vzniklé ztráty.

Nutno však podotknout, že vyplacením peněžního plnění bankou celý proces nekončí. Banka tím de facto poskytla úvěr svému klientovi, za kterého se zaručila, a peníze po něm bude chtít zpět.


Dva základní typy záruk


Těmato dvěma příklady jsme se dostali ke dvěma základním typům záruk. Jednak to jsou záruky platební, ve kterých se banky zaručují za provedení peněžního plnění odběratelem, a dále záruky neplatební, ve kterých se zaručují za kvalitu provedených prací dodavatelem. V nabídce tuzemských bank jsou zejména tyto záruky:

Platební záruky

  • za zaplacení faktury,
  • za splacení úvěru,
  • za zaplacení leasingových splátek,
  • za zaplacení spotřební daně,
  • za zaplacení směnky

Neplatební záruky

  • záruka za předloženou nabídku do veřejné soutěže (záruka v tendru). Tato záruka bývá nejčastěji využívána veřejnoprávními institucemi vypisujícími veřejnou soutěž na provedení určitých prací (např. stavebních) nebo dodání určitého zboží. Vypisovatel soutěže je totiž vystaven riziku, že vítěz této soutěže kontrakt nepodepíše nebo nebude schopen či nebude mít vůli k plnění podmínek uvedených v nabídce, čímž by vypisovateli vznikla škoda;
  • záruka za vrácení platby předem (záruka za vrácení akontace). Touto zárukou si kupující zajišťuje, že dostane zpět své zaplacené zálohy (akontace), jestliže prodávající nedodrží sjednané podmínky – zboží nedodá v požadovaném množství či kvalitě – a sám zaplacené zálohy nevrátí;
  • záruka za náležité provedení kontraktu (kauční záruka). V případě sjednání této záruky má kupující právo na finanční plnění, pokud dodávka od prodávajícího neodpovídá sjednaným podmínkám (např. nemá odpovídající kvalitu);

Kromě těchto záruk lze u bank sjednat ještě například záruky za soudní poplatky, za úhradu nájemného aj.


A jak si takovou záruku u banky sjednat?


Zájemce o bankovní záruku musí nejprve bance předložit žádosti (podobně jako u „klasického“ peněžního úvěru), kterou banka posoudí, ověří bonitu žadatele a na základě toho pak rozhodne, zda se za klienta zaručí či nikoli. Po kladném vyřízení žádosti banka s klientem sjednává smlouvu o poskytnutí bankovní záruky (mandátní smlouvu), na základě které pak vystaví záruční listinu obsahující písemné prohlášení banky, že uspokojí věřitele (obchodního partnera klienta) do výše sjednané finanční částky, pokud klient nedostojí svému závazku.

Veškeré náklady spojené s bankovní zárukou obvykle hradí klient banky. Jedná se především o poplatky za zpracování a vyhodnocení žádosti klienta, vyhotovení veškerých smluvních dokumentů a za poskytnutí bankovní záruky. Poplatky za poskytované služby jsou stanovovány individuálně u každého klienta a do značné míry záleží na objemu zajišťovaného obchodu a rizikovosti klienta. Většina z těchto poplatků se skládá ze dvou složek, např. poplatek za vystavení bankovní záruky obsahuje fixní a variabilní složku (která se odvíjí od míry úvěrového rizika).

Pro názornost uvádíme přehled poplatků spojených s uzavřením bankovní záruky ve třech největších českých bankách.

Tabulka: Poplatky spojené s bankovními zárukami ve vybraných českých bankách


Česká Spořitelna ČSOB Komerční banka
Posouzení a vyhodnocení žádosti o záruku  individuálně
nezveřejňuje  0,3 %, min. 5000 max. 30.000 Kč
Poskytnutí záruky individuálně
(min. 5000 Kč)
 5000 Kč + závazková odměna p.a. dle míry rizika  individuálně
Uplatnění záruky  3000 1500 1000

 Zdroj: internetové stránky jednotlivých bank


A jaké výhody může podnikatel uzavřením bankovní záruky získat? Nejčastější výhodou je uzavření smlouvy s obchodním partnerem za výhodnějších podmínek, ale zároveň si tak lze vylepšit image a posílit dobré jméno své firmy.

Autor článku

Veronika Bučková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY