Jaké poučení si vzít z krize?

19.02.2009 | , Finance.cz
FIRMY


O krizi a jejích důsledcích se mluvilo i na setkání Klubu finančních ředitelů s názvem Změny v přístupu k řízení rizik v důsledku finanční krize.


I když se v důsledku globalizace krize rozšířila po celém světě, existují mezi jednotlivými ekonomikami rozdíly. Japonská, americká a některé evropské ekonomiky se budou prát s důsledky světové krize delší dobu, jiné budou mít menší práci. Na panelu zazněly oba hlavní proudy. Ten, podle kterého se krize promítne do několik následujících fiskálních roků, i ten, podle kterého se dočkáme oživení v průběhu letošního roku. Signálem bude nejen vývoj na akciových trzích a rostoucí poptávka, ale i uspokojivé výsledky bankovních domů za rok 2008.

Protikrizový balíček připravený Národní ekonomickou radou vlády je pro české podniky velmi důležitý, ale mnohem důležitější pro exportně zaměřené firmy jsou obdobné balíčky v okolních ekonomikách, především těch, do kterých vyvážejí české podniky svoje výrobky a zboží. Jasným důkazem je zvýšená poptávka po českých autech díky zavedení šrotovného v Německu.


Trvale udržitelný rozvoj v trochu jiném světle


Po koncepcích zaměřených na společenskou odpovědnost firem a trvale udržitelný rozvoj se objevuje trochu jiná koncepce zaměřená na anticyklickou finanční politiku podniků. Podniky by měly v dobách enormního růstu, jehož svědkem jsme byli v posledních letech, vytvářet rezervy a opravné položky tak, aby vytvářely náklady a snižovaly zisk, kdežto v období enormního poklesu, jakého jsme svědky nyní, by tyto rezervy a opravné položky rušily. Samozřejmě v souladu se změněnou legislativou. Podobný recept se doporučuje i centrálním vládám, aby se ekonomiky nepřehřívaly a v krizi měly dostatek stimulačních prostředků. Bohužel, lákadlo v podobě vysokého růstu je veliké.


Větší význam makroekonomických analýz


Klasická strategická analýza zahrnuje analýzu vnějšího prostředí, ve které se hodnotí minulý a předpokládaný vývoj relevantních ekonomik. Alfou a omegou takové analýzy je schopnost promítnout makroekonomické ukazatele do podnikové reality (praktických modelů) a strategických cílů. Stejně tak je třeba sledovat devalvaci relevantních měn. O kurzu CZK/EUR a CZK/USD se více dočtete v článku Ekonomické výhledy: Kurz koruny k euru a dolaru.


Jak se osvědčil bankovní sektor


Ne všechno bylo ideální, a to je přinejmenším střídmé konstatování. Banky bohužel nenásledovaly centrální snižování úrokových sazeb, zadržovaly likviditu a neporušily svoji politiku půjčovat si navzájem pouze na jeden den. Některé světové banky využily vládní pomoc, aniž by ji existenčně potřebovaly. O tom, v jakém stavu byly banky v polovině minulého roku, se dočtete v článku Stabilita domácích bank měřená kapitálovou přiměřeností.


Jaké poučení si vzít?


Krize je de facto důsledkem přílišného optimismu v dobách vysokého růstu a přílišného pesimismu, když se růst zadrhne a změní se v pokles. Lidé by se tak měly vyvarovat přeceňování dobrých zpráv v době růstu a všímat si i těch špatných a v horších dobách zase nevidět všechno černě a zachovat si mírný optimismus (nad zprávami v době krize se zamýšlíme v článku Budeme zprávy dělit na špatné a ještě horší?). Pro firmy se stane klíčový cash flow management. Úspěšné jsou pouze ty firmy, které mají na začátku podobné krize dostatek likvidity a minimum zásob na skladě.

O další podobné diskuzi na téma krize se můžete dočíst v článku Odborníci promluvili o finanční krizi.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY