Kolik stojí olympiáda?

31.07.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Pro každou zemi znamená pořádání olympijských her značné výdaje, a to nejen na celou organizaci, ale i na modernizaci infrastruktury a sportovního zázemí. Co pro Čínu představuje pořádání olympiády, co jí to přinese a v neposlední řadě kolik to všechno bude stát se dozvíte v dnešním článku.

Téma tohoto týdne: Olympiáda

Pořádání olympijských her rozhodně není levnou záležitostí. O to víc tento fakt platí v případě letních olympijských her v Pekingu 2008. Rozpočet olympiády v Číně se vyšplhal na rekordních 42 miliard amerických dolarů, resp. 290 miliard čínských jüanů. Pro srovnání rozpočet LOH v Aténách před čtyřmi roky činil “pouhých“ 15 miliard amerických dolarů. Rozpočet LOH Peking 2008 je tak nejvyšší v historii olympijských her.


Kolik co stálo?


Olympiáda se pro Peking stala příležitostí k vybudování a zrekonstruování tamní infrastruktury. Náklady byly obrovské, předčily dokonce i náklady týkající se budování nových sportovišť. Z celkové výše nákladů 290 miliard jüanů připadá 31,8 miliardy jüanů na olympijská zařízení včetně nákladů na provoz. Dalších přibližně 71,3 miliardy jüanů stála snaha vyčistit životní prostředí. Drtivou většinu výdajů však tvoří neuvěřitelná částka 180 miliard jüanů, které byly vynaloženy na rozvoj infrastruktury včetně silnic a dálnic.


Čína budovala ve velkém stylu


Olympionici se v Číně mohou těšit na 37 sportovních areálů. Patnáct z těchto objektů bylo vybudováno zcela nově. Velkou pozornost vzbudily především dva impozantní projekty. Jednak je to Národní olympijský stadion nazývaný “Ptačí hnízdo“, na kterém se podíleli švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron. Stadion má kapacitu 91 tisíc míst k sezení a bude se zde odehrávat zahajovací i závěrečný ceremoniál.

Dalším architektonickým unikátem je nové Národní centrum vodních sportů zvané “Vodní kostka“. Je určeno až pro 11 tisíc lidí. Tuto stavbu postavili a doprojektovali Číňané podle návrhů australského architektonického studia PTW. Náklady na vybudování Ptačího hnízda se vyšplhaly na 3,45 miliard jüanů (půl miliardy amerických dolarů). Předpokládaná cena Vodní kostky se vyšplhala na 1,02 miliardy jüanů.


Kolik bude stát olympiáda Český olympijský výbor?


Také výpravy jednotlivých národů nejsou levnou záležitostí, i když s celkovým rozpočtem OH se samozřejmě mohou poměřovat jen těžko. Pro sportovce je třeba zajistit dopravu, kolekci oblečení v národních barvách atd. ČOV investuje také do přípravy sportovců. V případě olympijských her v Pekingu je díky vzdálenosti pochopitelně největší položkou výdajů pro českou výpravu doprava. Za letenky bude potřeba zaplatit 9 miliónů Kč. Výprava českých sportovců by měla čítat minimálně 130 sportovců a včetně doprovodu se do Pekingu podívá až 230 lidí. Česká výprava do Pekingu tak vyjde přibližně na 40 miliónů Kč. Státní příspěvek 26 miliónů Kč pokryje asi dvě třetiny veškerých nákladů.


Inflací nedotčené odměny pro sportovce


Za případnou medaili obdrží reprezentant od ČOV zcela zaslouženě určitou finanční odměnu. Tyto částky jsou však už několik olympiád neměnné a navíc podléhají zdanění. Jejich výše je stanovena v závislosti na umístění a tedy barvě drahého kovu, ze kterého je medaile vyrobena:

  • Zlatá medaile – odměna milión Kč
  • Stříbrná medaile – odměna činí 500 tisíc Kč
  • Bronzová medaile – odměna je ve výši 300 tisíc Kč


peking20086454.jpgLetní olympijské hry 2008 v Pekingu se nezadržitelně blíží. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme pro vás připravili serii článků, které vám LOH 2008 představí. Podíváme se na historii, ukážeme si co nás čeká a jak se do olympijského dění osobně vypravit. Nezapomeneme ani na informace na kolik olympiáda finančně přijde a ukážeme si zázemí pro sportovce. 

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY