Peking 2008: Čínská nej…

29.07.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Po čtyřech letech se můžeme opět těšit na letní olympijské hry. Již XXIX. LOH hostí tentokrát nejlidnatější země světa – Čína. Od počátku je zřejmé, že nás v Pekingu čeká velkolepý sportovní svátek. Volba pořadatelské země ale na druhou stranu také vzbuzuje vlnu odporu a nevole. Velkou pozornost vzbudil i megalomanský rozpočet.

Mezi kandidujícími městy byl Peking od začátku favoritem. Do užšího kola výběru pořadatelského města postoupily vedle Pekingu ještě Toronto, Ósaka, Paříž a Istanbul. Čínský Peking získal nadpoloviční většinu už v druhém kole hlasování o pořadateli LOH 2008. Hlasování Mezinárodního olympijského výboru se uskutečnilo 13. července 2001 v Moskvě. Od května 2002 začala rekonstrukcí stadiónu v Olympijském sportovním středisku v Čchin-chuang-tau rozsáhlá příprava dějiště devětadvacátých olympijských her. Koncem roku 2003 začala výstavba dvou obřích projektů - Národního stadiónu (Ptačí hnízdo) a Národního stadionu vodních sportů (Kostka vody).


Velkolepé zahájení


Každá pořadatelská země se chce olympiádou blýsknout před celým světem, tím spíše Čína. Budují se nové stadiony a sportoviště, rekonstruuje se infrastruktura. Pořádání olympijských her tak není ani v nejmenším levnou záležitostí. Nicméně Čína, která je v současnosti nejrychleji rostoucí ekonomikou světa, se do svého pořadatelství řádně obula a na “nějakou tu korunu navíc nehledí“. Pro čínskou vládu bude olympiáda příležitostí, jak ukázat sílu a zvýšit si prestiž.

Slavnostní zahájení letních olympijských her v Pekingu proběhne dne 8. 8. 08 v 8 hodin, 8 minut a 8 sekund večer – nebo-li 8. srpna 2008, ve 20:08:08 místního času. Souhra osmiček vypadá pro Evropana kuriózně, avšak pro Číňany je toto číslo magické. Podle staré čínské legendy je právě číslo osm to nejšťastnější.


Nevídaný rozpočet


Rozpočet letních olympijských her v Pekingu 2008 dalece překonává rozpočet aténské olympiády před čtyřmi roky. Číňané nechtějí ponechat nic náhodě a brilantní organizací her chtějí dát celému světu najevo, že do nového milénia vstupuje Čína již jako moderní světová velmoc. Celková výše nákladů LOH Peking činí 42 miliard amerických dolarů, resp. 290 miliard čínských jüanů. Čína tak téměř trojnásobně předčila patnáctimiliardový rozpočet Atén, kde se konaly LOH v roce 2004.

V olympijské vesnici bude během her ubytováno 16 tisíc lidí. Luxusní domy jsou většinou vybaveny solárními panely. Voda tekoucí z kohoutku je na rozdíl od zbytku země samozřejmostí. Náklady na modernizaci letišť, vodovodní a kanalizační sítě však mnohonásobně přesahují náklady na sportoviště a hry samotné. Během několikaleté přípravy na pořádání olympiády se mnoho věcí změnilo k nepoznání. Čína se zkrátka chce ukázat v tom nejlepším světle.


Problémy se vlečou


Velkým problémem Pekingu je smog. Čína je totiž už dnes podle řady zdrojů největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Znečištění ovzduší v čínské metropoli několikanásobně převyšuje povolené limity. Číňané se s tímto problémem snažili vypořádat velice svérázně – začal platit speciální dopravní režim, který spočíval v tom, že do ulic mohla vyjet vždy jeden den jen auta s lichou registrační značkou, další den zase se sudou značkou. Toto opatření však neznamenalo radikální zlepšení. Navíc v důsledku toho zkolabovala pekingská městská doprava.

Varování některých expertů, že ani drastická opatření nemusí zajistit během her čistý vzduch, se tak naplnila. Podle vyjádření představitelů pekingského městského úřadu mohou být dočasně uzavřeny další továrny a z ulic odvoláno až 90 % aut, pokud se kvalita ovzduší během olympiády opět zhorší.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY