Kde si půjčit, když stipendium nestačí…

16.05.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Existují půjčky na studium s odkladem splácení? Kam se mohou studenti obrátit, a jak půjčování na studium funguje? To jsou otázky, jež si klade i mnoho rodičů. Chtějí zajistit pro své děti kvalitní vzdělání, ale peníze netisknou…

Téma týdne: Co nabízí banky studentům?

Zatímco všude slyšíme: „Studujte, abyste měli v budoucnu vyšší příjmy,“ nikdo už neříká, kde máme na to studium brát peníze. Ne všichni studenti mají to štěstí, že jim po celá studentská léta maminka dává ochotně peníze, a oni si přivydělají pouze k uspokojovaní svých koníčků. A ještě z jiného úhlu pohledu – ne všichni jsou přijmutí na veřejné (případně státní) vysoké školy a kromě průběžných nákladů na studium (ubytování, strava, doprava, učební texty), musí platit i nemalé školné. Kolik stojí vlastně studium? Bez školného vyjde studium na tisíce, se školným pak na desetitisíce korun za každý semestr. Kde na to ale vzít?


Půjčky na studium


Chcete-li studovat na vysněné škole a nemáte k dispozici potřebné finance, existují možnosti půjček u bankovních domů. Jak se dočtete níže, určitě cesty k financím vedou, žádná z nich ale není ideální, rozumějte – levná. Pokud by byl schválen zákon o státním školném, mohli bychom pouze doufat, že by banky přišly s cenově příznivějšími produkty. V zásadě se můžete dostat do dvou situací:

  • potřebujete půjčit menší obnos, například z důvodu nárazových výdajů na koupi skrip;
  • potřebujete větší obnos na úhradu ročního školené, případně částku na celé studium.

K pokrytí jednorázových výdajů během studia jsou ideální běžné účty s možností čerpání do mínusu – tzv. kontokorentem. Některé bankovní domy začaly studentům poskytovat i kreditní karty. Ty slouží vyloženě k krátkodobému finančnímu pokrytí nenadálé situace – mimo bezúročné období kolem 45 dnů by se pořádně prodražily. Kontokorentní úvěry a kreditky připadají v úvahu u Veřejných vysokých škol, u soukromých VŠ však budete potřebovat více.

Vzít si na studium klasický neúčelový spotřebitelský úvěr, například na 500.000 na 10 let, je slušně řečeno k ničemu. Museli byste platit měsíční splátky, které by sice byly díky delší době splatnosti oproti délce studia o něco nižší než náklady na studium na soukromé VŠ (9-13.000 Kč/m), ale pod 6000 Kč/m byste se dostali ztěží. A navíc, banky u spotřebitelských úvěrů vyžadují doložení příjmu. Potřebujete tedy úvěr s odložením splátek bez nutnosti příjmu.


Nabídka na českém trhu


Několik bankovních domů poskytuje speciální studentské úvěry, u kterých není vyžadován žádný příjem a umožňují odložit splátky až na dobu po studiu. Komerční banka nabízí úvěr Gaudeamus. S odložením splátek po studiu lze získat až 150.000 Kč, úvěr mohou studenti VŠ použít na cokoli. Velice podobný produkt mohou studenti získat u UniCredit Bank pod názvem Studentská půjčka. Podle vlastního rozhodnutí lze získat jednorázově celou částku, nebo peníze čerpat postupně, v jednotlivých letech studia. Maximální doba splatnosti je stanovena na 10 let, průběh by vypadal tedy následovně: prvních 60 měsíců byste spláceli pouze úroky (například u Studentské půjčky činící 10,35 % p. a.)  a po studiu, dalších 60 měsíců, byste úvěr doplatili.

Všimněte si tedy, že odložení splátek u banky neznamená, že nebudete platit prvních 5 let vůbec nic – znamená to nebudete muset splácet jistinu úvěru. Měsíční splátka se standardně skládá s jistiny a úroků. Jistinu postupně umořujete, na úrokové složce platíte čím dál méně. U studentského úvěru platíte tedy nejprve pouze úroky, například u Komerční banky po 60 měsíců 1165 Kč, a poté až začnete splácet normálním způsobem 3138 Kč – půjčka se tedy v konečném důsledku prodraží. Pro získání úvěrů potřebují obvykle studenti 2 doklady totožnosti a zajištění (například ručením třetí osoby či zástavním právem k vkladu u banky). K měsíčním splátkám úvěru musíte ještě obvykle připočítat poplatek za vedení a správu úvěru, u UniCredit Bank například 50Kč/m.

Speciální půjčku pro studenty sjednáte rovněž u Poštovní spořitelny - nabízí účelový Úvěr na vzdělání, kde po dobu 10 let lze hradit pouze úroky a půjčit si až 200.000 Kč. Pokud o půjčku žádá student bez příjmů, jako hlavní žadatel je veden zástupce studenta nebo manžel/ka. Samotný student figuruje jako spolužadatel. Zajímavostí je, že se tato půjčka neváže na věk a typ školy žadatele. Může vám být až 55 let a půjčit si lze třeba  na jazykové kurzy. V případě, že však účelem financování není studium na VŠ nebo VOŠ, splatnost se snižuje z 10 na 5 let.

I Česká spořitelna má v nabídce hotovostní úvěr až do výše 300 000 Kč se splatností až 10 let. Neúčtuje si poplatek za posouzení a zpracování žádosti o úvěr, odložení splátek jistiny je možné. Studenti by při úvěru 300.000 Kč na 10 let s odložením splátek hradili bance prvních pět let 2 500 měsíčně, následně 3 799 Kč. Měsíční poplatek za správu a vedení úvěrového účtu je 49 Kč, RPSN od 9,62 %.

Raiffeisenbank odložení splátek neumožňuje, studenti však mohou získat úvěr s delší dobou splatnosti a nižšími úroky než běžní žadatelé. Účelová půjčka na studium má oproti standardním spotřebitelským úvěrům lepší úrokovou sazbu (od 7,4 %), delší maximální dobu splácení (10 let), předčasné splacení úvěru zdarma. Půjčit si lze až 1.000.000 Kč.

Co nabízí banky studentům?Během tohoto týdne vám v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků nastíníme bankovní studentskou nabídku, abyste věděli, do jaké banky se vyplatí vypravit. Začneme studentskými běžnými účty, pokračovat budeme kontokorentními úvěry a kreditními kartami a přehled ukončíme specializovanými půjčkami na celé studium.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ