Podnikatelé najděte si svou dotaci

02.04.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Členské státy EU mohou ke svému rozvoji využít finanční prostředky z evropských fondů. V rámci programovacího období 2007-2013 je připraveno 24 operačních programů. Podívejte se s námi, které to jsou, a které by mohli pomoci získat peníze podnikatelům. 

Téma týdne: Dotace z EU od A do Z

Předpokladem po čerpání  prostředků z evropských fondů je vypracování Národního rozvojového plánu pro dané období. Na základě definovaných cílů a  priorit Národního rozvojového plánu ČR pro období 2007-2013 vláda přijala celkem 24 operačních programů, které jsou rozděleny mezi tři cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti  EU, kterými jsou Konvergence, Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost a Evropská územní spolupráce. Finanční podpora, kterou bude mít na základě dotací Česká republika v období 2007-2013 k dispozici, je stanovena ve výši více než 773 miliard korun.

Cíl Konvergence:
podpora hospodářského a sociálního rozvoje regionů s hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele nižším než 75 % průměru tohoto ukazatele pro celou Evropskou unii. Dále jsou k čerpání z tohoto cíle způsobilé státy, jejichž hrubý národní důchod (HND) na obyvatele je nižší než 90 % průměru tohoto ukazatele pro celou Evropskou unii. V České republice pod něj spadají všechny regiony soudržnosti s výjimkou Hl. m. Prahy.

Tématické operační programy

  • OP Podnikání a inovace (MPO)
  • OP Životní prostředí (MŽP)
  • OP Doprava  (MD)
  • OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT)
  • OP Výzkum a vývoj pro inovace (MŠMT)
  • OP Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV)
  • Integrovaný operační program (MMR)

Regionální operační programy

  • ROP NUTS II Jihovýchod
  • ROP NUTS II Jihozápad
  • ROP NUTS II Moravskoslezsko
  • ROP NUTS II Severovýchod
  • ROP NUTS II Severozápad
  • ROP NUTS II Střední Čechy
  • ROP NUTS II Střední Morava

Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost:
podpora regionů, které přesahují limitní ukazatele pro zařazení do cíle Konvergence. V České republice pod něj spadá Hl. m. Praha.

  • OP Praha Konkurenceschopnost (ERDF)
  • OP Praha Adaptabilita (ESF)


Cíl Evropská územní spolupráce:
podpora  přeshraniční spolupráce regionů nacházejících se podél všech vnitřních a některých vnějších pozemních hranic. Dále je podporována meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů. V České republice pod něj spadají všechny regiony.

  • OP Meziregionální spolupráce
  • OP Nadnárodní spolupráce
  • OP Přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko
  • OP Přeshraniční spolupráce ČR - Polsko
  • OP Přeshraniční spolupráce ČR - Rakousko
  • OP Přeshraniční spolupráce ČR - Sasko
  • OP Přeshraniční spolupráce ČR - Slovensko

Operačních programů na základě kterých je možné dotace čerpat je opravdu hodně. A vyznat se v nich není až tak jednoduché. Existují speciální internetové stránky, kde jsou jednotlivé programy popsány (např. http://www.strukturalni-fondy.cz, či lze doporučit jednotlivé stránky ministerstev, které dané operační programy zaštiťují). Většina operačních programů je určena především pro samosprávné celky, stát či neziskové organizace. Jeden z nich operační program Podnikání a inovace je určen speciálně pro podnikatele. Podnikatelé mohou najít určitě i možnosti získání dotací i v dalších operačních programech a to především v rámci regionálních operačních programů.


Operační program Podnikání a inovace


Operační program Podnikání a inovace je zaměřený na podporu rozvoje podnikatelského prostředí a podporu přenosu výsledků výzkumu a vývoje do podnikatelské praxe. Podporuje vznik nových a rozvoj stávajících firem, jejich inovační potenciál a využívání moderních technologií a obnovitelných zdrojů energie. Umožňuje zkvalitňování infrastruktury a služeb pro podnikání a navazování spolupráce mezi podniky a vědeckovýzkumnými institucemi. Řídícím orgánem OPPI je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

OP Podnikání a inovace obsahuje  prioritní osy rozdělující operační program na logické celky, a ty jsou dále konkretizovány prostřednictvím tzv. oblastí podpor, kterých je celkem 15. Finanční prostředky z nich budou moci žadatelé využít na spolufinancování podnikatelských projektů ve zpracovatelském průmyslu a souvisejících službách. Peníze pocházejí dílem ze strukturálních fondů EU (85 %) a dílem ze státního rozpočtu (15 %). Z Operačního programu Podnikání a inovace budou peníze vypláceny ve formě nevratných dotací, zvýhodněných úvěrů a záruk.  Základní přehled je uveden v následujícím textu.

Název prgramu Forma podpory Popis programu
Vznik firem - Začínáte podnikat?
START Úvěr Začínáte podnikat nebo se k podnikání vracíte po dlouhém časovém odstupu? Pak právě pro vás je program Start, který pomůže financovat váš podnikatelský plán.
Rozvoj firem - Chybí vám prostředky pro rozvoj vaší firmy?
ZÁRUKA Zvýhodněná záruka Víte, jak rozvíjet svou firmu, ale nemůžete ručit za bankovní úvěr? Díky programu Záruka můžete.
PROGRES Úvěr Chcete rozvíjet svou firmu, ale je pro vás obtížné získat standardní úvěr? Kromě podpory na rozvoj firmy můžete díky programu Progres získat úvěr i na projekty v oblasti energetických služeb, které přispívají ke snížení spotřeby energie a ke zvýšení efektivnosti výroby.
ROZVOJ Dotace Uvažujete o nákupu moderních technologických zařízení s lepšími parametry? Pokud jste malý nebo střední podnikatel, je program Rozvoj určený právě vám.
ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY Dotace Informační technologie jsou páteří moderní ekonomiky. Program ICT a strategické služby podporuje růst ICT sektoru v České republice, nabídku nových ICT řešení, nových softwarových produktů a služeb. Dotace budou směřovat firmám, které vyvíjejí a nabízejí nové softwarové produkty a řešení nebo provádí návrh a implementaci nových softwarových aplikací.
ICT V PODNICÍCH Dotace Moderní podnikání nemůže fungovat bez moderní techniky. Díky programu ICT v podnicích mají malé a střední podniky nejnovější informační a komunikační technologie na dosah ruky.
Efektivní energie - Máte vysoké nároky na energii? Myslíte na ekologii?
EKO-ENERGIE Dotace Zdá se vám, že je vaše výroba příliš drahá a chcete snížit její energetické nároky? Nebo chcete víc využívat obnovitelné a druhotné zdroje? Anebo obojí? Program Eko-energie vám pomůže.
Inovace - Jste na stopě nových technologií? Vyvíjíte nové technologie?
INOVACE Dotace Vyvíjíte novou technologii, objevili jste nové služby, našli jste revoluční prodejní kanál? Chcete je převést do praxe a potřebujete stroje nebo licence? Anebo chcete svoje nápady ochránit patentem? Využijte program Inovace.
POTENCIÁL Dotace Máte dobré nápady a vaše stávající vývojové centrum je vám už moc těsné? Anebo snad ještě žádné takové středisko nemáte? Pokud si myslíte, že svoje nápady můžete realizovat ve výrobě, pak máte Potenciál.
Prostředí a služby pro podnikání a inovace - Chcete spolupracovat s dalšími firmami z oboru? Připravujete nemovitosti a infrastrukturu pro podnikání? Nemáte kde školit své zaměstnance?
SPOLUPRÁCE Dotace Spolupráce mezi firmami z oboru může být velmi výhodná. Stejně tak program Spolupráce. Nabízí podporu při vzniku a rozvoji klastrů, pólů excelence, technologických platforem a projektů spolupráce od regionálních uskupení po nadnárodní kooperace.
PROSPERITA Dotace Výzkum a vývoj jsou naprosto klíčové pro budoucí úspěch. Proto program Prosperita podporuje vznik a rozvoj vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů a center pro transfer technologií.
ŠKOLICÍ STŘEDISKA Dotace Potřebujete novým zaměstnancům vysvětlit, co mají dělat? Postavte a vybavte jim školicí středisko. Vzdělávání, školení, rozvoj lidských zdrojů - to všechno potřebuje dobrou infrastrukturu. Nemáte ji? Pomůže program Školicí střediska.
NEMOVITOSTI Dotace Každé podnikání potřebuje dobré zázemí. Program Nemovitosti podporuje vznik a rozvoj podnikatelských nemovitostí i související infrastruktury. A to všechno i na kontaminovaných plochách či v zanedbaných objektech, tzv. brownfields.
Technická pomoc - Potřebujete poradit s podnikáním? Chcete prodat víc svých výrobků?
PORADENSTVÍ Dotace Poradíme vám, jak být lepší. S našimi programy získáte zvýhodněné poradenské služby šité na míru nebo se můžete stát první volbou pro nové investory na místním trhu. Budete mít přístup jak k ekonomickým a technologickým trendům, tak i k husté informační a poradenské infrastruktuře.
MARKETING Dotace Ať už teprve sháníte informace o novém trhu nebo už plánujete účast na veletrhu, výstavě nebo na oficiální podnikatelské misi, s programem Marketing se vám otevírají zahraniční trhy.

Zdroj: Czechinvest


Programů, které mohou především malí a střední podnikatelé využít je mnoho. Výše jsou uvedeny pouze informace pro základní orientaci v operačním programu Podnikání a inovace. Podnikatelům, které některý z programů zaujme nelze doporučit nic jiného než navštívit například stránky Ministerstva průmyslu a obchodu, kde najdou brožuru Průvodce podnikatele Operačním programem Podnikání a inovace, která jim usnadní nejen orientaci v nabídce programů podpor, ale pomůže jim identifikovat, ze kterého programu podpory a za jakých podmínek je možno čerpat prostředky na financování projektů. Kromě potřebné dokumentace, publikace obsahuje i popis jednotlivých procesů od zpracování žádosti až ke schválení projektu včetně všech aktivit, které souvisejí s jeho průběhem a ukončením.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY