Bludiště online plateb

25.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Stalo se vám někdy, že jste si chtěli něco zarezervovat, případně zaplatit na internetu a nepodařilo se vám to? Důvodem mohla být nevhodná platební karta. Kartami však problematika online plateb zdaleka nekončí.

Téma týdne: Finance a internet

Internet se v uplynulých letech stal největším nákupním střediskem na světě. Žádný shopping park se mu nemůže rovnat co do počtu obchodů a rozmanitosti služeb. Zatímco v kamenných obchodech však stačí sáhnout pro peněženku a vytáhnout z ní bankovky, jakoukoli platební kartu či v některých státech i šek, v tzv. e-shopech to není tak snadné.


Papírové platby a příkazy k úhradě


Při nákupech elektroniky, knih a koneckonců většiny zboží lze zvolit i “klasický“ způsob platby při převzetí zboží – dobírku. Další běžnou možnost hrazení ceny zboží v e-shopech představuje platba předem. Již při nakupování, tedy na stránkách obvykle nazývaných “nákupní košík“, se dozvíte číslo bankovního účtu e-shopu a obvykle variabilní symbol vaši objednávky. Jinou cestou může být zjištění těchto údajů po telefonu, nebo jejich doručení na váš e-mail. Tak či tak, zboží vám nebude odesláno dříve, než e-shopu dojde vaše platba.  Vzhledem k časové neefektivnosti, nabývají však i v České republice na stále větším významu tzv. online “ihned“ platby.


Elektronické platby


Jsou to právě elektronické online platby, kam vane vítr v internetovém nakupování. V současnosti si v některých e-shopech už můžeme zvolit, zda platit online pomocí platební karty nebo tzv. platebních procesorů. Tak trochu třetím způsobem, specifickým pro ČR, zůstávají platby přes eBanku. Pro klienty a vlastníky běžného účtu této banky nabízí e-shopy možnost vstoupit přímo do jejího rozhraní a po zadání přístupových údajů a potřebné autorizaci zrealizovat platbu. Jak vidno, jedná se v podstatě o časově a administrativně zjednodušený příkaz k úhradě. Tato možnost však plyne pouze z historického vůdcovství eBanky na poli internetového bankovnictví. Není jiného důvodu, proč e-shopy při nakupování nenabízí i expres platby přes rozhraní ostatních bank

Při platbách kartami platí jednouché pravidlo. Abyste se ihned po pokusu provedení platby dozvěděli, zda proběhla úspěšně či ne, musíte vlastnit embosovanou debetní kartu (poznáte ji podle vystouplých čísel), nebo kartu kreditní.  Někteří z vás mohou mít již tu zkušenost, že jste se snažili třeba rezervovat letenku, nebo zaplatit zálohu na ubytování, a neuspěli jste. Důvodem nebyla nízká hladina alkoholu, ale pravděpodobně vaše neembosovaná karta. Platba kartou (nejčastěji Visa, MasterCard, Maestro) patří k bezpečným metodám a v zahraničí tento typ plateb naprosto dominuje zejména v B2C segmentech trhu. V České republice se rovněž postupně boří mýty o nebezpečnosti, především díky vzrůstající osvětě o bezpečnostním systému 3-D Secure.


Co je to 3-D Secure?
Společnost Visa vyvinula systém 3-D Secure, aby zvýšila bezpečnost plateb na internetu. 3-D Secure už využívá velká část platebních bran. Bezpečnost je posílena tím, že údaje o vaši kartě neposkytujete obchodníkovi, ale přímo bance. Přenos informací o kartě probíhá pomocí HTTPS protokolu, který vaše údaje zakóduje tak, že si je nikdo kromě banky nemůže přečíst. Zákazník e-shopu mající kartu vydanou pod systémem 3D-secure navíc může rozšířit proces autentizace při placení o další údaje, které zná pouze on a nikdo jiný jeho kartou nezaplatí, i kdyby si zkopíroval obvyklé údaje kreditní karty (číslo, datum expirace, kontrolní číslo). Zákazník platící tímto typem karty je pak vždy vyzván k zadání přídavných údajů, které si nastavil (např. jméno papouška, poslední čtyřčíslí pasu ap.). Teprve po zadání odpovídajících údajů je transakce provedena.


Platební procesory, jako například PayPal, Google Checkout nebo Click2Pay umožňují přijímání elektronických online plateb. V zásadě se však od klasických platebních bran, na kterých při placení pokaždé přímo zadáváte údaje své kreditní karty liší tím, že údaje vaši kreditní karty zadáte pouze jednou při registraci do systému, a později je již při dalších nákupech zadávat nemusíte. Není ani podmínkou, abyste sami například PayPal účet vlastnili. Stačí když ho má provozovatel e-shopu. V průběhu dokončování objednávky budete přesměrováni na stránku PayPal, kde si vyberete způsob platby. Vyplníte zde nutné zúčtovací údaje o své kartě - PayPal tak zafunguje podobně jako Google Checkout. Pro vás znamená větší bezpečnost údajů, obchodům odpadá nutnost tyto údaje spravovat. Pokud účet u PayPalu máte, je vše ještě snadnější. Vyplníte pouze přihlašovací jméno a heslo a zaplatíte buď z přebytku na svém PayPal účtu, nebo opět kartou. Systém PayPal někteří čeští provozovatelé e-shopů již využívají (na severoamerickém kontinentu se jedná o nejoblíbenější metodu), Google Checkout zatím není pro český trh připraven.


Ne všechny e-shopy mohou přijímat všechny druhy online plateb. Záleží na volbě e-shopu o platební bráně mezi něž patří například Česká spořitelna, Pay MUZO, WorldPay, PayPal, Click2Pay a další.


Nezbývá už mnoho oblastí, do kterých by internet ještě nezasáhl. Finance a obchod jsou na něm každopádně závislé. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si přiblížíme způsoby plateb na internetu, možnosti jak si pomoci něj usnadnit daňové povinnosti a v neposlední řadě i finanční produkty, jež lze s jeho využitím získat výhodněji.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY