Když peníze nejsou všechno

29.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Zaměstnanecké výhody jsou u firem i jejich zaměstnanců stále oblíbenější, a tak není divu že podle průzkumů je u nás používaných již více než třicet různých druhů benefitů. Některé přináší peníze navíc, jiné zpříjemňují a zjednodušují život či pracovní poměr.

Téma týdne: Zaměstnanecké benefity

Nejčastějším a u zaměstnanců nejvíce oblíbeným zaměstnaneckým benefitem je u nás bezesporu příspěvek na stravování, který nabízí 97 % společností, na druhém místě je pak penzijní připojištění, jež nabízí 86 % zaměstnavatelů. Přestože již v dnešní době nabízejí zaměstnavatelé svým zaměstnancům poměrně široké spektrum zaměstnaneckých výhod, tak dle výzkumu společnosti ING více než padesát procent českých firem má v plánu svou nabídku zaměstnaneckých benefitů ještě rozšířit. Kromě příspěvků na stravování a penzijního připojištění je dle výzkumu ING dalším nejčastějším zaměstnaneckým benefitem možnost školení a kurzů, které používá 86 % společností. Dalších 78 % firem pak svým zaměstnancům příspívá na sport, kulturu, zdraví, rekreaci a volný čas. Přesné výsledky průzkumu jsou patrné z tabulky níže. Podívejme se tedy dnes na ty méně obvyklé, nicméně též zajímavé a důležité zaměstnanecké výhody, které jsou u nás či v zahraničí používané.

Tabulka: Poskytování zaměstnaneckých benefitů velkými českými firmami dle průzkumu ING

Benefit Procento firem, které ho poskytují
Stravenky, příspěvek na stravování 97 %
Penzijní připojištění 86 %
Školení a kurzy 86 %
Sport, kultura a rekreace 78 %
Služební vozidlo 75 %
Zvýhodněné půjčky 50 %
Pracovní volno 47 %
Životní pojištění 42 %

 
Vzdělávací kurzy, školení


Pro zaměstnance jsou vzdělávací kurzy a školení především dobrou investicí do budoucna, a cestou jak si zdarma zvýšit kvalifikaci. Nejoblíbenější a najčastější jsou zejména jazykové kurzy. Příspěvek na vzdělávání je však výhodný i pro zaměstnavatele, a to jak z pohledu toho, že zvýší kvalifikaci svých zaměstnanců, tak z pohledu daňového. Aby si však zaměstnavatel školení mohl daňově uplatnit, musí se jednat o dočasné prohlubování kvalifikace, které souvisí s jeho činností. V případě, kdy vzdělávání je zaměstnavatelem poskytnuto zaměstnanci v nepeněžní formě, je tento benefit osvobozen od daně z příjmů fyzických osob a následně i od pojistného, bez ohledu na jeho daňovou uznatelnost.


Poskytnutí služebního vozidla


Poskytnutí služebního automobilu i pro soukromé účely je dnes především u manažerských pozic běžnou praxí. Když pomineme přínos tohoto benefitu v podobě zvýšení spokojenosti a tím i loajality stávajícího pracovníka bývá tento benefit často používán k přilákání kvalitního zaměstnance.  Výhodou tohoto benefitu je i jeho daňová uznatelnost. Pořízení takového automobilu je totiž obecně daňově uznatelným nákladem, poskytnutí je osvobozeno od pojistného a pro účely zdanění u zaměstnance dochází pouze ke zvýšení daňového základu o 1 % pořizovací ceny automobilu (včetně DPH). Zákon dále nestanoví počet služebních vozidel, které by zaměstnanec mohl mít k dispozici i pro soukromé účely.

Výše uvedené benefity jsou sice nepeněžní povahy, ale zaměstnanci přesto jednoznačný finanční prospěch přinášejí, a to na úspoře nákladů, které by jinak musel vydat. Mezi zamětnanecké benefity však patří i jiné výhody, které se na financích přímo neprojeví. Přesto jsou mezi zaměstnanci často ještě oblíbenější než benefity peněžní povahy.


Nadstandardní dovolená


Ze zákona má každý zaměstnanec nárok na dvacet dnů dovolené. To není zrovna málo, ale ani bůhvíjak mnoho. Každý den dovolené navíc se vždy hodí, a nutno říci, že dnes už většina firem a podnikatelů nabízí svým zaměstnancům dny dovolené navíc. Standardem se stává 25 dní placené dovolené. Firma však může rozšířit zákonem daný nárok na dovolenou o další týdny. Horní hranice je prakticky neomezená.


Volno pro zařizování (Free days)


Jde o dovolenou navíc, která je účelově zaměřená především na zařizování soukromých potřeb a povinností zaměstnanců. Logika tohoto benefitu, který je stále častěji používán i v našich končinách (zejména u velkých zahraničních společností), vychází z toho, že zaměstnanci by měli svou pracovní dobu využívat maximálně efektivně a neztrácet čas návštěvami lékařů či úřadů. Zaměstnavatel může takovému rozkouskovávání pracovní doby předejít koncentrací zmíněných činností do jednoho volitelného dne. Tento den zaměstnavatel samozřejmě neodečítá z dovolené. Tyto benefity jsou často rozšířené zejména tam, kde je vysoký rozsah neplacených přesčasů nebo kde je místo výkonu práce daleko od centra města.


Volno na léčení (Sick days)


Do podobné kategorie jako předchozí benefit patří i tzv. Sick days. Ty vycházá z předpokladu, že včasné kratší léčení je výhodnější než dlouhodobá nemoc. Zaměstnanec dostane například dva dny volna na intenzivní léčení přicházejícího nachlazení bez toho, aby musel předkládat potvrzení od lékaře.


Pružná pracovní doba


Pro řadu lidí nabývá tento benefit zcela zásadního významu, pro jiné je jen příjemným unikem z denního stereotypu. Využít jej mohou zejména firmy, které pracují v oborech, kde záleží především na odvedeném výkonu a nikoliv na tom, že zaměstnanec musí být po jistou dobu fyzicky přítomen na určitém místě.


Práce z domu


Stále častější benefit, který mohou stejně jako benefit předchozí (pružná pracovní doba) efektivně využívat firmy, u který záleží na výkonu a nikoliv na místě pracovního výkonu. Díky vývoji komunikačních technologií dnes může mít pracovník u sebe v bytě stejné pracovní podmínky pro výkon některých povolání (například počítač s internetem) jako v zaměstnání. Firma často ušetří za náklady na energie, nájem kanceláří a za další výdaje spojené s každodenním pobytem zaměstnance v prostorách firmy. Práce doma je pro řadu zaměstnanců efektivnější, protože umožňuje lepší rozvržení pracovní doby a často i soustředěnější výkon než v místnosti plné dalších kolegů. 

 

Odměnou za práci není jen mzda, řada firem volí cestu nepeněžních benefitů. Právě ony jsou tento týden tématem naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků. Postupně se podíváme na stravenky, penzijní připojištění a životní pojištění, rekreaci, kulturu a sport a nezapomeneme ani na vzdělání zaměstnanců.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY