Hypotéku dnes, nebo až za rok?

28.02.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypoték rostly a rostly. Najednou však banky začaly vyhlašovat snižování. Tedy přesněji řečeno snižování úroků u dlouhodobých fixací. Je ale při současné výši sazeb výhodné uzavírat “uzamknutou“ půjčku na mnoho let dopředu?

Bydlení pořizujeme ze dvou základních příčin: buď nás k tomu něco tlačí (očekávání dítěte, potřeba osamostatnění se apod.), nebo jednoduše nemovitost koupit chceme. V prvním případě většinou odložení koupě vůbec nepřipadá v úvahu, v druhém by se o ní dalo uvažovat, ale…Proč vlastně? U hypotečních úvěrů je v podstatě jedno, kdy je uzavřete. Daleko důležitější je zvolit správně fixaci úrokové sazby.  A to je oblast, ve které se otevírá prostor pro spekulace, zda budou úrokové sazby v budoucnu nižší, či vyšší.


V minulosti bylo levněji


Celý rok 2007 se nesl v jednoznačném duchu. Úrokové sazby úvěrů se pomalu, ale vytrvale draly nahoru. U jednoletých fixací šlo o cestu ze zhruba 4 % na 5 % ročně. Ve víru těchto událostí se zdálo, že je jednoznačně výhodnější uzavřít fixaci na delší dobu. Lidé přirozeně předpokládali, že kdyby si sjednali fixaci na 1 rok, banka by jim nabídla po roce sazbu daleko vyšší. Setrvačnost v chování se opět projevila a i dnes lidé preferují delší fixace. Hypoteční banky uvádí nejvyšší zájem o fixace na 5 let... No jo, je ale v současnosti, druhý měsíc v roce 2008, ještě rozumné chodit do dlouhodobých fixací?


Ekonomické pozadí


8. února 2008 došlo k poslednímu zvýšení 2T repo sazby, a to na 3,75 %. Rada České národní banky (ČNB) intervenuje pro zvyšovaní sazeb ve chvíli, kdy pociťuje, že inflace je tažena i poptávkou. Lednová inflace ve výši 7,5 % v sobě tento element měla. Růst cenové hladiny a zvyšování sazeb ČNB byly i důvody růstu úrokových sazeb úvěrů. Počátek roku 2008 znamenal i ochlazení zájmu o hypoteční úvěry, především kvůli před-nasycení trhu v závěru roku 2007 a částečně i kvůli zdražení půjček. Banky reagovaly akčními nabídkami a především snížením úrokových sazeb u dlouhodobých fixací. A v tomto bodě zpozorněme.


Česká spořitelna začala, ČSOB a GE Money pokračuje
GE Money Bank nabízí hypotéku s fixací na 10 let za cenu 1leté fixace. Garantovaná úroková sazba u půjčky nad 2 mil. Kč činí momentálně 5,19 % p. a. ČSOB snižuje u hypoték s tříletou a pětiletou fixací úrokové sazby o 0,1 %. Česká spořitelna obdobně sjednocuje nejnižší sazbu u jednoleté až pětileté fixace na 4,99 % p.a.


Blýská se na lepší časy?


ČNB považuje současnou vysokou inflaci za nárazovou záležitost. Její prognózy hovoří o snižování inflace už v závěru roku 2008. Do roku 2010 by pak měla být na úrovni 3-4 %. Co to znamená pro úrokové sazby? Je pravděpodobné, že pokud bude nízká inflace, ČNB sníží i 2T repo sazbu. Tedy – úroky u hypoték půjdou pravděpodobně v průběhu let opět o něco níže. Co z toho vyplývá?


Raiffeisenbank snižuje 1-7 leté fixace
Raiffeisenbank snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,1 procentního bodu. Změna se týká všech fixací úrokových sazeb. Sazby fixované na 1 až 7 let jsou tak nově úročeny minimální sazbou 5,29 %, úvěry fixované na 10 a 15 let mají sazbu 5,59 %. Kromě nižších úrokových sazeb klienti v současné době mohou ušetřit i na poplatku za vyřízení úvěru.


Dlouhodobá, nebo krátkodobá fixace?


Pokud si nyní zafixujete úrokovou sazbu hypotéky třeba na 10 let, nemusí to být zdaleka tak výhodné. Sazby jsou nyní na maximech. V následujících letech by naopak mohly jít dolů. Všechny výše popsané faktory vedou k jednomu závěru – v současnosti je moudřejší uzavřít půjčku na krátkodobou fixaci.


Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ