Konec daňových stravovacích výhod v Čechách?

26.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Stravenky. Nejoblíbenější plošný benefit nejen mezi zaměstnavateli, ale i samotnými zaměstnanci. Otázkou zůstává, jak dlouho. Přinese zrušení daňových výhod více škody či užitku?

Zaměstnanecké benefity nejsou výhodné pouze pro zaměstnance, ale i zaměstnavateli dokážou ušetřit nemalé peněžní prostředky. To platí i v případě stravenek, kdy si zaměstnavatel může odečíst až 55 procent z její nominální hodnoty. Možná ne však na dlouho. Vládní úředníci v čele s premiérem Mirkem Topolánkem již několik týdnů koketovali s myšlenkou zrušit daňovou podporu stravenek. Včera přistoupili od slov k činům, když vláda na svém pondělním zasedání odsouhlasila poslanecký návrh, který by měl v případě dalšího schválení zrušit od 1. července daňovou uznatelnost stravenek.

Podle ministra práce a sociálních věcí Nečase existují pro rušení výhodnosti nejpopulárnějšího zaměstnaneckého benefitu hned dva důvody. Prvním je potřeba i nadále zjednodušovat daňový systém, druhým pak zamezení zneužitelnosti stravenek. V tomto směru nezbývá než souhlasit, jelikož ne vždy stravenka míří do rukou majitelů restaurací či obchodů s potravinami, ale je využita i na rozdílné účely, než ke kterým je primárně určena. Už v minulosti proto byly snahy zneužívání stravenek zabránit, kdy například v supermarketech může zákazník zaplatit maximálně pěti stravenkami.


Vydavatelé stravenek se brání


Proti tomuto kroku, který podle Mirka Topolánka přinese státnímu rozpočtu zhruba 1 miliardu korun, již od samého počátku bojuje nejen opozice a odbory, hostinští a restauratéři, ale především jejich vydavatelé, podle kterých bude mít zrušení daňové výhody vliv na obor veřejného stravování včetně krachu menších provozovatelů. "Firmy zaplatí po případném zrušení daňové uznatelnosti nákladů na závodní stravování ročně na dani z příjmu pouze o 1,1 miliardy korun více. Na druhé straně ale stát přijde o 1,9 miliardy korun z DPH," řekl zpravodajské agentuře ČTK Radek Maršík, mluvčí největšího vydavatele stravenek v České republice Sodexho Pass.

Není divu, že se tuzemští vydavatelé poukazů na potraviny a služby vládnímu kroku brání. Přes stravenky Češi projedí každoročně zhruba čtrnáct miliard korun a pro společnosti jako např. Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner nebo Exit Group jsou stravenky hlavním zdrojem jejich příjmů, a tedy i zisků. Z každé stravenky totiž mají určitou provizi, a proto je pro ně stejně jako pro ostatní celorepublikové i regionální vydavatele stravovacích poukázek zachování veškerých daňových výhod velice důležité.


Evropská stravenková rarita


Jak dlouho budou moci firmy snižovat svůj základ daně a stravenky daňově uznávat, to je zatím ve hvězdách, resp. v rukách poslanců a senátorů. Každopádně faktem zůstává, že bude-li konec daňového zvýhodnění stravenek skutečně schválen, Česká republika se stane jednou z mála zemí v Evropě, ve které firmy nemají možnost započítávat příspěvek na stravování do svých nákladů. Ve většině zemí je navíc tento benefit méně limitovaný než u nás, kdy firmy mohou hradit i 100 % hodnoty stravenek.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY