Stravenky: jednička mezi tuzemskými benefity

25.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Pouze správně motivovaný pracovník je pro firmu přínosem. Proto zaměstnavatelé často využívají celou řadu motivačních faktorů v podobě zaměstnaneckých benefitů. Mezi tuzemskými firmami vévodí stravenky.

Téma týdne: Zaměstnanecké benefity

Každý rok vydá Český statistický úřad stovky různorodých čísel. Mezi ty, které média a veřejnost zajímají nejvíce, patří nepochybně mzdové statistiky. Pozitivní je, že průměrná mzda české veřejnosti téměř vždy o nějakou tu stokorunu vzroste. A nejen to. Přibývá také firem, které namísto prostého zvýšení platu svých zaměstnanců volí cestu zaměstnaneckých benefitů.


Nepeněžní stravovací motivace


Důvody pro zaměstnanecké výhody jsou zřejmé. Kromě zvýšení reálného příjmu totiž umožňují poskytnout zaměstnancům další nadstandardní služby nepeněžního charakteru. S jejich využitím mohou firmy svým zaměstnancům přispívat a motivovat je k zajištění na stáří, mohou jim poskytnout zajištění v nepříznivých životních situacích nebo zvýšit stravovací komfort. Právě stravenky jsou mezi tuzemskými zaměstnavateli i samotnými zaměstnanci nejoblíbenějším plošným benefitem.

Stravování poskytuje nebo na něj přispívá svým zaměstnancům 89 % soukromých firem a 94 % státních institucí. Nejčastější formu, jak zaměstnavatelé přispívají na stravování svých zaměstnanců, představují stravenky. Přestože v posledních dnech a týdnech jsou velice diskutovaným tématem a bojují o přežití, stále jsou základním motivačním prvkem. Jejich pozici absolutní jedničky dokládají i statistiky, kdy na stravování formou stravenek přispívá 7 z 10 soukromých firem a 94 procent státních organizací.


Nižší daně díky stravenkách


Nejen výše mzdy, ale i nominální hodnota stravenek v průběhu let neustále roste. Jen za poslední čtyři roky se medián, tj. nejčastěji poskytovaná hodnota, zvýšil o téměř 20 Kč. A proč jsou stravenky tolik oblíbené? Na rozdíl od prostého navýšení hrubé mzdy nezvyšují daňový základ zaměstnance, a nespadají proto do vyměřovacího základu pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění. Navíc podle platné legislativy se 55 % z nominální hodnoty stravenek pro zaměstnavatele stává daňově uznatelným nákladem.


Podle §176 odst. 1 písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce si zaměstnavatel může od základu daně odečíst maximálně 70 % stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin, což v současnosti představuje částku 48,30 Kč na jednu stravenku.


Pokud bychom měli výhodnost stravenek vyčíslit v peněžním vyjádření, podle kalkulátoru výhodnosti společnosti Sodexho Pass, tuzemské jedničky na trhu poukázek, každá padesátikorunová stravenka přinese firmě roční úsporu 565 korun, reálný příjem zaměstnance s průměrnou mzdou se ročně zvýší o bezmála 2300 korun.


Odměnou za práci není jen mzda, řada firem volí cestu nepeněžních benefitů. Právě ony jsou tento týden tématem naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků. Postupně se podíváme na stravenky, penzijní připojištění a životní pojištění, rekreaci, kulturu a sport a nezapomeneme ani na vzdělání zaměstnanců.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY