Ušetřete na daních v daňovém ráji

14.02.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Snad každý podnikatel již pojem daňový ráj slyšel. Málokterý však o něm uvažoval jako o něčem, co by mu mělo přinést výrazné, nejen daňové, úspory. Přitom daňového ráje může efektivně využívat každý podnikatel, jehož zisk dosáhne zhruba milionu korun.

Dnes se již pro daňové ráje více používá název offshore centrum. Mezi nejznámější daňové ráje patří Bahamy, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Lichtenštejnsko, Kypr, Panama, Seychely a další. Počet založených společností v některých daňových rájích (Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Lichtenštejnsko) dokonce převyšuje počet místních obyvatel. Pojďme se tedy na pojem offshore podívat blíže. Slovo offshore vzniklo podle společností zakládaných v daňových rájích, tedy někde na ostrovech nedaleko pobřeží ve smyslu anglického "off shore". Toto označení je historicky zažité, neboť řada ostrovních států nejčastěji poblíž Velké Británie a USA už před mnoha lety nabízela zahraničním investorům mnohé daňové úlevy s cílem přilákat zahraniční kapitál.

Offshore podnikání je podnikání uskutečňované v jedné zemi a týkající se podnikatelů či majetku v zemi jiné, přičemž úřady v prvně zmíněné zemi na toto podnikání z různých důvodů neuvalují daňovou povinnost ani jej jinak nezatěžují. Zjednodušeně jde tedy o podnikání prostřednictvím od daně osvobozené nebo jinak zvýhodněné zahraniční společnosti.

Výhody offshore podnikání:

  • daňová optimalizace firmy
  • využití výhod odlišného právního prostředí
  • ochrana majetku
  • vyhnutí se místní regulaci některých podnikatelských aktivit

Offshore podnikání je při dodržení zákonných mantinelů zcela legální činností a velice zajímavou oblastí daňového práva. To potvrzují i stále rostoucí čísla založených společností vhodných pro mezinárodní daňové plánování. Mýtus o nelegálnosti tohoto zajímavého podnikatelského odvětví má však samozřejmě reálné základy. Charakter a zákonnost podnikání totiž vždy závisí pouze na podnikateli. Podvádět je možné i při podnikání s českou s.r.o nebo a.s., ale motiv velké vzdálenosti a složité dostupnosti informací pochopitelně v minulosti přilákal mnoho podvodníků pro nezákonné machinace s offshore společnostmi. Tyto zmedializované kauzy, které přitom zaujímají na celkovém objemu offshore podnikání zcela zanedbatelných pár promile, však bohužel vrhly v očích veřejnosti stín na mezinárodní daňové plánování jako celek.

Jak založit offshore společnost a na co si dát pozor?


Založení offshore společnosti není tak složitou záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Společnost, která chce optimalizovat své daně, může založit firmu v některé z daňových oáz buď přímo, nebo prostřednictvím poradenské firmy, kterých je dnes celá řada (Akont, Apogeo atd.) a které za vás vyřídí vše potřebné včetně kompletního poradenství. Úspory, kterých lze využitím offshore podnikání dosáhnout v drtivé většině případů výrazně převýší náklady se založením offshore společnosti spojené.

Přímé založení probíhá tak, že zájemce zadá jméno společnosti a rozhodnutí o výši základního jmění (obvykle 5000 USD). Tento kapitál nemusí být splacen. Určí požadovaný typ akcií společnosti na doručitele nebo na jméno. Jestliže zvolí akcie na jméno, je třeba dodat informace o akcionářích. Akcie na doručitele zajišťují plnou anonymitu. Kdokoliv, kdo může prokázat akciový certifikát, je považován za zákonného vlastníka společnosti. Procedury nutné k založení společnosti zařizuje místní registrovaný agent, který se postará o všechny zákonné úkony. Jakmile je společnost zaregistrována, jsou potřebné dokumenty zaslány vlastníkovi. Dalším krokem je pak založení administrativní kanceláře společnosti, k čemuž lze využít služeb místního business centra. V sídle firmy je možné otevřít také bankovní účet, který je ovládán přes fax nebo telefon z mateřské země. K tomuto účtu mohou být vystaveny mezinárodní platební karty. Samozřejmostí je naprostá anonymita majitele účtu. Většinu kont lze otevřít na dálku.

Je nutné si rovněž uvědomit, jestli nevznikají další povinnosti v souvislosti s offshore podnikáním - např. registrace k DPH, oznamovací povinnost vůči ČNB, účetnictví, předložení certifikátu o daňovém domicilu, apostilační doložka čili apostila a podobně. Navíc v případě, kdy se v účetnictví obchodních partnerů objeví faktury od offshore společnosti, finanční úřad obvykle detailně zkoumá pozadí této transakce. Je tedy užitečné znát standardní přístupy finančních úřadů k daňovému plánování.

Proč založit offshore společnost?


Skoro všechny klasická offshore centra nevyžadují aby offshore společnosti vedly účetnictví, prováděly audit, výroční zprávy nebo zdaňovaly své výnosy procentuální sazbou, jak ji známe z ČR. Zdanění výnosů obvykle spočívá v pouhém uhrazení přijatelné paušální daně. Zakázky plněné v mateřské zemi fakturuje offshore společnost. Tím zůstává výnos nezdaněný na účtech offshore společnosti. Výnos se poté může dále investovat i do mateřské země, vyplácet jako dividenda (po příslušném zdanění). Další legální cestou použití je například dlouhodobá nízkoúročená půjčka vlastní firmě. Peníze, které se vlastníkům hromadí na účtech offshorových společností, však podléhají dani z příjmu v momentě, kdy se je pokusí převést na osobní konta.

Mezinárodní daňové plánování a využití zahraničních společností pro podnikání rozhodně není výsadou velkých korporací. Jednodušších optimalizačních struktur může efektivně využívat každý podnikatel, jehož zisk před zdaněním dosáhne zhruba milionu korun. Náklady na zřízení firmy v některé z daňových oáz se pohybují od 3000 dolarů výše. Přitom zprostředkovatelské firmy jsou schopné je založit takřka na počkání. Roční náklady na existenci zahraniční společnosti se totiž pohybují již od pár desítek tisíc korun ročně.

Zdroj: Akont

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY