Šance na přijetí jsou různé, záleží na oboru

31.01.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Čas podání přihlášek na vysokou školu se blíží a vy stále nevíte, pro kterou se rozhodnout? Mnohé může napovědět nejen renomé školy a budoucí uplatnění, ale i šance na přijetí. Jak jsou na tom jednotlivé školy?

Téma týdne: Jak vybrat vysokou školu 

Výběr vysoké školy není radno podceňovat. Někteří studenti již mají dávno rozmyšleno, jaké je jejich vysněné povolání a podřídí tomu i výběr vysoké školy, mnozí jsou však nerozhodní a tápou. Leccos může napovědět střední škola. Studenti s odborným zaměřením mají užší profilaci a zpravidla se poohlížejí po oborech, které budou na předchozí studium navazovat. A nemusí jít pouze o technické směry, jako např. stavební či strojní průmyslové školy, ale zastoupeny mohou být i textilní, chemické či zemědělské obory nebo konzervatoře. V případě absolventů gymnázií je zaměření a tedy i výběr podstatně pestřejší.


Jak vybírat vysokou školu?


Základním a všeobecné známým pravidlem je zjistit si co nejvíce informací o dané škole či fakultě. Vysoké školy s několikaměsíčním předstihem před přijímacím řízením zveřejňují lhůtu pro podání přihlášek ke studiu, podmínky přijetí, rámcový obsah zkoušky, kritéria pro hodnocení zkoušek či maximální počet studentů přijímaných ke studiu v příslušném studijním oboru. Některé vysoké školy nabízí tyto informace na studijním oddělení ve formě brožury, řadu z nich naleznete na webových stránkách jednotlivých vysokých škol.

Problematikou přijímacích řízení na vysokých školách se ve svých tématických přílohách každý rok zabývají také celostátní deníky či různé typy vysokoškolských nebo učitelských novin. Zapomenout bychom neměli ani na různé specializované studentské servery, na kterých můžete najít řadu užitečných rad a tipů.

Nepodceňte přípravu! Dostat se na vybranou vysokou školu ale není jen záležitostí zájmu o daný obor a dobrých znalostí ze střední školy. U přijímacích zkoušek se často vyskytují věci, které ve středoškolských učebnicích nenajdete. Přípravu na přijímací zkoušky vám tak ulehčí vhodné publikace nebo absolvování speciálních kurzů.


Kde je nápor a kde ne?


O přijetí či nepřijetí rozhodují především znalosti a vědomosti uchazečů, ovšem nejen ony. Mnohé může napovědět i poměr mezi počtem přihlášených a přijatých na studium, tj. šance na přijetí. Jaké je úspěšnost uchazečů na jednotlivých vysokých školách?

Tabulka: Úspěšnost uchazečů na jednotlivých vysokých školách
Úspěšnost uchazečů

Zdroj: Příloha MF Dnes

Je samozřejmé, že na každé fakultě je procento přijatých jiné. Zatímco na práva, medicínu, architekturu, ekonomii či některý z uměleckých oborů se dostane jen pár vyvolených, technické obory vezmou téměř každého, kdo projeví o studium zájem. Snadnější přijetí na technické směry je často kompenzováno náročností studia, když zhruba polovina vysokoškoláků odchází již v prvním ročníku.

Nevsázejte vše na jednu kartu! Je-li reálná pravděpodobnost přijetí nižší než 40 %, raději podejte více přihlášek. Zvýšíte tím svoje šance!

 

Blíží se termín podání přihlášek na vysokou školu. A právě pro všechny zájemce o studium se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnujeme otázce jak podat přihlášku, jaké je uplatnění absolventů, jaká je šance na přijetí či zda se vyplatí studovat v zahraničí.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY