Jak se vyhnout kurzovému riziku?

08.01.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Prakticky po celý rok 2007 koruna vůči světovým měnám strabilně sílila a podle odhadů analytiků bude v podobném trendu pokračovat i letos. Stále důležitějším se tak pro české firmy obchodující se zahraničím stává zajištění proti kurzovým rizikům.

Posilování kurzu koruny bere většina Čechů jako pozitivní zprávu. A mají svým způsobem pravdu, zaplatí méně za zahraniční dovolenou, zlevňuje i všechno dovážené zboží. Je to však hodně špatná zpráva pro tuzemské výrobce, kteří kvůli tomu musí čelit rostoucí konkurenci levnějšího dovezeného zboží. Především je to ale špatná zpráva pro většinu tuzemských exportérů. Dlouhodobý posilující trend české koruny podle analytiků nekončí. V první polovině letošního roku se Česko pravděpodobně dočká korekce kurzu ke slabším hodnotám. Druhá polovina roku však již opět bude ve znamení zpevňování. Směr kurzu tak bude částečně kopírovat rok 2007.

Jak se tedy vyhnout kurzovému riziku?
České firmy dnes musí s kurzovým rizikem počítat při každém jednotlivém obchodu. Přesto je mezi českými podniky toto riziko často podceňováno, ke kurzovému zajištění přistoupí pouze každá desátá firma podílející se na zahraničním obchodě. V zásadě jsou v současné době možné tři varianty:

  • uzavření kontraktu v české měně
  • využití devizového účtu - společnost, která je jak exportérem, tak i importérem, může využít devizového účtu a svá inkasa od zahraničních odběratelů může použít ke krytí úhrad ve prospěch zahraničních dodavatelů. Nicméně musí zde být splněno několik předpokladů - - inkaso i úhrada musí být ve stejné měně, suma inkas musí odpovídat sumě úhrad, inkasa a úhrady musí být časově sladěná a nesmí docházet k napětí v oblasti korunové likvidity (viz FX Opce)
  • využití zajišťovacích operací na devizovém trhu - Banky nabízejí k zajištění kurzových rizik celou řadu produktů. Jedná se především o FX Forwardy, FX Swapy a FX Opce.

FX Forward


Forwardový obchod představuje závazek banky, že klientovi prodá či od něj koupí dohodnuté množství peněžních prostředků v jedné měně za dohodnutou částku v jiné měně v přesně sjednaném budoucím termínu. Obchod proběhne za forwardový kurz, platný na finančním trhu v době uzavření obchodu. Klient se naopak zavazuje smluvené množství finančních prostředků podle podmínek forwardového obchodu od banky odkoupit či jí tyto prostředky prodat. Výhodou těchto operací je skutečnost, že ve vhodný okamžik může klient opatřit svou budoucí konverzi závazným kurzem, který považuje za optimální, popř. může svou pohledávku nebo závazek zajistit již v okamžiku jejich vzniku. Forwardový kurz i datum vypořádání jsou stanoveny závazně, takže po sjednání nelze od uzavřeného obchodu ustoupit.

Pro koho se FX forward hodí:

  • pro dovozce,  který provádí opakovaně úhrady do zahraničí v cizí měně a tudíž se obává budoucího zpevnění směnného kurzu cizí měny proti Kč
  • pro vývozce, který provádí opakovaně konverze ze zahraničí došlých prostředků do Kč a tudíž se obává, že koruna zpevní a jeho cizoměnová inkasa ztratí na hodnotě


Graf: Vývoj kurzu koruny vůči euru

FX Swap


Swapový obchod představuje závazek banky koupit od klienta, resp. mu prodat, dohodnuté množství peněžních prostředků v jedné měně za dohodnutou částku v jiné měně k pevně sjednanému datu za sjednaný kurz a zároveň závazek banky, klientovi zpětně prodat, resp. od něj odkoupit, stejné množství peněžních prostředků v první měně za dohodnuté množství peněžních prostředků v druhé měně k pevně sjednanému pozdějšímu datu za forwardový kurz. Jednoduše řečeno jedná se o dočasnou výměnu prostředků v jedné měně (např. EUR) za prostředky v měně druhé (např. Kč)  na přesně stanovené období za předem stanovený kurz. Měnový swap klientovi umožní překlenout období bez korunových prostředků  při minimalizaci úrokových nákladů a nákladů spojených s devizovou konverzí.

Pro koho se FW Swap hodí:

  • klient shromažďuje na devizovém účtu prostředky na nákup v zahraničí, dojde však k výpadku jeho korunových inkas a tak se mu bude krátkodobě nedostávat Kč.

FX Opce


Podstata opčních obchodů spočívá v právu (ne povinnosti) kupujícího opce realizovat nákup či prodej určité měny proti jiné měně za za předem sjednaný kurz ve stanovený den v budoucnu. Výhodou FX opce je zajištění proti nepříznivému vývoji směnného kurzu při současném zachování si možnosti participace na příznivém vývoji směnného kurzu.

Základními typy opcí jsou:

  • CALL opce - klient (importér) má právo koupit danou měnu za předem sjednaný kurz ve stanovený den v budoucnu.
  • PUT opce - klient (exportér) má právo prodat danou měnu za předem sjednaný kurz ve stanovený den v budoucnu.

Pro koho se FX opce hodí:

  • klient chce zajistit plánovanou hodnotu marže z dovozního kontraktu, avšak zároveň předpokládá pravděpodobné zpevnění kurzu Kč proti měně kontraktu ke dni jeho splatnosti. Koupí CALL opci s právem nakupovat za směnný kurz garantující jeho marži přičemž při příznivém vývoji kurzu klient nemusí opční právo využít.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY