Pojistěte si podnikatelská rizika

21.09.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Podnikání přináší celou řadu rizik. Řadě z nich sice nelze zabránit, ale vhodným pojištěním je lze eliminovat. Pojištění podnikatelů pomůže zmírnit finanční důsledky nepředvídatelné události a vy se tak můžete i nadále naplno věnovat rozvoji svého podnikání.

Pojištění podnikatelů a průmyslových rizik tvoří v nákladových položkách v poslední době stále větší položku, protože je pro většinu podnikatelů nutností. Na trhu dnes existuje řada pojišťoven, která kromě pojištění osob nabízí i firemní pojištění. Jelikož každá pojišťovna má svou vlastní nabídku, je škatulkování a rozdělování do kategorií je velice obtížné. Pojišťovny dnes podnikatelům a firmám nabízí takové služby, které odpovídají právě jejich potřebám. Vhodnou kombinací jednotlivých druhů pojištění tak umožňují zajistit komplexní pojistnou ochranu jakýchkoli podnikatelských aktivit, a to od drobných živnostníků až po velké průmyslové korporace. V dnešním článku si vymezíme základní druhy pojištění. V dalších článcích se již budeme věnovat jednotlivým druhům pojištění detailněji.

Do základní kategorie pojištění podnikatelských a průmyslových rizik patří:

  • pojištění majetku - Předmětem tohoto pojištění jsou nejen věci movité, nemovitosti, technické, obchodní a provozní vybavení, zásoby, ale také nosiče dat a data v nich obsažená, prostředky pro reprodukci (modely, formy apod.), cenné papíry a listiny, peníze a další cenné věci, včetně věcí zaměstnanců. Patří sem živelní pojištění, technická pojištění , šomážní pojištění neboli pojištění přerušení provozu, pojištění proti odcizení a dopravní pojištění. Pojištění majetku je ve většině firem považováno za nejdůležitější druh pojištění. Jeho cílem je totiž ochránit podnik před finančními důsledky poškození, zničení nebo odcizení majetku, tedy aktiv potřebných k samotnému provozování podnikatelské činnosti.
  • pojištění odpovědnosti za škodu - Odpovědnostní pojištění podnikatelů můžeme rozdělit podle formy pojištění na zákonné pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, kdy každá organizace zaměstnávající alespoň jednoho zaměstnance je ze zákona povinna toto pojištění uzavřít a povinné smluvní pojištění odpovědnosti za škodu, které se vztahuje se na škody vyplývající z výkonu určité činnosti a jeho sjednání je podmínkou pro výkon určitého povolání.
  • pojištění právní ochrany - Jde o speciální druh pojištění, které je určeno na krytí finančních nákladů spojených se soudními spory a nákladů spojených s prosazením právních zájmů pojištěného. Pojištěným osobám je poskytována právní ochrana při událostech souvisejících s podnikatelskou činností, jejíž předmět je uveden v pojistné smlouvě.
  • pojištění finančních ztrát - Tento druh pojištění se sjednává pro případ majetkové újmy pojištěného, ke které došlo v důsledku negativního působení obchodních a podnikatelských rizik. Může se jednat o ztráty způsobené riziky z výkonu povolání a z nedostatečných příjmů z důvodů např. nepřízně počasí, přerušení provozu apod.
  • pojištění pohledávek - Pojistná ochrana se vztahuje na ztráty vzniklé nezaplacením odebraného zboží nebo služeb způsobené platební nevůlí (nezaplacení pohledávky) nebo platební neschopností např. v případě prohlášení konkurzu. V takovém případě pojišťovny nabízející tento druh pojištění uhradí vzniklou škodu a následně situaci řeší dle smluvních podmínek na vlastní odpovědnost.


Pojistných produktů stále přibývá


Výše zmíněné dělení zahrnuje základní pojistné produkty, které firmy a podnikatelé mohou stabilně využívat. Pojistný trh se však neustále vyvíjí a na trh přichází celá řada nových pojistných produktů. Nedávno bylo například představeno pojištění pro případ ztráty klíčového manažera, o kterém jste si mohli přečíst va našem článku s názvem Pojistit lze i nečekanou ztrátu klíčových zaměstnanců. Dalšími specifickými druhy pojištění jsou pojištění odpovědnosti členů statutárních orgánů a dozorčích rad obchodních společností, pojištění zemědělských rizik a podobně.  

 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY