Financování firem pomocí factoringu roste

23.08.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Factoring je efektivním způsobem financování firem, zejména pak jejich provozních nákladů. Podle výborných výsledků factoringových společností to vypadá, že tento fakt si uvědomuje stále více českých i světových firem.

Factoring je finanční služba, spočívající v odkupu krátkodobých pohledávek (obvykle se splatností od 30 do 90 dnů) před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postupují na factoringovou společnost své pohledávky za odběrateli. Je možné jej využít ve většině odvětví ekonomiky. Zpravidla řeší finanční krytí výrobních a obchodních firem, jejichž výrobky vykazují rychlou obrátku a z toho vyplývající vysoké nároky na provozní kapitál. Pokud tedy jste v určité finanční tísni a patříte mezi dodavatele s ustáleným a osvědčeným okruhem odběratelů a stabilním odbytem s opakujícími se dodávkami, pak se nabízí možnost využít služeb factoringové společnosti.


Factoring prochází obdobím stabilního růstu


Celkový objem factoringových obchodů společností sdružených v prestižním mezinárodním sdružení Factors Chain International (FCI) stoupl v roce 2006  meziročně o více než 11 procent a dosáhl tak neuvěřitelné částky 1.134.288 milionů eur. Celé factoringové odvětví nyní prochází obdobím konstantního růstu. Obzvlášť dynamicky se rozvíjí kategorie mezinárodního factoringu, která meziročně vzrostla o 32 procent na 73,2 miliardy eur.

FCI se v roce 2006 opět rozrostla na 219 členů ze 62 zemí. Společnosti sdružené v FCI profinancují celkem 72 procent světových factoringových obchodů, přičemž tři čtvrtiny z nich se uskuteční v Evropě, 16 procent v asijských zemích, 12 procent v Americe  a zbývající 1 procento připadá na Afriku. Z českých factoringových společností jsou jejími členy Factoring České spořitelny, Factoring KB, NLB Factoring a Transfinance, která je členem největším a 3 roky byla zastoupena přímo v řídícím výboru.

Mezi nejdynamičtěji se rozvíjející trhy patří Čína, Indie, Rusko a Brazílie a velký potenciál mají i oblasti Latinské Ameriky, východní Evropy a jihovýchodní Asie. Exportnímu factoringu se nejlépe vede již delší dobu v Hong Kongu, Číně a Taiwanu, dobré výsledky mají i Turecko, Španělsko, Japonsko a Itálie. Největším trhem pro importní factoring jsou USA a země Evropské unie. Novými slibnými trhy pro importní factoring jsou pak dle výroční zprávy FCI Taiwan, Hong Kong, Japonsko a Česká republika. Mezi oblasti průmyslu nejčastěji financované factoringem celosvětově patří textilní a oděvní průmysl a také výrobci zařízení pro průmysl, farmářství, kancelářské prostory, elektroniky a zpracovatelé potravin.


Výsledky českých factoringových společností v 1. pololetí 2007


Společnosti sdružené v české Asociaci factoringových společností profinancovaly v 1. pololetí 2007 pohledávky za celkem 59,879 miliard korun. Oproti stejnému období v minulém roce tak obchody factoringových společností stouply o 22 %. Největší podíl na celkovém objemu zakázek opět vykázal tuzemský factoring (80 %, 47,63 miliardy korun). Zakázky exportního factoringu tvořily téměř 18 % celkového objemu obchodů a dosáhly částky 10, 69 miliardy korun. Importní factoring se financováním pohledávek za 1,56 miliardy korun podílel více než 2 % na celkovém objemu obchodů factoringových společností. „Růstu factoringových obchodů v České republice přispěl i růst HDP. Dominujícím produktem na českém trhu zůstává i nadále regresní financování tuzemských pohledávek. Odkup exportních a dovozních pohledávek vykazuje spíše stagnaci,“ vysvětluje předseda představenstva Transfinance a.s. Jana Němečková.

Zdroj: Tisková zpráva Transfinance

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY