Družstvo či evropská společnost? Proč ne!

27.07.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Chystáte-li se založit družstvo, ať už výrobní, stavební, zemědělské, bytové či jiné, musíte se držet litery zákona. Stejně tak i při zakládání evropské společnosti je třeba dbát na splnění legislativních podmínek.

Téma týdne: Zakládáme firmu

Družstvo


Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob založeným za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů. Slůvko "neuzavřené" znamená, že do něj mohou přistupovat další členové a jiní členové vystupovat, aniž je třeba měnit zakládací smlouvu nebo stanovy. Obchodní jméno družstva musí obsahovat označení "družstvo".

Založení a vznik družstva
Pro založení družstva se vyžaduje konání ustavující schůze družstva, která určuje zapisovaný základní kapitál, schvaluje stanovy a volí představenstvo a kontrolní komisi. Na schůzi jsou oprávněny hlasovat osoby, které podaly přihlášku do družstva. Základní členský nebo vstupní vklad musí být splacen do 15 dnů od konání ustavující schůze družstva určenému členu představenstva způsobem stanoveným členskou schůzí. Průběh ustavující schůze družstva se osvědčuje notářským zápisem, jehož přílohou je seznam členů a výše jednotlivých členských vkladů.

Členství v družstvu, základní kapitál, ručení
Obchodní zákoník stanoví, že družstvo musí mít alespoň 5 členů. Tato podmínka nemusí být splněna, pokud jsou členy družstva alespoň 2 právnické osoby. Základní kapitál je tvořen souhrnem členských vkladů, k jejichž splacení se zavázali členové družstva. Jeho výši určují stanovy družstva, avšak musí činit nejméně 50.000 Kč. Za své závazky ručí družstvo celým svým majetkem, kdežto členové za závazky družstva neručí.

Při svém vzniku je družstvo povinno zřídit nedělitelný fond nejméně ve výši 10 % zapisovaného základního kapitálu. Tento fond se družstvo doplňuje nejméně o 10 % ročního čistého zisku až do okamžiku, kdy výše fondu dosáhne poloviny zapisovaného základního jmění družstva.

Řízení společnosti

  • členská schůze – nejvyšší orgán družstva, která má v kompetenci např. měnit stanovy, volit a odvolávat členy představenstva, rozhodovat o rozdělení zisku příp. o způsobu úhrady ztráta, atd.
  • představenstvo – výkonný orgán družstva (kolektivní statutární orgán)
  • kontrolní komise – kontrolní orgán, který má oprávnění kontrolovat veškerou činnost družstva a projednávat případné stížnosti jednotlivých členů. Kontrolní komise má nejméně 3 členy a schází se podle potřeby, nejméně jednou za tři měsíce
  • případně další orgány družstva podle stanov

Do orgánu družstva mohou být voleni jen členové družstva starší 18 let a zástupci právnických osob, které jsou členy družstva. Je-li členem družstva právnická osoba, je povinna zmocnit fyzickou osobu jednat za ni v orgánu družstva.

Rozdělení zisku
Na určení zisku, který se má rozdělit mezi členy, se usnáší členská schůze při projednání řádné účetní závěrky. Nevyplývá-li ze stanov něco jiného, určí se podíl člena na zisku poměrem výše jeho splaceného vkladu k splaceným vkladům všech členů. U členů, jejichž členství v rozhodném roce trvalo jen část roku, se tento podíl poměrně krátí.


Evropská společnost


Kromě již zavedených zkratek obchodních společností, tedy a.s., s.r.o., či méně obvyklých, ale stejně důležitých k.s. a v.o.s. se můžeme setkat i se zkratkou zcela novou, a to SE. V budoucnu se z touto zkratkou zřejmě budeme setkávat čím dál častěji. Jde totiž o označení Evropské společnosti.

Evropská společnost neboli Societas Europaea (odtud zkratka SE) je kapitálovou obchodní společností, založenou evropským právem. Důvodem pro vznik bylo umožnit podnikatelům, jejichž činnost se neomezuje jen na regionální potřeby, provádět svou hospodářskou činnost ve spojení s podnikateli z ostatních členských států EU. Výhodou evropských společností je možnost měnit sídlo libovolně v rámci celé EU a využívat tak například příznivějších daňových podmínek v daném unijním státě.

Evropská společnost může být založena jako právnická osoba - akciová společnost na území Společenství. Obchodní jméno společnosti musí obsahovat dodatek "SE". Podobně jako u akciové společnosti je kapitál, jehož minimální výše je 120.000 eur, rozložen na akcie a každý akcionář ručí za závazky společnosti do výše kapitálu, který upsal.

K založení Evropské společnosti může dojít následujícími způsoby:

  • fúzí již existujících obchodních společností
  • vytvořením holdingové Evropské společnosti
  • založením dceřiné společnosti
  • změnou právní formy dosavadní akciové společnosti na Evropskou společnost


Bližší informace o Evropské společnosti si můžete přečíst v článku s názvem Podnikání v EU usnadní Evropská společnost.

 

Zakládáme firmuPři zakládání firmy je třeba věnovat pozornost celé řadě úkonů. O problematice založení všech právních forem společností si můžete přečíst v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, jak založit akciovou společnost, společnost z ručením omezeným, veřejnou obchodní či komanditní společnost nebo družstvo.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY