Jak postupovat při zakládání akciovky?

23.07.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Založit akciovou společnost rozhodně není jednoduchou záležitostí. Naopak, vyžaduje to řadu speciálních úkonů - sepsáním společenské smlouvy počínaje, registrací v obchodním rejstříku konče. Více v našem fintriku.

Téma týdne: Zakládáme firmu

Akciová společnost je společnost, jejíž základní jmění je rozvrženo na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Akcie je cenným papírem, s nimž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se podle zákona a stanov společnosti ne jejím řízení, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti. Společnost odpovídá za porušení svých závazků celým svým majetkem. Akcionář neručí za závazky společnosti. Akciová společnost může být založena jedním zakladatelem, je-li zakladatel právnickou osobou, jinak dvěma nebo více zakladateli.Zakládají-li společnost dva nebo více zakladatelů, uzavřou zakladatelskou smlouvu. Zakládá-li společnost jeden zakladatel podepíše zakladatelskou listinu. Podpisy na smlouvách musí být úředně ověřeny. Součásti zakladatelské smlouvy a listiny je návrh stanov společnosti. Minimální výše základního jmění činí 2 000 000 Kč, resp. 20 000 000 Kč při zakládání společnosti na základě veřejné výzvy k upisování akcií. Obchodní jméno společnosti musí obsahovat označení „akciová společnost“ nebo zkratku „akc. spol.“ nebo zkratku „a.s.“.


Základní postup při zakládání společnosti:

 

  • Sepsání společenské smlouvy a její podpis všemi společníky
  • Společníci skládají na peněžní účet příslušnou částku
  • Žádost o výpisy z rejstříku trestů odpovědného zástupce společnosti a doklad o odborné způsobilosti
  • Podání žádosti na místně příslušný živnostenský úřad
  • Žádost o registraci u Obchodního rejstříku

Akcie lze získat nákupem na příslušném obchodním míst. Takový nákup bude za tržní  hodnotu. Zakládá-li se a.s. na základě výzvy, pak zakladatelé musí nejprve veřejnost informovat o době, místu a způsobu upisování. Proběhne-li upisování v souladu se záměrem zakladatelů, tj. do konce stanovené lhůty upsána hodnota ve výši navrhovaného kmenového jmění, může se přistoupit ke svolání ustavující valné hromady. Do doby konání této ustavující valné hromady musí být splaceno minimálně 30 % upsaných akcií, aby mohla a.s. vzniknout.


Řízení společnosti


Řídícími orgány akciové společnosti jsou valná hromada, představenstvo a dozorčí rada. Valná hromada může být ustavující‚ řádná, mimořádná nebo náhradní. Ustanovující valná hromada rozhoduje jednak o založení společnosti, jednak schvaluje stanovy a volí orgány a.s. Řádná valná hromada se koná jednou za rok a svolává ji představenstvo. Do působnosti valné hromady náleží:

  • změna stanov
  • rozhodnutí o zvýšení a snížení základního jmění a vydání dluhopisů
  • volba a odvolání členů představenstva
  • volba a odvolání členů dozorčí rady
  • schválení roční účetní závěrky, rozhodnutí o rozdělení zisku a stanovení tantiém
  • rozhodnutí o zrušení společnosti

Představenstvo je statutárním orgánem společnosti, jenž řídí činnost společnosti a jedná jejím jménem. Představenstvo rozhoduje o všech záležitostech společnosti  pokud nejsou zákonem nebo stanovami vyhrazeny do působnosti valné hromady. Dozorčí rada dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti.


Rozdělení zisku


Akcionář má právo na podíl ze zisku společnosti, který valná hromada podle výsledku hospodaření určila k rozdělení. Pokud z ustanovení stanov týkajících se akcií s odlišným nárokem na podíl ze zisku nevyplývá něco jiného, určuje se tento podíl poměrem jmenovité hodnoty jeho akcií k jmenovité hodnotě akcií všech akcionářů.

 

Zakládáme firmuPři zakládání firmy se statutem právnické osoby je třeba věnovat pozornost celé řadě úkonů. O problematice založení všech právních forem společností si můžete přečíst v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, jak založit akciovou společnost, společnost z ručením omezeným, veřejnou obchodní společnost, komanditní společnost či družstvo.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY