Jak požádat o výpis z rejstříku trestů?

04.07.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Požadavek na doložení bezúhonnosti výpisem z rejstříku trestů je uveden ve 121 zákonech a ročně je zahájeno přibližně 520 tisíc správních řízení, při kterých ho občané musejí předkládat. Přečtěte si, jak si výpis z rejstříku testů či lustrační osvědčení obstarat.

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Rejstřík trestů je instituce, která ve svých databázích soustřeďuje všechny trestní záznamy z území České republiky. Zaznamenávají se v něm tudíž i tresty cizincům, které byly uděleny na území ČR. Zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ho definuje takto- Rejstřík trestů vede evidenci osob pravomocně odsouzených soudy v trestním řízení a dále evidenci jiných významných skutečností pro trestní řízení, pokud tak stanoví tento nebo jiný zákon. Údaje z evidence slouží pro potřebu trestního nebo správního řízení a k prokazování bezúhonnosti.


Výpis z Rejstříku trestů


Výpis z Rejstříku trestů je úřední dokument, na kterém jsou vyznačeny všechny Vaše záznamy v Rejstříku trestů. Běžný občan může získat tento výpis několika způsoby.

  • Na počkání osobní návštěvou sídla rejstříku trestů - Osobní návštěva Rejstříku je nejrychlejší cesta jak získat aktuální výpis z evidence, zpravidla netrvá déle než 30 minut. Rejstřík trestů se nachází v Praze na Pankráci v Soudní ulici č. 1 ve společné budově s Vrchním soudem a Vrchním státním zastupitelstvím. Kromě vyplněného formuláře žádosti o výpis budete potřebovat občanský průkaz nebo jiný osobní průkaz a 50 Kč za kolek.
  • Poštou či podáním žádosti prostřednictvím některého ze stanovených úřadů - Pro nepražské obyvatele je nejjednodušším způsobem jak získat výpis z Rejstříku trestů ověřená žádost. Celý systém spočívá v tom, že vyplníte potřebný formulář (SEVT 17 157 0) a dojdete s ním k ověření na určené úřady (Okresní státní zastupitelství, obecní úřady, městské úřady, úřady města, v Praze obvodní úřady a místní úřady, úřady městských částí), které Vám po ověření formulář nevrátí, nýbrž ho automaticky odešlou na Rejstřík trestů, který Vám (zpravidla do dvou až tří týdnů) pošle výpis z Rejstříku trestů na určenou adresu.
  • Elektronicky - Elektronická podatelna je v současné době použitelná pouze pro orgány státní správy. Žadatelé, fyzické osoby, nemají v současné době možnost využít elektronické podatelny rejstříku trestů k podání žádosti o výpis/opis z rejstříku trestů.

Všeobecné informace o podávání žádostí, vyřizování a doručování výpisů jsou poskytovány v pracovních dnech na telefonním čísle 244 006 111. Dotazy nebo stížnosti, týkající se zejména záznamu o odsouzení, lze adresovat na Rejstřík trestů, Soudní 1, 140 66 Praha 4, nebo osobně projednat v úředních hodinách tamtéž. Není-li výpis žadateli do jednoho měsíce doručen poštou, může požádat orgán, u kterého původní žádost podal o ověření tzv. duplikátu žádosti (bez kolkového poplatku). Na duplikát žádosti musí orgán kromě nového ověření vyznačit i datum původního podání. Rejstřík trestů po vyřízení zasílá výpis žadateli poštou v doporučené zásilce.


Lustrační osvědčení


Je vydáno pro účely výkonu zákonem stanovených funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním. Osvědčuje, zda lustrovaná osoba byla či nebyla v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989:

  • příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti
  • evidována v materiálech StB jako spolupracovník

Zákon se nevztahuje na občany, narozené po 1. prosinci 1971. Od těchto občanů se nevyžaduje předložení lustračního osvědčení, ani čestné prohlášení. Žádost o vydání osvědčení má právo podat občan České republiky starší 18 ti let. Žádat může pouze každý sám za sebe.

Občan se s žádostí může obrátit na tuto adresu:

Ministerstvo vnitra
oddělení personální bezpečnosti a lustrací
Nad Štolou 3, 170 34 Praha 7 - Letná, telefon: 974 832 058, 974 832 789

Písemná žádost musí obsahovat jméno a příjmení, případně titul, všechna dřívější příjmení (i u mužů), datum a místo narození, celé rodné číslo, přesnou adresu bydliště včetně PSČ, úředně ověřený podpis žadatele, prohlášení o tom, že žadatel je nositelem státního občanství ČR a kolkovou známku v hodnotě 200 Kč. Pro podání žádosti je k dispozici tiskopis u služby ve vestibulu Ministerstva vnitra každý pracovní den od 8.00 do 17.00 hodin. Na požádání (stačí telefonicky) může být tiskopis zaslán poštou. O vydání osvědčení lze požádat také volnou formou žádosti (tedy ne pomocí formuláře. Zákonná lhůta pro vyřízení žádosti je 60 dnů ode dne přijetí žádosti obsahující veškeré náležitosti a vydané lustrační osvědčení je zasláno doporučeným dopisem určeným do vlastních rukou žadatele.

Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si minulý a tento týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY