Finance z EU v novém

18.05.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Členské státy EU mohou ke svému rozvoji využít i finanční prostředky EU. Začalo nové programovací období 2007-2013. Jaké cíle jsou v tomto období prioritní a jak se lze do operačních programů zapojit a peníze získat?

Téma týdne: ČR součástí EU

Jedním z hlavních principů regionální politiky EU je podpora ekonomicky slabších států, snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony a posilování ekonomické a sociální soudržnosti všech členských zemí EU. K tomu má k dispozici množství nástrojů, které jsou otevřené krajům, obcím, podnikatelům, neziskovým organizacím a celé řadě dalších subjektů.

Členství v EU umožňuje čerpat finanční prostředky EU ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti. Tyto fondy jsou hlavními nástroji regionální politiky EU. Česká republika se ale může účastnit také komunitárních programů a některých iniciativ Společenství.

Předpokladem po čerpání  prostředků ze Strukturálních fondů a Fondu soudržnosti (někdy označovaného jako Kohezní fond) je vypracování Národního rozvojového plánu (NRP), což je dokument sestavený pro dané období. V současné době je uplatňován plán pro programovací období 2007-2013.

Vláda České republiky přijala na základě definovaných cílů a priorit Národního rozvojového plánu ČR pro období 2007-2013 celkem 26 operačních programů určených pro čerpání prostředků z Evropské unie. Operační programy jsou určeny pro tři nové cíle politiky soudržnosti Evropské unie, kterými jsou Konvergence, Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost a Evropská územní spolupráce. Finanční podpora, kterou bude mít na základě dotací ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti Česká republika v období 2007-2013 k dispozici, je stanovena ve výši více než 773 miliard korun.


V období 2007-2013 bude v České republice využíváno 26 operačních programů, které jsou rozděleny mezi tři cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti  EU:

  • Cíl Konvergence: podpora hospodářského a sociálního rozvoje regionů s hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele nižším než 75 % průměru tohoto ukazatele pro celou Evropskou unii. Dále jsou k čerpání z tohoto cíle způsobilé státy, jejichž hrubý národní důchod (HND) na obyvatele je nižší než 90 % průměru tohoto ukazatele pro celou Evropskou unii. Tento cíl je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), Evropského sociálního fondu (ESF) a Fondu soudržnosti (FS) a v České republice pod něj spadají všechny regiony soudržnosti s výjimkou Hl. m. Prahy.
  • Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: podpora regionů, které přesahují limitní ukazatele pro zařazení do cíle Konvergence. Tento cíl je financovaný z ERDF a ESF a v České republice pod něj spadá Hl. m. Praha.
  • Cíl Evropská územní spolupráce: podpora přeshraniční spolupráce regionů nacházejících se podél všech vnitřních a některých vnějších pozemních hranic. Dále je podporována meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů. Tento cíl je financovaný z ERDF a v České republice pod něj spadají všechny regiony.


Čerpání finančních prostředků, jak již bylo řečeno výše, je realizováno pomocí tzv. operačních programů (OP). Řídicími orgány OP jsou česká ministerstva, která jsou povinna ke každému programu vypracovat podrobný metodologický materiál (příručku pro žadatele o pomoc z fondů EU) a specifikovat konkrétní podmínky a požadavky projektové žádosti v rámci daného OP. Pokud chtějí čeští podnikatelé některý z těchto programů využít, musí nejprve vymyslet a zpracovat podnikatelský projekt a podat si projektovou žádost u řídícího orgánu zvoleného operačního programu. Podmínkou získání finanční podpory z OP je zaměření projektu na jeden z cílů NRP a splnění všech podmínek, stanovených řídícím orgánem daného programu.

Výčet operačních programů spadajících pod jednotlivé cíle naleznete v sekci Evropská unie.


Strukturální fondy

K dosažení výše uvedených cílů používá v současné době Evropská unie Strukturální fondy. Strukturální fondy  jsou určeny pro chudší nebo jinak znevýhodněné regiony (např. venkovské a problémové městské oblasti, upadající průmyslové oblasti, oblasti s geografickým nebo přírodním znevýhodněním, jako například ostrovy, hornaté oblasti, řídce osídlené oblasti a pohraniční regiony). Existují dva strukturální fondy:

  • Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF): podporovány jsou investiční (infrastrukturní) projekty.
  • Evropský sociální fond (ESF): podporovány jsou neinvestiční (neinfrastrukturní) projekty.

Fond soudržnosti (FS) je na rozdíl od strukturálních fondů určený na podporu rozvoje chudších států, nikoli regionů. Podobně jako u ERDF jsou z něj podporovány investiční (infrastrukturní) projekty, avšak jen se zaměřením na dopravní infrastrukturu většího rozsahu (dálnice a silnice I. třídy, železnice, vodní doprava, řízení silniční, železniční, říční, námořní a letecké dopravy) a ochranu životního prostředí.

ČR součástí EUČlenství v EU nám otevřelo hranice i pracovní trhy členských zemí, firmám umožnilo získat dotace a grandy. Na druhou stranu omezilo národní suverenitu či zvýšilo byrokracii. Pokud vás informace o výhodách a nevýhodách členství zaujaly, pak si nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY