Brno se stává českým Silicon Valley

09.05.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Brno už dávno není jen městem veletrhů a motocyklové velké ceny. Naopak, moravská metropole se stále více stává centrem elektronického průmyslu a IT firem. To je sázkou na budoucnost, která by se městu měla v budoucnu bohatě vyplatit.

Významný strojírenský podnik jihomoravského kraje, společnost ČKD Blansko Holding, vyhrál mezinárodní výběrové řízení na dodávku technologie pro výstavbu nové vodní elektrárny Eldforsen ve Švédsku. Hodnota zakázky pro soukromou energetickou společnost Fortum Generation AB činí 80 milionů korun. A nemusí zůstat pouze u jedné. Fortum Generation AB totiž v budoucnu plánuje modernizovat dalších osm vodních elektráren, což pro ČKD znamená významné obchodní příležitosti. Úspěch ČKD Blansko ve výběrovém řízení dokazuje, že české podniky mohou konkurovat předním světovým společnostem.

Další IT firma v Brně

Mezi špičku ve svém oboru bezesporu patří indický softwarový gigant, společnost Infosys BPO. Ten za účasti prezidenta Václava Klause otevřel v Brně novou pobočku, v níž hodlá podnikům nabízet vnitropodnikové služby a specializované informační technologie. Do vzniku brněnského centra, které se nachází ve Spielberk Office Parku, investoval Infosys kolem 20 milionů korun. Současný počet asi 200 pracovníků by se tak měl rozrůst zhruba na dvojnásobek. Vezmeme-li v úvahu, že ve stejném komplexu působí i outsourcingové společnosti Progeon a Logica, globální poskytovatelé IT řešení a poradenství, je jasné že IT specialisté si v příštích letech na nedostatečnou nabídku pracovních příležitostí jistě nebudou stěžovat. Už nyní jsou kvalifikované pracovní síly v těchto oborech značně nedostatkovým zbožím. Řešením tohoto problému může být spolupráce velkých mezinárodních IT firem s brněnskými vysokými školami a podíl na výchově nových absolventů. Pozitivním faktem je, že řada společností tak již činí. Jmenujme například Microsoft, IBM či výše zmíněná Logica. Brno se tak stále více stává jakýmsi českým Silicon Valley.

Spolupráce se soukromými subjekty funguje čile i na Masarykově univerzitě. Důkazem toho je nově postavená laboratoř pro výuku a výzkum polovodičových technologií. Univerzita ji postavila spolu se společností ON Semiconductor, předním světovým dodavatelem polovodičových součástek pro řízení napájení. Laboratoř o rozloze 120 čtverečních metrů je umístěna v historickém areálu přírodovědecké fakulty a bude sloužit pro výuku studentů fyziky a mikroelektroniky ve speciálních čistých prostorách.  Masarykova univerzita investovala do vybudování moderní laboratoře přibližně 20 milionů korun, společnost ON Semiconductor poskytla dalších pět milionů korun. Nová laboratoř,  bude využívána i studenty ostatních českých vysokých škol. Jen dodejme, že tato praxe je při budování a  provozování takových laboratoří obvyklá i v zahraničí.

Tahanice o stavební místo pro CEITEC

Investice do podobných zařízení a do vzdělání obecně jsou sázkou na budoucnost. Zdá se, že to si  ne tak úplně uvědomují brněnští radní. Rozhodli totiž o stavbě nové víceúčelové sportovní haly na území zvaném Západní brána ve Starém Lískovci. O tento městský pozemek, který se nachází v sousedství univerzitního kampusu měly přitom zájem Brněnské univerzity a ústavy Akademie věd. Ty usilovaly o to, aby právě zde vznikl Středoevropský technologický institut - CEITEC. Centrum vědy, v němž by bádaly týmy špičkových evropských vědců, je i jednou z priorit vlády, což při své nedávné návštěvě Brna potvrdil také premiér Mirek Topolánek. Víceúčelová sportovní hala by měla být hotova na přelomu let 2009 a 2010 a postaví ji soukromý investor. Kromě nákupní haly, v níž se má hrát především hokej a basketbal, hodlá investor postavit další velké nákupní centrum - jako by jich už v Brně nebylo dost. Celý komplex má stát asi dvě miliardy korun. Radní chtějí jednat s rektory brněnských univerzit o jiném umístění středoevropského institutu.

Psáno pro brněnský deník Rovnost

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY