Inkaso pohledávek po splatnosti a další součásti systému řízení rizik

25.04.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Efektivnost systému řízení rizika ovlivňuje správné využívání dalších nástrojů práce s pohledávkami, jako jsou postupy inkasa pohledávek po splatnosti, využití pojištění pohledávek a prodej pohledávek.

 

Pokud se firmy začnou seriózně zabývat systémem řízení rizik z obchodních vztahů, dojdou i k potřebě systémového řešení problematiky inkasa pohledávek. Vytvoří si pravidla, kdo je za inkaso kterých pohledávek po splatnosti zodpovědný, jak má postupovat, jaké inkasní nástroje může využít z vlastního rozhodnutí, a na která rozhodnutí potřebuje souhlas určených nadřízených.

Bohužel, v praxi se stále ještě setkáváme s tím, že společnosti pověří inkasem svých pohledávek po splatnosti své obchodníky nebo účetní. Obchodníci se dostávají do střetu zájmu, kdy po často mnohaměsíční snaze o navázání pozitivního vztahu s odběratelem jsou nuceni s ním řešit tak negativní záležitost, jako je zpoždění jeho platby. Obvykle se jim do takové činnosti vůbec nechce, neumí tuto problematiku s odběrateli efektivně komunikovat, zabírá jim to neadekvátně mnoho času, který mohli věnovat úspěšnému získání nových odběratelů a nátlak nadřízených, aby činili obvyklé inkasní úkony, je výrazně demotivuje. Tomu pak odpovídá výsledek inkasních snah obchodníků. U účetních sice není takový konflikt zájmů, ale jejich pracovní vytížení obvykle natolik kolísá, že (např. v době účetních závěrek) prostě na inkasní úkony nemají čas. Prodlevy s inkasními úkony pak samozřejmě snižují úspěšnost inkasa. I u účetních obvykle platí, že inkasní úkony nejsou jejich nejoblíbenější činností, takže jim trvají déle, jsou méně efektivní a demotivují je.

Mít vlastní kvalifikované pracovníky celou svou kapacitou vyčleněné na inkasní úkony se obvykle vyplácí společnostem s obratem výrazně nad 100 mil. Kč a velmi vysokým počtem odběratelů. Jinak je opět nasnadě zamyslet se nad využitím externích inkasních agentur. Inkasní služby jsou v očích laiků často ještě vnímány jako pololegální aktivity ne příliš vzdálené fyzickému nátlaku na dlužníky. Takové agentury samozřejmě existují. Vznikl však již zřetelně oddělený segment inkasních agentur, které důsledně dbají na zákonná práva dlužníků a jejich prvořadým profesionálním cílem je přispívat k budoucímu úspěšnému pokračování dodavatelsko-odběratelských vztahů mezi věřitelem a dlužníkem. Největší z nich, vesměs dceřiné společnosti globálně působících inkasních agentur, jsou sdruženy v Asociaci Inkasních Agentur ČR.

Velmi podstatným a stále šířeji využívaným doplňkem systému řízení rizik je využití služeb pojištění pohledávek. Pojišťovny pohledávek fungují na principu rozložení rizika, tedy na tom, že pojistné zaplacené za pojištění pohledávek musí pokrýt pojistné plnění, které vyplatí svým klientům za jejich nesplacené pohledávky (a samozřejmě rozdíl ještě pokryje i chod a ziskovou marži pojišťovny). Pokud máte velmi mnoho malých odběratelů, pak by vám váš vlastní systém řízení rizik měl zajistit jejich rozložení efektivněji, než za to platit pojišťovně. Využití pojištění je ale nasnadě, pokud by nesplacení pohledávek některým velkým odběratelem zásadně ohrozilo životaschopnost vaší společnosti. Rovněž pokud zatím nemáte vlastní dostatečně efektivní systém řízení rizik, může být pojištění vhodným řešením, alespoň na některé rizikové skupiny vašich odběratelů.

Dalším nástrojem souvisejícím s efektivitou systému řízení rizik je prodej pohledávek. Pravidelný prodej pohledávek formou bezregresního faktoringu je spíše nástrojem financování, než činností související s řízením rizik. Avšak odprodej pohledávek, které se delší dobu nedaří zinkasovat, může výrazně snížit počet vašich pohledávek a odlehčit kapacitní zátěž ve vašem systému řízení rizik. Při odprodeji balíků pohledávek s delší dobou po splatnosti tedy nejde ani tak o výnos z prodeje pohledávek, jako o úsporu v dalším chodu systému řízení rizik.

V závěrečné části seriálu jsme si ukázali, že systém řízení rizik z obchodních vztahů není jen v péči o platební schopnost vašich odběratelů, ale také o efektivním řešení situací, kdy někteří z vašich odběratelů včas nezaplatí. Efektivitu vašeho systému řízení rizik zásadně ovlivní tři klíčové nástroje řešení nesplacených pohledávek – inkasní úkony, pojištění pohledávek a odprodej pohledávek.

Seriál jsme připravili ve spolupráci s  

Všechny již zveřejněné díly nejen tohoto seriálu naleznete na stránce serialy.finance.cz.

 

Získat s minimálními náklady nezávislý odborný názor na rizikovost vašich stávajících a potencionálních odběratelů, případně dodavatelů a konkurentů, na základě jejich historie, hospodaření, platební morálky a dalších údajů vám umožní kreditní informace.


 

Autor článku

Radek Laštovička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY