S dotací od EU vám pomohou odborníci

22.03.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Obce, kraje, neziskové organizace, ale i soukromé subjekty mohou získat miliony korun jako finanční podporu pro své aktivity. Strukturální fondy Evropské unie ročně pomáhají financovat stovky různých projektů.

Evropský rozpočet pro období 2007 – 2013 vyčlenil pro Českou republiku částku 773,9 miliardy korun, tedy 26,7 miliardy eur. Zájemci o tyto dotace mají proto nejvyšší čas na přípravu. Inspirací pro tuzemské žadatele může být zkušenost Plzeňských městských dopravních podniků. Ty již za 66 miliónů z fondů Evropské unie modernizovaly svůj vozový park. Tyto prostředky Plzeňské městské dopravní podniky získaly s pomocí firmy KPMG Česká republika. Díky dotaci ze Společného regionálního operačního programu v Plzni pořídili čtyři nízkopodlažní tramvaje a optickou a zvukovou signalizaci pro více než sto trolejbusů, tramvají a autobusů, což byla jedna z největších dotací, jaké byly u nás uděleny na podporu regionální dopravy.

O peníze z fondů může žádat každý

Právě subjektům, které se zajímají o možnosti dotací z fondů EU, ale nemají prozatím zkušenosti či kvalifikované pracovníky, pomáhají s přípravou projektové dokumentace specializované firmy, jako je například KPMG Česká Republika. „Jen za loňský rok jsme pomohli českým žadatelům zpracovat projekty v úhrnném objemu 210 milionů korun, z čehož samotné dotace činily 157 milionů korun. V letošním roce plánujeme zpracovat žádosti o dotace v celkovém objemu 250-300 milionů korun,“ zdůrazňuje Tomáš Kulman. V rámci poskytování komplexních služeb nabízí firma klientům i podporu v realizační fázi projektu a následně je schopna zajistit i audit projektů, pro něž je tento krok příslušnou metodikou předepsán.  Většina firem či obcí se domnívá, že možnost získání dotací z fondů EU se jich netýká. Opak je ale pravdou. V zásadě jsou strukturální fondy určeny všem subjektům ze soukromé a veřejné sféry, neziskovým organizacím, samosprávě či obcím, které však splní kritéria kladená na žadatele.
 
S přípravou žádosti pomohou odborníci

Příprava samotné žádosti o udělení dotace na konkrétní projekt trvá necelé dva měsíce. Srdcem žádosti bývá kompletní příprava všech povinných a nepovinných příloh. „Vzhledem k různým variantám projektu je třeba zvažovat i různé cesty. Nakonec společně s klientem volíme tu, která se jeví jako nejrealističtější a ukazuje na optimální strukturu nákladů a přínosů, což v konečném zúčtování ovlivňuje celkové bodové hodnocení,“ říká Tomáš Kulman.

Klíčovými dokumenty žádosti jsou:

  • Studie proveditelnosti
  • Analýza nákladů a přínosů

Samotné přidělení či zamítnutí žádosti o dotaci závisí na několika kritériích, přičemž kvalita projektu a jeho samotná přijatelnost patří mezi ty nejdůležitější. Příjemce splňovat celou řadu kritérií, např. parametry stanovené pro drobného, malého a středního podnikatele, jako je počet zaměstnanců, obrat firmy, objem aktiv a podobně. Výše přidělených dotací pro jednotlivé projekty se samozřejmě liší případ od případu. Limity dotací jsou stanoveny určitým procentem z objemu uznatelných nákladů. „V novém programovacím období lze získat až 85 % z této částky, pro subjekty soukromého sektoru však tento limit bude podstatně přísnější. Bude zejména záležet na metodice příslušného operačního programu a může se lišit i region od regionu,“ popisuje Tomáš Kulman praktický postup přidělování dotací. Dotace přitom nejsou nárokové a proto může dojít i k situaci, kdy konkrétní projekt je sice vybrán, ale dotace není poskytnuta v požadované výši.

Zdroj: KPMG

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY