To nejdůležitější o připojení k internetu

08.03.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Právě přemýšlíte, jaký způsob připojení vašeho počítače k internetu zvolit či jaká rychlost připojení by pro vás byla nejvýhodnější, avšak nemáte ke správnému výběru o jednotlivých typech připojení dostatek informací?

Téma týdne: Malý průvodce internetem

Při výběru typu připojení k internetu nestačí zvolit si pouze poskytovatele, ale je potřeba vybrat si také rychlost připojení, produkt či datový limit. K internetu je v současné době možné se připojit mnoha způsoby, které se díky poptávce po větší rychlosti každým rokem rozšiřují. Mezi základní druhy připojení patří klasické analogové vytáčené připojení pomocí telefonní linky, připojení prostřednictvím digitální telefonní linky (ISDN), vysokorychlostní připojení pomocí telefonních linek (ADSL), připojení přes mobilní telefon, připojení prostřednictvím kabelové televize, bezdrátové připojení například prostřednictvím Wi-Fi, připojení pomocí optických systémů či připojení prostřednictvím satelitu. Pro bližší představu jsme se na nejzajímavější druhy připojení k internetu zaměřili a připravili pro vás přehled těch nejdůležitějších informací.


Telefonní linka

Nejstarším způsobem připojení k internetu je klasické analogové vytáčené spojení (tzv. dial-up) prostřednictvím telefonní zásuvky nebo modemu. Rychlost u vytáčeného způsobu připojení dosahuje maximálně 128 kb/s. Jediným předpokladem pro zavedení internetu pomocí tohoto způsobu připojení je zavedení telefonní linky. Mezi hlavni výhody patří snadná dostupnost a jednoduchost připojení. Nevýhodou je časově zpoplatněné připojení, které se nehodí pro celodenní použití. Cena se při vytáčeném připojení v závislosti na zvoleném operátorovi a produktu pohybuje od několika stokorun měsíčně výše. Jedním z typů tohoto připojení je ISDN (Integrated Services Digital Network). Digitální síť integrovaných služeb nabízí plně digitální přenos až k účastníkovi, čímž odstraní jedinou analogovou část sítě, kterou je účastnická přípojka. Digitální telefonní linka umožňuje uživateli současně pracovat na počítači připojeném k internetu a zároveň používat telefonní přístroj k volání. Rychlost připojení k internetu pomocí ISDN může být 64 kbit/s (128 kb/s).


DSL (Digital Subscriber Line)

Digitální zákaznická přípojka umožňuje využít stávající telefonní nebo koaxiální (kabelová televize) rozvody pro vysokorychlostní přenos dat. U DSL platí, že čím větší je vzdálenost od ústředny, tím nižší je maximální rychlost. Nejčastějším využívaným typem DSL je ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line), který se vyznačuje asymetrickým připojením, kdy je rychlost dat směřujících k uživateli vyšší než rychlost dat od uživatele směrem do internetu. Tento způsob připojení umožňuje pomocí telefonních linek vysokorychlostní internet. Při připojení k internetu pomocí ADSL je možné dosáhnout rychlosti až v Mb/s. Cena připojení se u ADSL v závislosti na zvoleném operátorovi a produktu pohybuje od cca 300 korun výše.


Mobilní telefon

Při připojení k internetu pomocí mobilního telefonu je možné si vybrat ze třech technologií, kterým jsou CDMA, GPRS (General Packet Radio Service) a EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution). Technologie GPRS je mobilní datová služba přístupná pro uživatele GSM (Groupe Spécial Mobile) mobilních telefonů, která poskytuje průměrnou rychlost datových přenosů 80 kbit/s (1 kB/s). Technologie EDGE je po zavedení datových přenosů pomocí GPRS dalším vývojovým stupněm v technologii GSM a umožňuje dosáhnout rychlosti připojení 236,8 kbit/s (250 kb/s). EDGE nabízí několik metod a vylepšení, které umožňují dosáhnout efektivního přenosu dat. Technologie CDMA nabízí uživatelům tzv. rychlý mobilní internet s rychlostí až 2,48 MB/s. Cena se v závislosti na zvoleném operátorovi a technologii pohybuje od cca 200 korun výše.


Kabelová televize

Jediným požadavkem při připojení k internetu prostřednictvím kabelové televize je přítomnost kabelového rozvodu ve vašem domě či bytě. Následné připojení uživatele je jednoduché a rychlé a rychlost až 6 Mbit. Při porovnání s ostatními typy patří připojení k internetu pomocí kabelové televize mezi nejvýhodnější. Při připojení k internetu pomocí kabelové televize se cena v závislosti na zvoleném operátorovi a produktu pohybuje od cca 500 korun výše.


Bezdrátové připojení

Tento způsob připojení se používá nejčastěji k připojení lokálních sítí k internetu nebo při vytváření bezdrátových lokálních sítí. Nejznámějším typem bezdrátového připojení je Wi-Fi (Wireless Fidelity), která k přenosu informací používá mikrovln a je vhodná pro malé a střední vzdálenosti. Rychlost připojení k internetu pomocí Wi-Fi může dosáhnout 54Mb/s. Podmínkou správné funkce Wi-Fi je pouze přímá viditelnost příjemce internetu na vysílač (acces point - AP). V případě připojení k internetu pomocí bezdrátového připojení Wi-Fi se cena v závislosti na zvoleném operátorovi pohybuje od cca 400 korun výše.


Optické systémy

Na základě přenosu informací prostřednictvím světla je u připojení k internetu pomocí optického systému zajištěna opravdu vysoká rychlost. Tento způsob připojení se však díky vysoké ceně pokládání kabelů většinou používá jako technologie pro páteřní sítě.

 

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY