Minimální mzda skokově vzroste a zaručená se zruší. Jak se ještě změní odměňování podle zákoníku práce?

27.03.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Institut minimální i zaručené mzdy projde v blízké době výraznými změnami. Pojďme se společně podívat, jakou novelu zákoníku práce připravilo MPSV.

Vláda na svém zasedání 20. března 2024 schválila novelu zákoníku práce, která zavede nový mechanismus zvyšování minimální mzdy a jasná a předvídatelná pravidla pro odměňování zaměstnanců v rámci legislativních parametrů. Jak to tedy bude?

Jak se bude zvyšovat minimální mzda?

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude pro tento účel vypracovávat analýzu přiměřené úrovně minimální mzdy a na základě toho navrhne vládě cílenou relaci (např. 47 % průměrné hrubé mzdy). Vláda následně vždy pro následující dva roky nařízením stanoví příslušné koeficienty, které umožní dosažení stanoveného cíle a tím zajistí přiměřenou úroveň minimální mzdy.

V zákoníku práce bude dále ještě navíc nutné definovat podmínky, na základě kterých budou koeficienty stanoveny. Důležité totiž bude zohlednit i povinná kritéria přiměřenosti. Mezi ty můžeme zařadit např. kupní sílu zákonných minimálních mezd s ohledem na životní náklady, obecnou úroveň mezd, jejich rozdělení apod.

Důležité bude také nezapomenout na nezbytnost konzultací v rámci celého procesu se sociálními partnery v tripartitě. Po konzultaci se sociálními partnery a zohlednění analýzy vyhodnocující přiměřenost vláda stanoví svým nařízením dva koeficienty pro roky 2025 a 2026, kterými se bude násobit predikce průměrné hrubé mzdy pro daný rok.

Čtěte také: Jaká je minimální mzda v roce 2024 v Německu, Polsku či na Slovensku?

Kolik je minimální a zaručená mzda v roce 2024?

Minimální mzda v roce 2024 činí 18 900 Kč hrubého měsíčně při plném úvazku. Oproti loňskému roku se z 17 300 Kč zvýšila o 1600 Kč. Hodinová minimální mzda pak letos činí 112,50 Kč hrubého.

Zaručená mzda poté až na dvě výjimky, kterými jsou první a druhá skupina prací, zůstává pro rok 2024 stejná loni a vypadá takto:

Zaručená mzda 2024

Skupina prací

Hrubá měsíční mzda

Hrubá hodinová mzda

První

18 900 Kč

112,50 Kč

Druhá

19 500 Kč

116,10 Kč

Třetí

21 300 Kč

126,80 Kč

Čtvrtá

21 800 Kč

129,80 Kč

Pátá

24 100 Kč

143,30 Kč

Šestá

26 600 Kč

158,20 Kč

Sedmá

29 400 Kč

174,70 Kč

Osmá

37 800 Kč

225,00 Kč

Jak se bude valorizovat minimální mzda: info a růst 2025, 2026

Zdroj: Depositphotos

 

Bude se podle nových pravidel zvyšovat i zaručená mzda?

Novela zákona bude upravovat i podobu a výši minimální zaručené mzdy, která se odvíjí od skupin prací, které jsou odstupňovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, viz tabulku. Jenomže ve skutečnosti tuto podobu a rozsah ochrany v podstatě zruší.

Podle tiskové zprávy MPSV budou zaměstnanci v soukromém sektoru před nepřiměřeně nízkým oceněním práce chránění minimální mzdou stanovenou podle valorizačního mechanismu a prostřednictvím kolektivního vyjednávání, mimo jiné o mzdách, k jehož rozšíření je touto novelou zavedena řada opatření.

Nově pak bude pouze tzv. zaručený plat pro zaměstnance ve veřejném sektoru. Pro ten by měly být stanoveny jenom 4 skupiny prací, které se rozdělí podle kvalifikační náročnosti. Aktuálně přitom funguje 8 platových tříd.

Kvalifikační náročnost stanoví vláda nařízením. Následně bude platit, že

  • V 1. skupině prací bude zaručený plat ve výši 1násobku minimální mzdy,
  • ve 2. skupině prací ve výši 1,2násobku minimální mzdy,
  • ve 3. skupině prací ve výši 1,4násobku minimální mzdy a
  • ve 4. skupině prací ve výši 1,6násobku minimální mzdy.

Ministr práce a sociálních věcí, Marián Jurečka, vidí v těchto velkých změnách samé výhody. „Pro zaměstnance je hlavní dobrou zprávou, že dojde k rekordnímu růstu minimální mzdy. Zaměstnavatelé v privátní sféře zase ocení, že zrušíme složitou zaručenou mzdu,“ tvrdí ministr.

Čtěte také: Je v Česku nejnižší minimální mzda ve střední Evropě?

 

Kdy se bude vyhlašovat minimální mzda pro další rok?

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude minimální mzdu platnou pro další rok vyhlašovat vždy do 30. září roku stávajícího.

Vzhledem k tomu, že pokud projde novela zákona celým legislativním procesem, bude platná již od 1. července 2024, poprvé bude tímto způsobem minimální mzda stanovená tedy už pro rok 2025. Nejpozději do 31. srpna 2024 bude vydána sdělením Ministerstva financí predikce průměrné hrubé mzdy pro kalendářní rok 2025.

Čtěte také: Minimální mzda má tvořit až půlku mzdy průměrné, změny se dotknou i dovolených

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ