Při silniční kontrole už nemusíte ukazovat řidičský průkaz, může zůstat doma v šuplíku

13.02.2024 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od začátku roku platí hned několik novinek pro motoristy. Některé jsou pozitivní, jiné méně. Co si na nás rok 2024 připravil?

V roce 2024 se motoristé v ČR seznamují s řadou poměrně zásadních novinek. Můžeme mezi ně zařadit hlavně změny u řidičského oprávnění, ale i zdražení dálničních poplatků nebo zavedení dálničního kupónu pouze na jeden den.

Řidičský průkaz nemusíte mít u sebe

Od 1. ledna 2024 je možné nechávat řidičský průkaz doma. Při silniční kontrole totiž už řidiči nevzniká povinnost jej předkládat policii. Motoristé předloží pouze občanský průkaz nebo jiný průkaz totožnosti (např. cestovní pas). Díky identifikačním údajům v něm uvedeným si již hlídka sama digitálním přístupem zjistí potřebná data ze systému. Stejné pravidlo také platí pro malý technický průkaz.

Důležité je však nezapomínat na to, že nové podmínky jsou platné pouze na území České republiky. Pokud vyjedete do zahraničí, stále se budete muset prokazovat kromě občanského průkazu i řidičákem nebo techničákem.

Čtěte také: Kde potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

Řidičský průkaz na zkoušku a zdražení dálničních známek

Zdroj: Depositphotos

 

Po silnicích budou jezdit sedmnáctiletí řidiči

Ještě do konce roku 2023 nebylo možné, aby řidičský průkaz skupiny B vlastnily osoby mladší 18 let. Od roku 2024 však mohou řidičák získat právě už i sedmnáctiletí. Zásadní podmínkou je, že do svých 18 let mohou řídit pouze pod dohledem dohlížející osoby neboli mentora, který bude sedět na sedadle spolujezdce.

Kdo může být mentor?

Mentorem může být jedině osoba, která je držitelem řidičského průkazu skupiny B minimálně po dobu 10 let s tím, že nemá zákaz řízení a ani záznam v bodovém systému. Nutné je navíc zmínit, že v případě dopravní nehody to bude i mentor, který bude vyšetřován. Při jízdě pak nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Čtěte také: Řidičáky od 17 let: Co musíte udělat, když chcete být mentorem mladistvého řidiče

Noví řidiči budou ve zkušební době

Od 1. ledna 2024 je zavedeno něco jako zkušební doba. Během prvních dvou let budou mít novopečení řidiči bez ohledu na svůj věk řidičské oprávnění tzv. na zkoušku, což znamená, že budou spadat do speciálního režimu. Vše bude spočívat v tom, že pokud řidič během prvních dvou let od získání řidičáku udělá šestibodový přestupek anebo mu bude rovnou odebrán řidičský průkaz za nějaký vážný přečin, bude muset absolvovat dopravně-psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu.

Na pozoru se však nemají mít pouze ti motoristé, kteří získají řidičské oprávnění kdykoliv od roku 2024. Řidičák na zkoušku platí zpětně pro všechny, kteří získali oprávnění od ledna 2022.

Čtěte také: Od ledna budou platit nové podmínky pro získání řidičáku. Co na to autoškoly?

Zdražení dálničních známek

Cenu dálničních známek se dařilo držet na stejné částce po dobu 12 let. Zdražení v roce 2024 je poměrně výrazné, neboť cena za roční známku z původních 1500 Kč vyskočila o 800 Kč na 2300 Kč, což znamená nárůst o více než polovinu.

Nicméně takto zvýšená cena neplatí ihned od začátku roku, nýbrž až od 1. března 2024. V praxi to znamená, že kdo koupí novou známku do 29. února 2024, stále zaplatí 1500 Kč (a začátek platnosti i takto koupené známky lze posunout až o jeden měsíc).

Nově je také navíc umožněno zakoupit kupón s platností pouze na jeden den, a to s cenou 200 Kč. To na rozdíl od zdražení platí už od 1. ledna 2024.

Čtěte také: Kdo si nemusí kupovat dálniční známku?

Zkrácení lhůty pro odložení platnosti dálniční známky

Do konce roku 2023 bylo možné odložit začátek platnosti dálniční známky až o 3 měsíce. To se ale od 1. ledna 2024 mění a platnost kupónu lze odložit pouze na 30 dní.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU