Jak mohou firmy ušetřit na energiích?

02.11.2016 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Zajistit nízkou energetickou náročnost provozu je nejjednodušší při samotné stavbě, u stávajících provozů pak nastupuje vhodně zvolené zateplení či výměna oken. Kde všude lze hledat úspory?

Energie hrají v ekonomice firem důležitou roli. Tvoří totiž podstatnou část jejich celkových nákladů. Zatímco výrobní procesy mají společnosti z hlediska spotřeby energie často velmi dobře optimalizované, nezřídka se zapomíná na samotné firemní budovy, ať už se jedná o kanceláře, či výrobní haly. Právě u nich lze totiž též na energiích ušetřit nemalé peníze.

Stavba s využitím moderních materiálů

Nejsnáze si firmy samozřejmě zajistí nízkou energetickou náročnost u budov, které teprve plánují postavit. Použitím moderních stavebních materiálů v kombinaci se správně zvoleným izolantem lze docílit velmi dobré tepelné, ale též akustické izolace. Moderní zdicí prvky navíc vynikají vysokou tepelnou akumulací, díky níž nedochází v zimním období k tak rychlému vychladnutí interiéru a naopak jeho přílišnému zahřívání v letních měsících.

Zateplení pláště budovy

I u stávajících budov však má firma možnost značně ušetřit na výdajích za energie. Prvním krokem k úsporám by mělo být vhodně zvolené zateplení vnějšího pláště budovy včetně střechy, aby se zabránilo nežádoucím únikům tepla. „Stavební průzkum napoví, jaký typ fasády je pro nemovitost nejvhodnější – zda se vyplatí kontaktní fasáda, nebo fasáda provětrávaná – a jaký je nejvhodnější materiál na zateplení. Obecně platí, že je lepší sáhnout po uceleném systému od jednoho dodavatele než jednotlivé prvky shánět u více výrobců. Při volbě jednoho systému si totiž můžeme být jistí, že jeho jednotlivé díly spolu budou v dokonalé souhře,“ říká Petr Píša, technický ředitel společnosti Frigomont.

Výměna, nebo izolace oken

Dalším místem, kterým z budovy vedle fasády nejčastěji uniká teplo, jsou okna. Těmi může utíkat až 40 % tepla. Stará tepelně nevyhovující okna je vhodné vyměnit za nová s izolačními dvojskly. Stejně jako u fasády se jedná o jednorázovou větší investici, následné úspory jsou ale neoddiskutovatelné. Zvážit se však dá i izolace stávajících oken. K té se používají izolační pásky a izolační folie na sklo. Toto řešení však nikdy nebude tak účinné jako výměna netěsnících oken za nová, technologicky vyspělejší.

Nárazové větrání, správné rozvržení interiéru firmy

Velké tepelné ztráty vznikají, nehledě na to, jak dobře je budova zateplená, při dlouhodobém větrání pootevřenými okny. Větrat je totiž naopak nutné rychle a intenzivně. Případně lze využít též moderních vzduchotechnických systémů s rekuperací tepla, jež omezují tepelné ztráty a zároveň zlepšují kvalitu vnitřního ovzduší. Důležité je pak také správné rozvržení interiéru budovy. „Topná tělesa by neměla být pokrytá žádnými věcmi, které by vytvářely překážku a bránily teplu dostat se do místnosti, ani by před nimi neměly stát velké předměty jako stoly či skříně. Tím se předejde zbytečnému přetápění a zvýšeným finančním nákladům,“ popisuje Petr Píša s tím, že v případě kanceláří by měl být pro zaměstnance vyčleněn dostatečný prostor pro odkládání věcí.

Výměna osvětlení a důsledné vypínání přístrojů

Prostor pro úspory energií se nabízí také u modernizace stávajícího osvětlení provozů a kanceláří. Úsporné osvětlovací systémy mohou firmě ušetřit až desítky procent nákladů na svícení ročně. Další úspory pak může přinést důsledné vypínání všech přístrojů. Na spotřebě domácnosti se televizor nebo počítač v režimu stand-by v podstatě neprojeví, v případě provozu s desítkami a stovkami podobných přístrojů jsou ovšem zbytečné náklady již vcelku výrazné.


Zdroj: Frigomont, a. s.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE