Videokonference jsou stále oblíbenější, šetří firmám náklady i čas

08.09.2016 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Firmy stále více využívají ke komunikaci videokonference. Šetří tak čas, ale především náklady na pracovní cesty. Dokazují to nejnovější průzkumy i čísla Českého statistického úřadu.

Analýzu týkající se videokonferencí si nedávno nechala zpracovat společnost Lifesize. Dotazovali se přímo uživatelů videokonferenčních systémů. Výzkum má tři zásadní zjištění. A sice, že 99,2 procent respondentů souhlasilo, že videokonference pomáhají společnosti budovat lepší vztahy jak interně, tak externě. Dále, že 91,7 procent respondentů považovalo za jednodušší sdělit své argumenty ve chvíli, kdy byli schopni vidět díky videopřenosu osobu, se kterou jednali, a že 77,7 procent respondentů zvýšilo svou produktivitu a zlepšilo svoji „work-life balance“, když mohli při práci využívat videokonferenční techniku k práci z domova.

„Průzkum zdůrazňuje význam neverbální komunikace, významné složky našeho chování, která se však často ztrácí ve chvíli, kdy se spoléháme pouze na e-mailovou a telefonickou komunikaci s kolegy. Se zapojením video technologie jsou uživatelé schopni zachytit jemné nuance v komunikaci, jako je výraz ve tváři, gesta rukou a typ postoje, které signalizují zaujetí a podporují vzájemné porozumění v konverzaci,“ uvedl za společnost Lifesize Dominik Presl z agentury ASPEN.PR.

Ke stejným závěrům došla i analytická společnost Frost & Sullivan. „Nepopiratelné přínosy videokonferencí, pokračující vývoj technologie směrem k větší uživatelské přívětivosti a množství dalších faktorů, budou nadále pohánět růst v odvětví videokonferenčních technologických řešení,“ vysvětluje Rob Arnold, hlavní analytik společnosti Frost & Sullivan.

Méně pracovních cest, nižší náklady

Video konferenční technologie firmám pomáhají řešit třeba situace, kdy jsou kolegové každý na jiném kontinentu a potřebují něco probrat. Umožňují firmám nabízet práci na dálku. „A především omezit nutnost pracovních cest. A toto se netýká pouze vlastních zaměstnanců, ale také zákazníků a obchodních partnerů,“ říká Andrej Hronec, ředitel společnosti Audiopro, která Lifesize zastupuje na českém trhu. Průzkum potvrdil, že 96,7 procent respondentů zaznamenalo snížení cestovních nákladů spojených s prací.

„Poslední průzkum analytické společnosti Frost & Sullivan zjistil, že v segmentu cloudových řešení pro videokonference se předpokládá meziroční nárůst o 20,7 procent. Firmy nyní chápou, že tato technologie pomáhá zaměstnancům zvyšovat produktivitu a soustředit se na vlastní byznys,“ uvedl Craig Malloy, CEO společnosti Lifesize.

Snížení počtu pracovních cest dokazují i čísla Českého statistického úřadu. Podle jejich informací vloni manažeři a obchodníci vyrazili na 1 088 000 služebních cest do ciziny, předloni jich bylo 1 251 000 a o rok dříve dokonce 1 672 000 cest. To znamená, že v roce 2015 ubylo o 35 procent (tj. 584 000) služebních cest oproti roku 2013.

O pořízení vybavení pro videokonference uvažuje podle průzkumu společnosti Audiopro každá třetí firma v ČR a mezi zájemci narůstá počet středních a malých firem. Pro ně může tento způsob komunikace přinést i další příležitost – řada velkých firem videokonferenční řešení využívá a požaduje po svých dodavatelích také takový způsob spolupráce a komunikace. To představuje pro menší firmy možnost odlišit se a získat tak konkurenční výhodu. „Pokud firma investuje do videokonference účelně, mohou se jí vložené prostředky vrátit během několika měsíců. Návratnost takového řešení se typicky pohybuje mezi šesti měsíci a jedním rokem. Je ale důležité, aby ze široké nabídky firmy vybíraly to, co opravdu potřebují,“ vysvětluje Hronec.

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE